Üçgen Formasyonu Nedir? - Dövizmix

Üçgen Formasyonu Nedir? - Dövizmix

avatar Serkan Çağlar
Pazar, 13 Mart 2022

Üçgen formasyonu, teknik analizde kullanılan ve fiyat grafiğinde üçgen gibi görünen bir devam modelidir.

Üçgen Formasyonu Nedir sorunuzun cevabı olarak, yakınlaşan bir fiyat aralığı boyunca trend çizgileri çizerek gösterilen ve geçerli trendde bir duraklamayı ifade eden bir grafik desenidir.

Teknik analistler üçgen formasyonlarını devam kalıpları olarak sınıflandırır diyebiliriz.

Teknik analizde üçgen formasyonu, üçgen benzeri bir şekil oluşturan bir grafik üzerinde bir devam modelidir.

Üçgenler, takozlara ve flamalara benzer ve doğrulanırsa bir devam modeli veya başarısızlık durumunda güçlü bir geri dönüş modeli olabilir.

Fiyat hareketi bir tutma modeli oluşturduğunda, yani artan, azalan ve simetrik üçgenler olarak gelişebilecek üç potansiyel üçgen varyasyonu vardır.

Üçgen Formasyonlarını Anlama:

Üçgen formasyonları uygun şekilde adlandırılmıştır çünkü üst ve alt trend çizgileri en sonunda sağ tarafta apekste buluşarak bir köşe oluşturur. Üst trend çizgisinin başlangıcını alt trend çizgisinin başlangıcına bağlamak, üçgeni oluşturmak için diğer iki köşeyi tamamlar. Üst trend çizgisi, yükseklerin birleştirilmesiyle oluşturulurken, alt trend çizgisi, diplerin birleştirilmesiyle oluşturulur.

Üçgenler, kamalara ve flamalara benzer ve doğrulanırsa bir devam modeli veya başarısızlık durumunda güçlü bir geri dönüş modeli olabilir. Fiyat hareketi bir tutma modeli oluşturduğunda, yani artan, azalan ve simetrik üçgenler olarak gelişebilecek üç potansiyel üçgen varyasyonu vardır. Teknisyenler , özellikle yoğun hacimde üçgen bir modelin kırılmasını veya başarısızlığını, önceki eğilimin yeniden başlamasının veya tersine çevrilmesinin güçlü yükseliş / düşüş sinyalleri olarak görüyorlar.

Üçgen Formasyonlarının Türleri:

  • Yükselen Üçgen Formasyonu: Yükselen bir üçgen , fiyat yükselen hacimle üst yatay trend çizgisini aştığında oluşan bir kırılma formasyonudur. Bu bir boğa formasyonu. Üst trend çizgisi, bir direnç seviyesi oluşturan neredeyse aynı yüksekleri gösterecek şekilde yatay olmalıdır. Alt trend çizgisi çapraz olarak yükseliyor ve alıcılar sabırla tekliflerini artırdıkça daha yüksek düşüşleri gösteriyor. Sonunda, alıcılar sabrını kaybeder ve direnç fiyatının üzerindeki güvenliğe koşar, bu da yükseliş trendi devam ederken daha fazla satın almayı tetikler. Daha önce bir direnç seviyesi olan üst trend çizgisi şimdi destek oluyor.

  • Azalan Üçgen Formasyonu: Azalan bir üçgen , yükselen üçgenin ters çevrilmiş bir versiyonudur ve bir kırılma modeli olarak kabul edilir. Alt trend çizgisi yatay olmalı ve neredeyse aynı düşük seviyelere bağlanmalıdır. Üst trend çizgisi, tepeye doğru çapraz olarak azalır. Düşüş trendi devam ederken fiyat alt yatay trend çizgisi desteği ile düştüğünde arıza meydana gelir. Destek olan alt trend çizgisi şimdi direnç haline geliyor.

  • Simetrik Üçgen Formasyonu: Simetrik bir üçgen , çapraz olarak düşen bir üst trend çizgisinden ve çapraz olarak yükselen bir alt trend çizgisinden oluşur. Fiyat zirveye doğru hareket ederken, kaçınılmaz olarak yükselen fiyatlarda bir kırılma ve yükseliş için üst trend çizgisini kıracak veya düşen fiyatlar ile bir kırılma ve düşüş trendi oluşturan alt trend çizgisini ihlal edecektir.