Hisse Senedi Nasıl Alınır, Ne İşe Yarar? Bilmeniz Gereken Tüm Bilgiler.

Hisse Senedi Nasıl Alınır, Ne İşe Yarar? Bilmeniz Gereken Tüm Bilgiler.

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Cuma, 24 Aralık 2021

Hisse Senedi Nasıl Alınır, Ne İşe Yarar? Hisse Senedi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler hakkındaki yazımız ile aklınızdaki tüm sorular gidecek.

Son günlerde hisse senetlerine olan ilgi eğilimi yatırımcıları, borsada işlem yapmaya ve birikimlerini bu şekilde değerlendirmeye yönlendirmektedir. Daha önce, hiç hisse seneti alım satım yapmamış, yatırımına burada işlem yapmak isteyen sizler için Hisse senedi nasıl alınır? ve Hisse senedi nereden alınır? sorularınıza yanıt vermeye çalışacağız.

Hisse Senedi borsadaki en büyük yatırım araçlarından biridir. Sermaye şirketlerinin, ortakları ile ortaklık ilişkilerini belgelendirmeyi amaçlayan çok kıymeti evraklara denir. Ayrıca şirketin anaparasının, bölünmüş parçalarına da verilen isimdir.

Hisse senetleri borsanın oluşmasında ve gelişmesinde tarih boyunca en önemli faktör olmuştur. Bu özelliklerinin yanında verdiği hak ve sorumluluklar da çeşitlerini arttırır. Primli-primsiz, bedelli-bedelsiz, adi, intifa, kurucu gibi özelliklere sahip olan hisse senetleri mevcuttur.

hisse senedi nedir

Hisse senedi oluşturmak için öncelikle devletin belirleyici ve düzenleyici sisteminden geçer oyu almanız gerekiyor. Yani sermayeniz işlem görmeye uygun mu değil mi bunun belirlenmesi lazım. Şirketlerin bu durumda herhangi önemli bir pürüzü olmaması gerekmektedir.

Hisse senedi almak için öncelikle aracı bir kurum belirlemeniz gerekiyor. Piyasada işlem yapabilmenize olanak sağlayan bankaların yanında, Sermaye Piyasası Kurulu’nun verdiği yetki belgesine sahip olan birçok aracı kurum da bulunmaktadır.

Hisse Senedi Ne İşe Yarar?

hisse senedi ne işe yarar

Hisse senedi satın aldığınızda hem şirkete ortak olursunuz hem de şirket ile ilgili bazı hakları elde etmiş olursunuz. Ancak elde ettiğiniz hak kadar sorumluluk da beraberinde gelir. Haklar konusunda şunlar örnek gösterilebilir. Ortaklık, yönetime katılma, kar payından yararlanma, bedelsiz pay alabilme, bilgi edinme, rüçhan hakkı gibi haklara sahip olabilirsiniz.

Hisse senetleri şirketlerin adeta bir tür özkaynağı gibidir. Borsada her zaman için bir yarış içinde olan hisse senetleri değerine oranla çok büyük artışlar ya da azalışlar yaşayabilir. Dünyanın en zengin insanlarının (örn. Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg) yüz milyarlarca dolar değerindeki şirketlerinin hisse senetleri doğru bir şirket yönetimi ile bir günde milyarlarca dolar artabilir. Aynı oranda yanlış kararlar veya ortaklar arası yaşanan çatışmalar sonucunda milyarlarca dolar azalabilir.

Hisse senetleri aynı zamanda şirkete duyulan güvenin bir sembolüdür.

Hisse Senedi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

1- Şirketin Halka Arz Edilmesi

Şirketin büyümesiyle ilgili en mühim konulardan biridir. Şirketler bu yol ile borsa yardımıyla hisselerini halkın alımına sunar. Hissedarlar bu şekilde şirkete ortak olmuş olur ve şirket de büyüme için gerekli olan meblağı toplamaya çalışır.

2- Borsanın Her Gün çılgın Bir Şekilde Dalgalanması

Gayet normal olan bu durumu petrol fiyatları, çin ya da ABD gibi dev ekonomilerin durumu, hatta hava durumu değişimleri bile tetikleyebilir. Eğer ki bir yatırımcı iseniz tavsiyemiz bu tür gündelik dalgalanmalara takılmak yerine uzun vadeli ve kalıcı hedeflere odaklanmanız.

3- Bireysel Yatırımcılıktan Ziyade Yatırım Fonlarını Tercih Edin

Eğer ki tek bir hisse senedine yatırım yapacaksanız bu sizi büyük bir tehlikeye götürür. çünkü bu tarz yapılan bir yatırımda hisse senedinin ani ve büyük düşüşler yaşamasıyla paranızın çoğunu kaybedebilirsiniz. O yüzden hem çeşitlendirmeyi arttırmalı ve hisse senedi alacağınız şirketleri iyi araştırmalısınız.

Bu araştırma çok fazla zaman gerektiren bir işlemdir. O yüzden zamandan kazanmak istediğinizde yatırım fonları devreye girer. Size en uygun yüzlerce değişik hisseyi bir araya toplar ve tercihinize sunar.

Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Geçmişe göre artık teknoloji ve internet kullanımı ile yatırımını borsada değerlendirmek isteyen yatırımcılar için hisse senedi alıp satmak artık çok kolay. Mobil cihazlar, bilgisayarlar üzerinden hızlıca senet alabilir ve satabilirsiniz. Hisse senetlerinizi, SPK' tarafından yetkilendirilmiş aracı kurum ve bankalar aracı kurumlar üzerinden bir yatırım hesabı ile alıp satabilirsiniz. SPK tarafından tetkilendirilmiş olan aracı kurumlar ile Borsada işlem gören tüm hisse senetlerine erişebilirsiniz.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri