Kaldıraçlı Token Nedir? Avantaj ve Dezavantajları

Kaldıraçlı Token Nedir? Avantaj ve Dezavantajları

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Salı, 11 Ocak 2022

Kaldıraçlı token nedir? Kaldıraçlı tokenlerin avantajları ve dezavantajları neler? Kaldıraçlı token ticareti yapılır mı?

Sürekli yenilenen ve gelişen kripto para borsasında tradeleri ağırlamak için yeni kavramlar eklenmeye devam ediliyor.

Kripto para borsasında ki son yeniliklerden birisi kaldıraçlı tokenlerdir. Kaldıraçlı tokenler finansal türevler olarak da bilinmektedir. Kaldıraçlı tokenler bir marj ticaretini tam anlamı ile yönetmenin karmaşık kısımları olmadan dijital bir varlık ile kaldıraçlı ticaret ağını açmanızı sağlar.

Bir kripto parada kısa (short) ya da uzun (long) poziyonunu da temsil eder. ERC20 token olarak adlandırılır.

Bu kripto türev tokenlerinin asıl satış noktası fonlama oranları, teminat, likidasyon ve marj yönetimi ile uğraşmak zorunda kalmadan kaldıraçlı bir pozisyon almanıza bir imkan tanımalarıdır.

Kaldıraçlı tokenlerin avantajları ve dezavantajları

Her tokende ve finansal işlemlerde olduğu gibi kaldıraçlı tokenlerin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Sizler için kaldıraçlı tokenlerin avantajlarını ve dezavantajlarını derledik;

Avantajları;

  • Marj ticareti kapsamında detaylı teknik ayrıntıları ele almadan dijital varlıkta gün içerisinde kaldıraçlı pozisyon almayı sağlamaktadır.
  • Ethereum blockchaini doğrultusunda ERC20 tokenleri niteliğinde yer aldığı için tamamen şeffaf bir şekilde bunları izleyebilir ve kişisel Ethereum cüzdanınızda barındırabilirsiniz.

Dezavantajları;

  • Bütün kaldıraçlı tokenler eşit değere sahip değildir. Bazı kripto borsalarında çok fazla şeffaflık sunabilirken, bazılarında çok az şeffaflık sunabilirler.
  • Kaldıraçlı tokenlerin ticareti oldukça tehlikeli ve risklidir. Piyasa doğrultusunda oldukça belirgin bir hareketlenme söz konusu olursa; tokenlerinizin değeri büyük bir ölçüde düşebilir.
  • Günlük olarak sürekli yeniden dengelenirler. Bu nedenle kaldıraçlı tokenler uzun süreli elde tutulacak tokenler değildir. Eğer uzun ya da orta vadeli kaldıraçlı pozisyonu satı alıp, sahip olmak istiyorsanız; marj kullanımı sağlayarak kripto varlık satın almanın geleneksel yolunu takip edebilirsiniz.
  • Yeni bir token olduğu için deneme niteliğinde ki finansal türevler olarak adlandırılır. Bu nedenle ufak tefek teknik problemler ve pürüzler çıkabilir. Bu noktada çok fazla risk almamanız önerilenler arasındadır.

Kaldıraçlı token ticareti yapılır mı?

Kaldıraçlı token ticareti yapmak istiyorsanız; piyasada ki yükseliş ve düşüşlere hakim olmanız önemlidir. Kaldıraçlı tokenlerin kullanımı basit ve ticareti kolaydır. Dijital varlık borsası doğrultusunda “geleneksel” olarak nitelendirilen fark kontratlarını kullanmak ya da kaldıraçlı pozisyonlar satın almak yerine kaldıraçlı tokenleri rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Lakin kaldıraçlı token ticareti yaparken tecrübeli olmak gerekir. Eğer bu ticaret hakkında çok fazla bilgiye sahip değilseniz, spot ticaret yapmaya devam etmeniz önerilmektedir.

Bunun yanı sıra kaldıraçlı tokenlerin henüz deneme aşamasında olduğunu unutmamak oldukça önemli. Deneme niteliğinde olan tokenleri yüklü miktarda sermaye yatırımı tabi ki de önerilmez.

Sermayenizi riske atmadan beklemek ve tokenlerin nasıl geliştiğini görmek sizler için daha doğru bir yol olabilir. Yeni teknoloji ürünlerinde bazen işler yolunda gitmeyebilir. İşte bu noktada çok fazla acele etmeden sadece izlemek; sizler için etkili bir yol olabilir.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri