Borsada Hisse Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli? - Dövizmix

Borsada Hisse Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli? - Dövizmix

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Salı, 11 Ocak 2022

Borsada hisse alınırken nelere dikkat edilmeli? İşte borsa yatırımcısının dikkat etmesi gereken 5 madde.

Borsada hisse senedini kısaca tanımlayacak olursak; bir şirketin anaparasının eşdeğer parçalarından biri olarak tanımlanabilir.

Hisse senedi satın almaya başlamak için hazır olduğunuz bir esnada bazı iniş çıkışlar yaşayabilir, karasız kalabilirsiniz. Yıllarca süregelen düşüşlere maruz kalan hisse senetleri, finansal piyasalardaki en yüksek getirilerin bir miktarını oluşturur.

Ticaret yapan on binlerce hisse senedi arasından bir seçim yaptığınız esnada, yapmanız gereken en son şey, beklentilerinizi yerine getirmeyecek olan bir şirkete yatırım yapma hatasıdır.

İleriki zamanda karınıza engel olabilecek risklerin farkına varıp bunların yanı sıra bir bir hisse senedinin değerini ve potansiyelini de özenlice takip edip öğrenirseniz başarılı ve iyi bir yatırımcı olmanız kaçınılmaz.

Şayet hisse senetlerini tanımadan yatırım yaparsanız, olumsuz sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır.

Hisse alırken dikkat edilmesi gereken maddeler :

  • Hisse Senedi Fiyatı
  • Kazanç
  • Kar Payı
  • Riskler
  • Beta Değeri

HİSSE SENEDİ FİYATI

Hisse senedi alınırken öncelik verilmesi gereken ilk olgulardan birisi hisseler için ödenecek miktardır. Bu durum, yatırımcının satın alabileceği tüm güvenlik miktarını da belirler. Aracınızla bir limit belirleyerek hisse senedi fiyatının düşebileceği durumlara karşı hazırlık yapabilirsiniz.

KAZANÇ
Bir şirketin ileri zamandalar da yüksek kar elde edileceği ön görülüyorsa ve yüz dolarlık bir hisse senedinin mevcut durumda satın alınması daha uyguna gelebilir. Buna karşın, iki dolarlık bir hisse senedinin kazancı zor duruma düşeceği tahmin edilen bir şirketten geliyor ise daha pahalıya gelebilir. Hissenin getirisi bu kazançla doğru orantılıdır.

KAR PAYLARI (TEMETTü)
Hisse senedi alınırken, şirketlerin alıcılara kar payı ödeme durumu mutlaka öğrenilmelidir. Bu ödemeler, şirketlerin yeteri kadar para birikimi olduğu esnasında yatırımcılara sunma alternatifi olan para ödemeleridir. Bir süre düşüşte olsalar dahi kar payları, hisse senetleri halen daha gelir sağlayabilir.

Bu sebeple şirketlerin yatırımcılara kar payı tutarlarını artırma geçmişi olup olmadığına özen gösterilmeli

RİSKLER
Birden fazla sayıda hisse satın alma durumunda, şirketlerin içerisinde bulunduğu sektörler içinde ticaret risklerinin ne olduğuna çok dikkat edilmelidir. örnek verilecek olunursa, borsa ileriye seyir ederken ve ekonomi büyüme durumundaysa, bütün hisse senetleri gelir getirebiliyor gibi görünebilir.

Ekonomi yine düşüşe geçtiğinde ve tüketici kesim para harcamayı bıraktığında ya da bir teknoloji şirketinin satışa çıkardığı ürün beklentinin altında kalırsa, şirketler gelirlerini kaybetme riski ile yüz yüze kalabilir ve durumda borsa fiyatlarıdüşüşe geçebilir.

BETA DEĞERİ

Beta, kavranması güç bir kavram gibi görünebilir fakat ortada hiç de öyle bir durum yoktur. Beta, volatiliteyi ya da yatırım yapacağınız şirketin hisse senedinin son yılarda ne kadar dengeli ve stabil olduğunu ölçmektedir.

Beta ile birden yüksek olan her şey yüksek risk anlamına gelmektedir ve aynı şekilde birden düşük olan her durum düşük riskli anlamına gelmektedir.

Yani özetleyecek olursak bir hisse senedinin beta değeri bir ise, endeksin aynı oranda, yüzde on arttığı bir zaman diliminde o hissenin yüzde on kadar değer kazanması, endeksin yüzde on düştüğü bir zaman diliminde ise o hissenin yüzde on düşmesi beklenmektedir.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri