Trend Analizi Nedir, Nasıl Yapılır? Teknik Analiz Nasıl Okunur?

Trend Analizi Nedir, Nasıl Yapılır? Teknik Analiz Nasıl Okunur?

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Salı, 11 Ocak 2022

Trend Analizi Nedir, Nasıl Yapılır? Trend Analiz Yöntemi Nedir? Borsa'da Yatırım Yaparken Trend Analiz Nasıl Okunur?

Trend analizi nedir, mevcut devam eden trend verilerine dayanarak, bunun gelecekteki hareket veya hareketlerini tahmin etmeye yardımcı olan bir analiz yöntemidir diyebiliriz.

Trend analizi, geçmişte neler olduğuna ve gelecekte ne olacağına bağlı olarak yatırımcılara fikir vermektedir. Yapcağınız yatırımın, ilgilendiğiniz emita için trend analiz yaparak, kazancınızı insanların yorumlarına göre değilde, trend analizleri öğrenerek kendi fikirleriniz ile yatırım yapmanızı sağlar.

Temel olarak üç tür trend vardır: kısa, uzun ve orta vadeli trendler olarak sıralayabiliriz.

Bu yazıda, trend analizinin nasıl çalıştığını ve farklı trend analizi stratejilerini tartışacağız:

Ayrıca yazı içinde vereceğimiz diğer yazılarımız sayesinde Trend analiz için gerekli olan bilgileri edinmenizi sağlayacağız.

Trend Analiz Nedir?

Trend analizi, piyasanın ister boğa ister düşüş eğiliminde olsun, bir trendin tahmin edilmesine yardımcı olur ve aynı zamanda bir boğa-aya piyasasında olduğu gibi bir trendin tersine dönüp dönmeyeceğini de gösterir.Trend analizi, Yatırımcıların trendle birlikte ticaret yaptıklarında ve buna karşı değil, kar elde etmelerine yardımcı olur.

Yatırımcıların belirli bir süre boyunca piyasada devam eden fiyat yönünü anlamalarına yardımcı olur.Eğilimler, sırasıyla yükseliş ve düşüş eğilimine bağlı olarak yukarı veya aşağı olabilir.Trend ne kadar uzun olursa o kadar güvenilir olduğu unutulmamalıdır. Yatırımcılar ayrıca bir sektördeki bir trendin sektörde aynı trendle sonuçlanıp sonuçlanmayacağını da analiz edebilir.

Trend Analizi Stratejileri:

Aşağıda, yatırımcıların piyasada işlem yaparken izleyebilecekleri birkaç trend analizi stratejisi bulunmaktadır:

1. Eğilim çizgileri ve Grafik Kalıpları:

Yatırımcılar, belirli bir hisse senedi yükselirken uzun pozisyonlara girebilir ve temel eğilim çizgisinin, yani destek veya direnç seviyelerinin altına bir stop-loss koyabilirler. Bir trendin tersine çevrilmesi durumunda, pozisyonun karesi alınır.

Örnek olması açısından, aşağıda, Tata Motors Şirketi'nin günlük grafiğinin bir örneği bulunmaktadır , burada hisse senedinin yükseliş eğilimi gösterdiğini görebiliriz ve aşağıya veya desteğe bir stop-loss koyabiliriz.

Trend Analiz Nedir?

2. Momentum Göstergeleri:

Yatırımcılar, belirli bir hisse senedi güçlü bir ivme ile yukarı veya aşağı eğilimli olduğunda uzun pozisyonlara girebilir ve hisse senedi ivme kaybettiğinde uzun pozisyonların karesini alabilirler. Yatırımcılar bu stratejilerde kullanılan göreli güç endeksini (RSI) kullanabilir.

Aşağıda, momentum arttıkça hisse senedinin yükseldiğini görebileceğimiz Tata Motors Şirketinin'nin günlük grafiğinin bir örneği bulunmaktadır.

Momentum Analiz

3. Hareketli Ortalamalar:

Yatırımcılar, kısa vadeli bir hareketli ortalama uzun vadeli bir hareketli ortalamanın üzerine çıktığında ve bunun tersi olduğunda uzun pozisyonlara girebilirler.

Aşağıda, Tata Motors Şirketinin'nin kısa vadeli hareketli ortalama uzun vadeli hareketli ortalamanın üzerine çıktığında uzun pozisyonlara girebileceğini görebildiğimiz günlük grafiğinin bir örneğini bulabilirsiniz:

Haraketli Ortalama Nedir?

Göstergeler, fiyat bilgilerinin basitleştirilmesine yardımcı olur ve ayrıca bize trend ticaret sinyalleri veya geri dönüş sinyalleri sağlar.

Bu göstergeler tüm zaman dilimlerinde kullanılabilir ve tüccarın özel tercihlerine göre ayarlanabilir.

Yatırımcılar gösterge stratejilerini birleştirmelidir veya kendi stratejilerini geliştirebilirler, böylece alım satımlar için giriş ve çıkış kriterleri açıkça belirlenebilir.

Neler öğrendik :

  • Trend analizi, mevcut devam eden trend verilerine dayanarak bunun gelecekteki hareketini tahmin etmeye yardımcı olan bir Teknik Analiz yöntemidir.
  • Temel olarak üç tür trend vardır: kısa, uzun vadeli ve orta vadeli trendler.
  • Trend analizi, tüccarların trendle birlikte ticaret yaptıklarında ve buna karşı değil, kar elde etmelerine yardımcı olur.
  • Trend analizi, piyasanın ister boğa ister düşüş eğiliminde olsun, bir trendin tahmin edilmesine yardımcı olur ve aynı zamanda bir boğa-aya piyasasında olduğu gibi bir trendin tersine dönüp dönmeyeceğini de gösterir.
  • Tüccarlar gösterge stratejilerini birleştirmelidir veya kendi stratejilerini geliştirebilirler, böylece alım satımlar için giriş ve çıkış kriterleri açıkça belirlenebilir.
Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri