Kripto Para Borsasına Nasıl Yatırım Yapılır? - Dövizmix

Kripto Para Borsasına Nasıl Yatırım Yapılır? - Dövizmix

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Salı, 11 Ocak 2022

Kripto para borsaları ana akımın ilgisini çekmeye başlamışken, biz de kripto para borsasında yatırım nasıl yapılır sorusuna yanıt arayanlar için detaylı analiz.

Son zamanlarda kripto para borsaları ana akımın ilgisini çekmeye başlamışken, biz de kripto para borsasında yatırım nasıl yapılır sorusuna yanıt arayanlar için kapsamlı bir yazı kaleme aldık.

Kripto para borsasına yatırım yapmadan önce kısaca ne olduğunu anlatmaya çalışacağız. 90’lı yıllarda ortaya çıkan blockchain teknolojisi unutulmaya yüz tutmuşken, Satoshi Nakamoto ismindeki bir adam, Bitcoin adındaki dijital para birimini ortaya çıkardı.

Bu birimin başlıca ortaya çıkış felsefesi üçüncü taraf komisyoncularını ortadan kaldırmak, ödemeleri gizli tutmak ve fiat para birimlerine karşı dijital çözüm bulmaktı. Peki, blockchain teknolojisi nasıl çalışır?

Türkçeye blok zincirleri olarak geçen bu teknoloji, blokların birbirine zincirlenmesiyle oluşan verilerin adıdır. Günümüzde kullanılan veritabanı teknolojisine göre farklı çalışır. Normal veritabanı işlemcileri, ana bilgisayarlara bağımlı çalışırken, blockchain teknolojisinde işlemlerin tamamlanması için herhangi bir bilgisayar kullanılabilir.

Bloklar, boyutları kadar verileri depoladıktan sonra kendisinden bir önceki bloğa zincirlenir. Bu veriler daha sonra değiştirilemez ve şeffaf tutulabilir. Ancak eski teknoloji ile ortaya çıkan bu teknolojinin anonim işlem yapma, güvenlik, ölçeklenebilirlik ve yavaş olması gibi pek çok sorunu da beraberinde getirmişti. Günümüzde PoW, PoS, DPoS PoA ve benzeri algoritmalarla desteklenen yeni nesil blok zincirleri, tüm bu sorunları çözmeye odaklandı. Bunlar, ağ trafiğini düzeltmek, güvenlik sağlamak ve işlemleri hızlandırmak gibi birçok konuda büyük farkındalıklar yarattı. Bitcoin’den sonra ortaya çıkan diğer birimler, DEX adı verilen merkezi olmayan borsalarda listelenmeye başladı.

Blok zincirlerinin teknolojileri ne kadar iyi olursa, ileriye yönelik yatırımlar o kadar fazla olmaya başladı. Bu durumda yükselmesi beklenen kripto para varlıkları gibi pek çok soru da beraberinde geldi. Yazımızın detaylarında kripto para yatırım tavsiyelerine geçeceğiz.

Daha fazlası için, Hangi Kripto Para Alınmalı 2021. Gelecek Vaad Eden Coinler Hangileri?

Temel eğitim şeklinde kaleme aldığımız bu yazıda kısaca blok zincirinden bahsetmişken sırada yatırım nasıl yapılır ona bakacağız.

Kripto para bilginizi derinlemesine arttırmak için : “Kripto Para Nedir, Sanal para nedir nasıl kullanılır ve üretilir?”

Kripto Para Yatırımı Nasıl Yapılır?

Bu dalgalı ve çok fazla kazanç sağlayabileceğiniz merkezi olmayan borsalarda yatırım yapabileceğiniz pek çok platform bulunmakta. Konuya çok uzak olsanız dahi bugün en güvenilir kripto para borsaları arasında sayabileceğimiz Binance, Huobi, OKEx, Paribu, BTCTürk, Coinbase, Coinlist (Bknz: Kripto para borsasına nasıl üye olunur?) gibi platformlardan herhangi birini duymuş olabilirsiniz.

Bu borsalara üye olmadan önce bilmeniz gereken altın niteliğinde tavsiyelerimize göz atmanızda fayda var.

İşte kripto para borsası seçerken dikkat etmeniz gerekenler:

Kripto Para Yatırımı Nasıl Yapılır?
  • Güvenilirlik: Piyasanın regülatörü yoktur. Dolayısıyla merkezi olmayan borsaların denetimi, hizmet verdiği ülkelere bağlıdır. Ülkemizde hizmet verdiği halde bakanlıktan hizmet onayı almamış platformlarda mevcut. Dolayısıyla yatırdığınız paralar boşa gidebilir. Bunun dışında dikkat etmeniz gereken bir diğer güvenlik, sitenin kullanıcılarına sunduğu seçeneklerdir. Binance gibi bir borsanın dâhil geçtiğimiz yıllarda büyük bir hack saldırıyla binlerce Bitcoin çaldırdığını unutmayın.
  • Uygun Fiyat: Bu borsalarda listelenen aynı varlıkların farklı fiyatlara sahip olduğunu bilmelisiniz. İsminden de anlaşılacağı üzere her borsanın kendi fiyat politikası olabilir. Çok cüzi oynamalar olsa dahi fiyatları birbirinden farklı olabilir. Bu durumda en makul fiyata sahip borsayı seçmeniz kârınız için önemli.
  • Kullanım opsiyonları: İdeal bir kripto para borsasını hem web tarayıcıları hem de uygulamalar ile kullanabilmeniz gerekir. Bunun dışında kripto para platformları çok zor olabilir. Dünya genelindeki kullanıcıların çoğu platformların kullanım zorluğundan şikâyetçi. Bu yüzden bir platform seçmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken şeylerden biri kullanıcı dostu olmasıdır.
  • Ağ hızı: Kripto para borsası seçerken göz önünde bulundurmanız gereken şeylerden biri ağ hızıdır. Bunun ne kadar önemli olduğunu üye olduktan sonra daha iyi anlayacaksınız. Önemli bir yükseliş anında sahip olduğunuz varlıkları satmanıza engel olan bir ağ, aynı anda zarar etmenize sebep olur. Bunun tersine bir durum gerçekleştiğinde, bir varlık yükselmeye başlamadan önce satın alım işlemi gerçekleştirmekte zorlanırsanız, bu da potansiyel kârınızı etkileyecek durumlardan biridir.
  • Kullanıcı Yorumları: Günümüzde herhangi bir kuruluş, işletme veya hizmetin kalitesini ölçmenin en iyi yolu, kullanıcı yorumlarıdır. Borsalar hakkında şikâyet sitelerinde veya Google Play gibi dijital mağazalarda diğer kullanıcıların yorumlarına göz gezdirmeniz, birçok konu hakkında fikir sahibi olabilmenizi sağlayacaktır.

Bu borsalardan herhangi birine üye olduktan sonra, borsaların kendi para birimleri veya referans birim adı verdiğimiz Bitcoin ile alım işlemi gerçekleştirebilir ve takas yapabilirsiniz.

Bu platformlar içinde kullanabileceğiniz tokenlara yerel belirteç denir ve yalnızca bu borsalarda listelenir. Örneğin Binance borsasında BNB, Huobi borsasında HT gibi varlıklar ile takas işlemleri gerçekleştirilebilir.

Çok daha detaylı ele aldığımız “Güvenilir Kripto Para Siteleri (13) Listesi” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kripto Para Yatırımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Blokchain nedir, kripto para borsasına nasıl üye olunur gibi sorular hakkında bilgi sahibi olduktan sonra sırada kripto para yatırım yaparken dikkat edilmesi gerekenlere geldi. Daha önce geleneksel borsalarda yatırım yaptıysanız birçok konuya hâkim olabilirsiniz.

Örneğin kaldıraçlı işlemler, stoploss koyma gibi birçok opsiyon bu borsada da yer almakta. Ancak daha önce bu konulara hâkim değilseniz öncesinde bunlar hakkında kısaca bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederiz.

Tüm bu durumları aştığınıza göre, sırada kendiniz için bir varlık seçmeye geldi. Tüm varlıkların kendine has özellikleri olsa da göz önünde bulundurmanız gereken çok fazla faktör bulunmakta. Kripto paralarda dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

  • Geliştirici ekip: Bugün herhangi bir kripto para hakkında araştırma yaparken karşınıza çıkacak ilk şey, kimin önderliğinde ortaya çıktığı. Google, IBM, Microsoft, Apple ve Samsung gibi eski mühendisler ve teknoloji dünyasının tanınmış birçok siması, kripto para dünyasına giriş yapmış durumda. Bu kişiler arasında Dr. Emin Sürer gibi Türk bilgisayar mühendisleri de yer almakta. Kişiler, yatırım yapmadan önce bu varlıkları geliştirici ekiplere odaklanmakta. Tüm bunlar, kişilerin geçmiş başarılarının göz önünde bulundurması manasına geliyor.
  • Sahip oldukları teknolojiler: Blockchain teknolojisi karmaşık olabilir. Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi bu teknolojinin gelişmesine engel olan pek çok sorun yer almakta. Ancak Solana gibi bazı varlıklar, VISA ve Mastercard gibi dünya devlerinde daha hızlı işlem yapabilme yeteneklerine sahip olabilmişlerdir. Kripto para varlıkların ağları ne kadar hızlı olursa, günümüzde gerçek dünya kullanımları o kadar mümkün, işlem ücretleri o kadar uygun olacaktır. Ağdaki trafik ne kadar yoğun olursa, bu ağlarda dApp oluşturan kişilerin ödemesi gereken ücret de o kadar artacaktır. Bu da dolaylı yönden ekosistemini olumsuz etkileyecektir.
  • Token arzı: Borsada listelenen varlıklarda olduğu gibi, merkezi olmayan borsalarda listelenen tokenlar da belli bir arz ile piyasaya sürülür. Bu borsalardaki varlıkların yükselişleri, arz talep dengesine orantılıdır. Dolayısıyla yüksek token arzı, yatırımcıları uzak tutan faktörlerden biridir. Herhangi bir varlığın toplam token arzını kripto para borsası platformlarında görüntüleyebilirsiniz.
  • Belirteç ekosistemi: Ekosistem, kripto para birimleri için çok önemlidir. Belirteç adı verdiğimiz ağ içi kullanım ne kadar yoğun olursa, varlıkların satın alımı da o kadar yüksek olacaktır. Günümüzde Ethereum ağından oluşturulan varlıkları göz önüne aldığımızda, fiyatının nasıl bu kadar yüksek olabildiğini anlayabiliriz.
  • Listelendiği borsalar: Kripto para borsası platformları yalnızca güvenilir birimleri listelemek ister. Aksi halde kullanıcıların zararlarını karşılamak durumunda kalabilirler. Bugün piyasa regülatörü olmadığından, yüzlerce varlık “scam coin” şeklinde ortaya çıkabilir. Başarılı bir ICO ile piyasadan milyonlarca dolar topladıktan sonra bir anda ortadan kaybolabilir. Bu durumda bir varlığın güvenilir olup olmadığına güvenilir borsalarda listelenip listelenmediğine bakarak anlayabilirsiniz.
  • İleriye dönük yol haritası: Birkaç madde önce bahsettiğimiz geliştirici ekip, ağ üzerindeki güncellemeleri önceden düşünür ve yol haritası dediğimiz gelecek çalışmaları yapar. Örneğin Charles Hoskinson önderliğindeki ADA’nın yol haritasındaki güncellemeler, bugün en değerli varlıklar arasında yer almasının etkenlerinden biri. Öte yandan yol haritaları, varlıkların belli bir düzen ile kurulduğunun en önemli göstergelerindendir.
  • Grafik değerleri: Anlık grafik değerleri bize çok şey gösterir. Örneğin RSI değerleri, hareketli ortalamalar ve mum grafikleri ile varlığın anlık hareketleri bize düşüş ve yükseliş sinyalleri verebilir. Ayrıca formasyon adı verdiğimiz grafiklerin oluşturduğu şekiller, alım satım savaşları arasındaki son durum hakkında bilgi sahibi olabilmemizi sağlar. Bunun dışında geçmiş fiyat performansını görebilirsiniz. Örneğin ATH adı verdiğimiz son zamanların en yüksek değerini test etmiş varlık bu değerin çok altındaysa, piyasanın genel yükselişiyle beraber çıkışa geçebilir.
  • Gerçek dünya kullanım durumu: Kripto varlıkların en büyük sorunu, gerçek dünya kullanım durumlarının olmaması. Bir varlığın gerçek dünya kullanım durumu ne kadar mümkün olursa, bu borsalarda değerlenme ihtimali de o kadar yüksek olacaktır. Günümüzde bunu gerçekleştiren varlıklar ciddi yükselişler göstermiştir.
  • Alış zamanı: Acemi tacirlerin yaptığı en büyük hata, FOMO’ya kapılmaktır. FOMO, Fear of Missing Out, yani fırsatı kaçırma korkusudur. Bir varlık yüksek bir pump yaptığında yükselişin devam edeceğini sanmak büyük bir hata olabilir. Öte yandan bazı varlıkların dump yapmadan önce satın alınmaması önemlidir. Temel ve teknik analizi aynı anda yaparak düşüşten önce satın alım yapmamanız çok önemli. Satın alım için en önemli zaman, yükseliş sinyali gördüğünüz andaki en düşük değerdir.

Yukarıda belirtilen tavsiyeleri göz önüne aldığınızda, varlıkları mümkün olan en uygun zamanda satın alabilirsiniz. Böylece herkesten bir adım önde olur ve yüksek kâr elde edebilirsiniz.

Ancak tüm varlıkların birtakım riskleri olduğunu ve piyasanın geleneksel borsaya göre çok dalgalı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bu, çok yüksek kazançlar elde edebileceğinizin yanında çok hızlı kayıplar yaşayabileceğinizi gösterir. Dolayısıyla kaybetmeyi göze alamayacağınız paralarla yatırım yapmamanız önemlidir.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri