Bitcoin Dominance Nedir? Bitcoin Piyasada Neden Yükselir? bitcoin dominance ne demek

Bitcoin Dominance Nedir? Bitcoin Piyasada Neden Yükselir? bitcoin dominance ne demek

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Cumartesi, 01 Ocak 2022

Bitcoin Dominance Ne Demek? Bitcoin Piyasada Neden Yükselir? Btc Dominance Nereden bakılır? ETH Dominance Nedir? Detayları bu yazımızda.

Dominance Nedir? Dominance; hakimiyet veya üstünlük anlamına gelmektedir. Bir paranın piyasa hakimiyeti yani dominanceı, bir kripto paranın mevcut olduğu piyasa değerini, kripto para piyasasının toplam değerine oranlayarak hesaplanır.

Kripto para piyasasında hem ilk, hem de mevcut piyasa büyüklüğüne göre şüphesiz en önemlisi Bitcoin'dir. Bitcoin dominance oranı yüzde 65.08'tür. Şu anda yaklaşık 5 binden fazla kripto para birimi bulunmaktadır.

Kripto paraların sayısı her geçen gün artmakta olduğunu söyleyebiliriz. Bu para piyasasında, piyasada dolaşımda olan dijital mal varlıklarının toplam değerlerine toplam piyasa değeri denilmektedir.

Dominance Nedir?

Bitcoin-Dominance-Nedir

Yani; Ethereum, Bitcoin, Bilira, Litecoin, Ripple, Stellar Lumens, Menapay, Basic Attention Token, Avalanche ve bunlar gibi diğer tüm kripto paraların varlık değerlerinin toplamıdır. Şu an güncel faaliyette olan bu kripto yatırımlarının toplam değeri 436 Milyar dolar civarındadır. Kripto para piyasasında, hem ilk, hem de mevcut piyasa büyüklüğü bakımından şüphesiz en önemlisi ve herkes tarafından en çok bilinen Bitcoin'dir. Bitcoin piyasa hakimiyeti ise toplam %65.08'tür.

BTC Dominance Neden Yükselir?

Bitcoin değerindeki yükselişler daha çok yatırımcının ilgisini çektiği için işlem hacminin artmasına neden olurken, bununla beraber diğer kripto paralardan daha fazla talep görmesi bitcoinin piyasa hakimiyetinin yükselmesindeki en önemli etmenlerden ilkidir. Dominance'ın artması bitcoine para girişinin çoğaldığını göstermektedir.

Bu durum iki durumda gerçekleşebilir. Piyasaya yeni giren parayla bitcoin alınmıştır ya da ellerindeki altcoinlerden bitcoine geçiş yapılmıştır. Tabi düşmesi durumunda da bu işlemin tam tersi durumun yaşandığı da söylenebilir. Bitcoin'in dominanceı arttıkça altcoinlerde azalış, Bitcoin'in dominance oranı azaldıkça ise de altcoinlerde belirli bir oranda artış meydana gelmektedir.

Ethereum Dominance Nedir?

Sistemindeki farklı farklı yazılımlardan, yeni platformlar ve yeni alt coinler üreten, Bitcoin blockchain sistemine göre daha yeni bir sisteme sahip olan, platformunda bir bloğun oluşma zamanı ortalama 15 saniye olduğundan dolayı onaylama süresi oldukça kısa olan Ethereum'un (ETH) piyasa hakimiyetinin, kripto para dünyasının genel değerine oranlanması ile elde edilen sonuçtur. Kripto para yatırımlarının toplam miktarı 436 Milyar doların yaklaşık % 11.62' sini Ethereum oluşturmaktadır. Böylece Ethereum'un dominance'ı yüzde 11.62 diyebiliriz.

Ethereum Piyasa Hakimiyeti Neden Yükselir?

Ethereum blockchain'i, 2020 Ocak ayında PoW sistemini bırakıp, daha az enerji ve masraf gerektiren pay ispatı (PoS) sistemine geçiş yapmayı planlamakta idi. Proof-of-Stake (PoS) algoritmasını kullanıp ETH 2.0 ağına sorunsuz ve hatasız bir şekilde geçiş yapılabilmesi için söz konusu mevduatın sözleşmesine göre 524 bin 268 adet ETH gönderilmesi yani diğer bir değişle stake edilmesi gerekmektedir. Şu ana kadar 38,693 ETH stake edilmiştir.

Bu durumun devam etmesi ve tamamlanması Ethereum dominance'ının artmasına neden olabileceğini söyleyebiliriz. Dominance'ın artması Ethereum'a para girişinin çoğaldığını göstermektedir. Piyasaya yeni giren paralar ile ethereum alınmıştır ya da diğer kripto coinlerden Ethereum'a geçiş gerçekleşmiştir.

Not: Sizde Bitcoin ne kadar diye merak ediyorsanız https://dovizmix.com/btc-bitcoin sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri