Sanal Para nedir? Kripto Para Nedir? Nasıl Kullanılır ve Üretilir?

Sanal Para nedir? Kripto Para Nedir? Nasıl Kullanılır ve Üretilir?

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Salı, 11 Ocak 2022

Sanal Para Nedir, Sanal para nasıl kullanılır ve üretilir? Güvenilir kripto para siteleri hangileri? Kripto para Nasıl Alınır? Yeni başlayanlar için temel bilgiler.

Bir kripto para birimi , kriptografi ile güvence altına alınan dijital veya sanal bir para birimidir , bu da sahteciliği veya çifte harcama yapmayı neredeyse imkansız hale getirir.

Birçok kripto para birimi, blok zinciri teknolojisine dayalı merkezi olmayan ağlardır - farklı bir bilgisayar ağı tarafından uygulanan dağıtılmış bir defterdir.

Kripto para birimlerinin tanımlayıcı bir özelliği, genellikle herhangi bir merkezi otorite tarafından verilmemeleri ve teorik olarak hükûmetin müdahalesine veya manipülasyonuna karşı bağışık olmalarıdır.

Sanal Para Nedir?

  • Bir kripto para birimi, çok sayıda bilgisayara dağıtılmış bir ağa dayalı yeni bir dijital varlık biçimidir. Bu merkezi olmayan yapı, hükûmetlerin ve merkezi otoritelerin kontrolü dışında var olmalarına izin verir.
  • "Kripto para" kelimesi, ağı güvenli hale getirmek için kullanılan şifreleme tekniklerinden türetilmiştir.
  • İşlem verilerinin bütünlüğünü sağlamaya yönelik organizasyonel yöntemler olan blok zincirler, birçok kripto para biriminin önemli bir bileşenidir.
  • Pek çok uzman, blockchain ve ilgili teknolojinin finans ve hukuk dahil birçok sektörü bozacağına inanıyor.
  • Kripto para birimleri, yasadışı faaliyetler için kullanımları, döviz kuru dalgalanmaları ve bunların altında yatan altyapının güvenlik açıkları dahil olmak üzere bir dizi nedenden ötürü eleştirilere maruz kalıyor. Bununla birlikte, taşınabilirlikleri, bölünebilirlikleri, enflasyon direnci ve şeffaflıkları nedeniyle de övgü aldılar.

Kripto Para Birimlerini Anlamak

Kripto para birimleri, sistem içindeki defter girişleri ile temsil edilen sanal "jetonlar" olarak ifade edilen güvenli çevrimiçi ödemelere izin veren sistemlerdir. "Kripto", eliptik eğri şifreleme, genel-özel anahtar çiftleri ve karma işlevler gibi bu girişleri koruyan çeşitli şifreleme algoritmaları ve kriptografik teknikleri ifade eder.

Kripto Para Türleri

İlk blok zinciri tabanlı kripto para birimi, hala en popüler ve en değerli olan Bitcoin'di. Bugün, çeşitli işlevlere ve özelliklere sahip binlerce alternatif kripto para birimi var. Bunlardan bazıları Bitcoin'in klonları veya çatallarıdır , diğerleri ise sıfırdan oluşturulmuş yeni para birimleridir.

Bitcoin, 2009 yılında " Satoshi Nakamoto " takma adıyla bilinen bir kişi veya grup tarafından piyasaya sürüldü.  Kasım 2019 itibarıyla, dolaşımda olan ve toplam piyasa değeri yaklaşık 146 milyar dolar olan 18 milyondan fazla bitcoin vardı.

"Altcoins" olarak bilinen Bitcoin başarısı, tarafından kökenli rakip kripto para bazıları şunlardır Litecoin, Peercoin ve Namecoin yanı sıra Ethereum , Cardano ve EOS. Bugün, var olan tüm kripto para birimlerinin toplam değeri 214 milyar dolar civarında, Bitcoin şu anda toplam değerin% 68'inden fazlasını temsil ediyor.

Bugün kripto para biriminde kullanılan kriptografinin bir kısmı başlangıçta askeri uygulamalar için geliştirilmiştir. Bir noktada hükûmet, silahlar üzerindeki yasal kısıtlamalara benzer şekilde kriptografiyi kontrol etmek istedi, ancak sivillerin kriptografi kullanma hakkı ifade özgürlüğü nedeniyle güvence altına alındı.

Özel Hususlar

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin çekiciliği ve işlevselliğinin merkezinde, şimdiye kadar yapılmış tüm işlemlerin çevrimiçi bir kaydını tutmak için kullanılan ve böylece bu defter için oldukça güvenli ve paylaşılan ve kabul edilen bir veri yapısı sağlayan blockchain teknolojisidir. tek bir düğümün tüm ağı tarafından veya defterin bir kopyasını tutan bilgisayar tarafından. Oluşturulan her yeni blok, onaylanmadan önce her düğüm tarafından doğrulanmalıdır, bu da işlem geçmişlerinin taklit edilmesini neredeyse imkansız hale getirir.

Pek çok uzman, blockchain teknolojisinin çevrimiçi oylama ve kitle fonlaması gibi ciddi kullanım potansiyeline sahip olduğunu düşünüyor ve JPMorgan Chase (JPM) gibi büyük finans kurumları, ödeme işlemlerini kolaylaştırarak işlem maliyetlerini düşürme potansiyelini görüyor.

Bununla birlikte, kripto para birimleri sanal olduğundan ve merkezi bir veritabanında depolanmadığından, özel anahtarın bir yedek kopyası yoksa, dijital bir kripto para birimi bakiyesi bir sabit sürücünün kaybı veya imhası ile silinebilir. Aynı zamanda, fonlarınıza veya kişisel bilgilerinize erişimi olan hiçbir merkezi otorite, hükûmet veya şirket yoktur.

Kripto Para'nın Avantajları ve Dezavantajları

Avantajlar

Kripto para birimleri, banka veya kredi kartı şirketi gibi güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan doğrudan iki taraf arasında para transferini kolaylaştırma vaadini taşır. Bunun yerine bu aktarımlar , açık anahtarlar ve özel anahtarlar ve Proof of Work veya Proof of Stake gibi farklı teşvik sistemleri kullanılarak güvence altına alınır .

Modern kripto para sistemlerinde, bir kullanıcının " cüzdanı " veya hesap adresi ortak bir anahtara sahipken, özel anahtar yalnızca sahibi tarafından bilinir ve işlemleri imzalamak için kullanılır. Para transferleri minimum işlem ücreti ile tamamlanır ve kullanıcıların banka ve finans kurumları tarafından banka havaleleri için talep edilen yüksek ücretlerden kaçınmalarına olanak tanır .

Dezavantajları

Kripto para birimi işlemlerinin yarı anonim yapısı, onları kara para aklama ve vergi kaçakçılığı gibi bir dizi yasa dışı faaliyet için uygun hale getirir . Bununla birlikte, kripto para savunucuları genellikle anonimliğe çok değer verirler ve ihbarcılar veya baskıcı hükûmetler altında yaşayan aktivistler için koruma gibi mahremiyetin faydalarını öne sürer. Bazı kripto para birimleri diğerlerinden daha özeldir.

örneğin Bitcoin, çevrimiçi yasadışı iş yapmak için nispeten zayıf bir seçimdir, çünkü Bitcoin blok zincirinin adli analizi yetkililerin suçluları tutuklamasına ve kovuşturmasına yardımcı olmuştur. Bununla birlikte, izlemesi çok daha zor olan Dash , Monero veya ZCash gibi daha fazla gizlilik odaklı madeni para mevcuttur .

Kripto Para Eleştiri

Kripto para birimleri için piyasa fiyatları arz ve talebe bağlı olduğundan, bir kripto para biriminin başka bir para birimiyle takas edilebileceği oran büyük ölçüde dalgalanabilir, çünkü birçok kripto para biriminin tasarımı yüksek derecede kıtlık sağlar.

Bitcoin bazı hızlı artışlar ve değer düşüşleri yaşadı, Aralık 2017'de Bitcoin başına 19.000 $ 'a kadar yükseldi ve sonraki aylarda yaklaşık 7.000 $'a düştü.

Kripto para birimleri bu nedenle bazı ekonomistler tarafından kısa ömürlü bir heves veya spekülatif balon olarak kabul edilir.

Bitcoin gibi kripto para birimlerinin herhangi bir maddi maldan kaynaklanmadığına dair endişeler var. Bununla birlikte, bazı araştırmalar, giderek artan miktarda enerji gerektiren bir Bitcoin üretmenin maliyetinin doğrudan piyasa fiyatı ile ilişkili olduğunu tespit etti.

Kripto para birimi blok zincirleri son derece güvenlidir, ancak kripto para birimi ekosisteminin borsalar ve cüzdanlar dahil diğer yönleri, bilgisayar korsanlığı tehdidine karşı bağışık değildir. Bitcoin'in 10 yıllık tarihinde, birkaç çevrimiçi değişim , bazen milyonlarca dolar değerinde "madeni para" çalınan bilgisayar korsanlığı ve hırsızlığa konu olmuştur. 

Bununla birlikte, birçok gözlemci, kripto para birimlerinde değeri enflasyona karşı koruma ve takası kolaylaştırma olasılığı, değerli metallerden daha kolay taşınması ve bölünmesi ve merkez bankalarının ve hükûmetlerin etkisi dışında var olması gibi potansiyel avantajları görüyor.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri