Bayrak ve Ters Bayrak Formasyonu Nedir? Hedefi Nasıl Bulunur? Grafik Nasıl Çizilir?
Bayrak formasyonu çeşitleri, analistler ve teknik analiz uzmanları tarafından sıkça kullanılan teknik analiz formasyonları arasındadır ve bir trendin devamlılığa işaret eden model olarak ele alınır.
Bayrak formasyonu Nedir?Bayrağın oluşumu, finansal piyasanın yani hisse senetlerinin, borsa endekslerinin ve kripto para grafiklerinin teknik analizi çerçevesinde test edilen bir yapıdır. Bayrak formasyonuna flama oluşumu da denir. Yukarı yönlü bir trend de bir işaret oluşumu oluşursa bu trendin devam edeceğini, aşağı yönlü bir trendde ters işaret oluşumu oluşursa düşüşün derinleşeceğini gösterir.
Piyasada sıklıkla görülen işaretlerin oluşumu, analistlerin teknik analizde güvendiği önemli bir bileşendir ve bir devam modelidir. Bu devam modu aynı zamanda trendin devamı anlamına da gelmektedir.
Bayrak oluşumu kısa vadeli hızlı bir oluşumdur. Bayrak şekline benzediği için de adlandırılmıştır. Bu oluşum biçiminde, bayrak direği olarak adlandırılan yükseklik kadar yükselme veya alçalma beklemek önemlidir. Keskin fiyat artışının ardından, tersi kısa vadeli düzeltme gerçekleşti. Bu düzeltici hareketin ardından yukarı doğru hareketin tekrar meydana gelmesi bekleniyor. Bu yukarı doğru hareket nedeniyle bayrak benzeri formun oluşmasına bayrak benzeri oluşum denir.
Ters bir işaret oluşur, çok güçlü bir fiyat aşağı hareketinden sonra, trendin tersi yönde kısa vadeli bir düzeltme hareketi oluşur ve bu düzeltmeden sonra tekrar aşağı doğru bir hareket meydana gelir. Bu durumda bayrak yapısı olarak adlandırılır.
Düşüş trendinin işareti olarak ilk kırılma oluşana kadar fiyat hızla düşer. Bu düşüşe sayılarda bir artış eşlik ediyor. Tabanın oluşumu ile her iki noktanın da dönüşü olur.
Belli bir seviyeye ve kararlı düzeltme dalgasına sahip bir burç, aşağı doğru orta eğimli bir burçtan daha fazla etkiye ve güce sahiptir. Aynı zamanda, yatay ve sabit bir düzeltme dalgasına sahip bir işaret, orta derecede sabit bir yukarı eğime sahip bir işaretten daha etkili ve daha güçlüdür. Bayrak direğinin yüksekliği, direğin başlangıç noktası ile ilk dalganın zirvesi arasındaki mesafe hesaplanarak ölçülür.
Ters Bayrak Formasyonu Nedir?
Bayrak oluşumunun şekli açısından yorumlanması karmaşık görünse de alanında uzman kişiler bayrağın oluşumunu rahatlıkla gözlemleyip açıklayabilirler.
Bayrağın oluşumunu anlatırken ilk iş bayrağın en uç kısmını belirlemektir. Bu direk bölümü aynı zamanda ilk hareket veya hedef noktası olarak da adlandırılır. İlk başlangıç noktasından sonra bir hareket oldu ve çok keskin bir yukarı veya aşağı doğru hareket oldu. Daha sonra ilk hareket gücünü kaybetti. Kırılma, ilk hareketin ters yönünde meydana gelir. Bu noktada kesinti ile dikdörtgen oluşmaya başlar ve bir işaret şeklini alır.
Bu kısa dalgalanmaların sonunda piyasada bayrağın alt veya üst hattının kesintiye uğrayacağı ve çubuğun yüksekliğinin artacağı veya azalacağı beklenmektedir. Düşen bir piyasa için, dikdörtgenin altındaki aşağı doğru kırılma bir satış sinyali verir.
Yükselen Bayrak Formasyonu Nedir?
Yükselen bayrak formasyonu nedir diye baktığımızda, kısa süreli vadede oluşan bbir trendin devamlılığı anlamına gelmektedir. Unutmyalaım ki, bayrak formasyonu asla geri dönüş formasyonu olarak görülmez.