Bitcoin vs Ethereum: Benzerlikler, Farklılıklar ve Hangisi Daha İyi Bir Yatırım?

Bitcoin vs Ethereum: Benzerlikler, Farklılıklar ve Hangisi Daha İyi Bir Yatırım?

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Pazar, 30 Ocak 2022

Bitcoin (BTC) ve ethereum (ETH) , en büyük piyasa değerine sahip iki kripto para birimidir ve bu da onları aynı anda blok zinciri alanındaki en popüler iki proje oldu.

Bitcoin (BTC) ve ethereum (ETH) , en büyük piyasa değerine sahip iki kripto para birimidir ve bu da onları aynı anda blok zinciri alanındaki en popüler iki proje haline getirir. Bu nedenle, sektöre yeni katılanların çoğu, uzun vadede BTC veya ETH'ye spekülasyon veya yatırım yapmaları gerekip gerekmediğini merak ediyor.

Bununla birlikte, ilgili büyüme çizelgeleri, bu tür bir karar verirken dikkate alınması gereken tek şeyden uzaktır. Bu kılavuzda, ETH ve BTC arasındaki temel farkları, yatırım araçları olarak rollerini ve ilgili değerlerini inceleyeceğiz.

Bitcoin vs Ethereum: Temel Farklar

Her iki proje de blok zincirine dayalı olmasına ve madeni paraları kripto para birimi olarak kullanılmasına rağmen, temelde farklıdırlar.

Bitcoin başlangıçta gizemli bir takma ad olan Satoshi Nakamoto tarafından yaratıldı.merkezi olarak verilen ve yönetilen fiat para birimlerine hevesli bir alternatif olarak. Ana satış noktası, herhangi bir merkez bankası veya başka bir finans kurumu tarafından değil, güvenli, şeffaf ve değişmez bir blok zincirinin kurallarını doğrulayan merkezi olmayan bir bilgisayar ve düğüm ağı tarafından desteklenmesidir. Bu şeyler, ağ saldırıları, para biriminin değer kaybetmesi ve çift harcama söz konusu olduğunda yaygın tuzaklardan kaçınırken, bitcoinlerin güvenli bir şekilde kullanılmasını, sahipliğini doğrulamasını ve elde tutulmasını mümkün kılar. Ek olarak Bitcoin, internete mahremiyet dostu yerel bir nihai uzlaşma, ödeme ve değer saklama sistemi sunar; bu sistem, kullanıcıların aksi takdirde onları hemen tanımlayıp sansürleyebilen ödeme seçeneklerini kullanmaları gerekir; bu mahremiyet miktarı şimdiye kadar sadece nakit kullanımıyla görülüyordu.

Devamını oku: Bitcoinmi Alt Coin mi?

Öte yandan, Ethereum, blok zincirine dayalı bir para birimi seçeneği sunmanın ötesine geçer. Ethereum fikri, kurucu ortaklarından Vitalik Buterin , programlanabilir olsaydı Bitcoin'in olanaklarını fark ettiğinde doğdu .

Bugün Ethereum, akıllı sözleşmelerin ve merkezi olmayan uygulamaların ( dapps ) üçüncü şahısların müdahalesi olmadan oluşturulup çalıştırılmasını sağlar. Bitcoin'in güvenilirliğinin üzerine kurulduğu temeller, Ethereum ağına ve rakip blok zincir platformlarına önemli ölçüde güvenilirlik kazandırmak için de kullanılıyor.

Ethereum'un yerel para birimi olan ether aynı zamanda bir değer deposu ve bir ödeme seçeneği olarak kullanılabilirken, birincil kullanımı ağa güç vermektir. Gaz ücretlerini ödemek, akıllı sözleşmeleri dağıtmak, bir hisse senedi seçeneği olarak , nakde çevrilemez jetonlar (NFT'ler) ve çok daha fazlası için kullanılır.

Başka bir deyişle, projeler olarak Bitcoin ve Ethereum arasındaki temel farklar aşağıdaki noktalarda özetlenebilir:

  • Değer deposu: Bitcoin'ler, öncelikle bir değer deposu olarak tasarlanmıştır, ancak eter değildir.
  • Programlanabilirlik: Bitcoin programlanabilir bir platform değildir; Ethereum, diğer blok zincirlerin yanı sıra sayısız projeye ev sahipliği yapabilirken, yalnızca tasarlandığı şeyi yapabilir.
  • Blok zamanı: ilginç bir şekilde, geleneksel ödeme sistemlerine bir alternatif olarak hareket etmesi beklenen Bitcoin, güvenlik amacıyla Ethereum'dan önemli ölçüde daha yavaştır.
  • Piyasa değeri: Yazının yazıldığı tarihte (Ekim 2021), bitcoin'in piyasa değeri 1 trilyon ABD doları iken, eterin değeri 407 milyar ABD dolarıdır - yani bitcoin'in değeri etherin iki katından fazladır.

Bu farklılıklar listesi kapsamlı olmaktan uzak olsa da, iki projeye ve ilgili hedeflerine yüksek düzeyde bir genel bakış sunar.

Ethereum ve Bitcoin Neden Çok Farklı Yatırımlar?

İki proje arasında yukarıda bahsedilen farklılıklara rağmen, pek çok meslekten olmayan kişi, bitcoin'in yerine eter kullanma eğilimindedir. Bu, zaten karmaşık bir alana kafa karışıklığı ekleyebilir, bu da yeni gelenlerin Bitcoin ve Ethereum arasındaki ilişkiyi yanlış anlama eğiliminde olduğu anlamına gelir.

Bitcoin genellikle dijital altın olarak adlandırılır. Dolaşımda en fazla 21 milyon bitcoin olabileceği için kıt bir varlıktır (bu yazının yazıldığı sırada dolaşımda yaklaşık 18,8 milyon BTC vardı). Bu, zaman içinde değerini artırmaya hizmet eden deflasyonist yapar. Deflasyonist yapısındaki bir başka faktör de, çoğu zaman erken benimseyen bazı kişilerin özel anahtarlarını kaçınılmaz olarak kaybedecekleri ve bu da onları BTC varlıklarından sonsuza kadar kilitleyecek olmasıdır. Öte yandan, deflasyonist bir para birimi teorik olarak kullanılamayacak kadar değerli hale gelebilir. Bununla birlikte, Bitcoin bunu da ele alıyor: sonsuz bölünebilir, bu yüzden insanlar bunu aşmak için satoshiler gibi daha küçük birimleri kullanacaklar.

Öte yandan, etherin kendi ekosistemi içindeki kullanım durumu yani, bitcoin'de olduğu gibi, onu bir değer deposu olarak görmenin dışında - madalyonun aynı anlamda dijital bir meta gibi muamele görmediği anlamına gelir. Yine de, kullanılabilirliğini geliştirmek ve ağın ücret ödeme sürecini basitleştirmek için, Ethereum'da yeni bir yükseltme, ücret ödemek için kullanılan paraları yakmaya başladı. Bu, Ethereum'un enflasyon seviyesini (şu anda %4 civarında) azaltacak ve zaman geçtikçe potansiyel olarak deflasyonist hale getirecek. Bununla birlikte, Ethereum'un Bitcoin'in yaptığı gibi madeni paralarında sert bir sınırı yoktur, bu da tasarım gereği deflasyonist olmadığı anlamına gelir.

Bu, bitcoin'in deflasyonist doğasının, onu daha değerli kılması beklenen tasarımının önemli bir parçası olmasına rağmen, eterin değerinin burada değil, kullanılabilirliği ve uygulanabilirliğinde yattığı anlamına gelir. Eter'in bir değer deposu ve ödeme seçeneği olarak kullanılması, gerçek kullanım durumuna göre ikincildir. Hangi yatırımı yapacağınıza karar verirken, bu ikisini özel uygulamaları ile ayırt edebilmek önemlidir.

Ethereum Bitcoin'den Daha mı Değerli?

Bu soru, madeni paralar ters çevrilmiş olsa bile sıklıkla ortaya çıkar. Ancak, iki kripto para genellikle rakip olarak gösterildiğinden bu şaşırtıcı değil: fiyat ve piyasa değeri açısından ETH, BTC'nin piyasa hakimiyetinde sahip olduğu en büyük rakip. Öte yandan, şimdiye kadarki rehberimiz, ikisinin her açıdan mutlaka karşılaştırılabilir olmadığını göstermiştir, bu nedenle sıklıkla yapılan eşdeğerlikler yanlış olma eğilimindedir.

Bu nedenle, her birinin değeri, yatırımcının değerli gördüğü şeye bağlıdır. En geniş vuruşlarda, BTC, ETH'den önemli ölçüde daha yüksek bir piyasa değerine sahiptir ve bu da onu ETH'nin iki katından fazla yapar.

Diğer bir ortak konuşma noktası, içsel değerdir. Bu, mevcut fiyatından değil, karmaşık finansal modeller ve hesaplamalar yoluyla elde edilen bir varlığın değerinin bir ölçüsüdür. Diğer pek çok uygulama arasında, bir varlığın değerini ve aşırı değerli mi yoksa düşük değerli mi olduğunu belirlemeye yöneliktir, bu da varlığın geleceğine ilişkin bazı yararlı işaretler sunabilir.

Ancak burada önemli bir uyarı var: Para birimlerinin kural olarak içsel bir değeri yoktur ve bu bitcoin ve eter için de geçerlidir. Herhangi bir fiziksel varlık tarafından desteklenmiyorlar (ikisi de devlet tarafından desteklenen ve değerleri halkın hükümetlerine olan güveninden türetilen fiat para birimleri değil). Bu nedenle, kripto para birimlerini algılanan “iç değerlerine” (veya eksikliğine) göre değerlendiren, kendi kendini analist ilan eden kişiler ciddiye alınmamalıdır.

Son olarak, varlıkların her birinin neyi temsil ettiğine ve olası bir yatırımcının önceliklerinin nerede yattığına iner. Bir sonraki bölümde ele alacağımız şey budur.

Bitcoin Vs. Ethereum: Hangisi Daha İyi Satın Alır?

ETH veya BTC'ye yatırım yapmak arasında karar verirken, belirlemeniz gereken ilk şey, yatırımlardan hangisinin size ve kişisel inançlarınıza daha çok hitap ettiğidir.

Bir ödeme sistemi, değer saklama aracı veya spekülatif bir yatırım olarak kullanabileceğiniz bir emtia mı yoksa aynı anda üçünü birden mi tercih edersiniz? Bu durumda en iyi seçeneğiniz, güvenilir bir çevrimiçi komisyoncu aracılığıyla bitcoin satın almaktır. Bu, BTC'nizi istediğiniz yerde (ve kabul edildiği yerde) harcamanıza, diğer cüzdanlara göndermenize veya basitçe tutmanıza olanak tanır.

Ancak asıl amacınız kripto para birimlerinin oynaklığından kâr elde etmekse, doğrudan BTC satın almanız gerekmez. Günümüzde, bölgenize bağlı olarak, birçok broker farklı türde BTC türevleri sunmaktadır. Bazen sentetik ürünler olarak adlandırılan bu ürünler, varlığı doğrudan tutmadan bitcoin fiyatına bahis oynamanıza izin verir, bu da anlık kararlar vermeniz gerektiğinde sizi yavaşlatabilir. Son zamanlarda, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yakın zamanda ilk bitcoin vadeli işlem borsa yatırım fonunu (ETF) onayladı , bu da ABD'li yatırımcıların artık satın almak zorunda kalmadan bitcoin fiyatına maruz kalma fırsatına sahip oldukları anlamına geliyor. en popüler kripto para birimini güvenli bir şekilde saklayın.

Öte yandan, bitcoin türevleri - diğer kripto türevleri gibi - zincir üzerinde harcanamaz veya gönderilemez. Bu, bir şey için özel ve güvenli bir şekilde ödeme yapmak için kripto kullanma seçeneğini istiyorsanız, asıl varlığı elinizde tutmanız gerekeceği anlamına gelir.

Eter satın almayı seçmek de benzer bir karara dayanıyor. Merkezi olmayan finansmanın ( DeFi ) temeli olarak hizmet eden büyüyen bir ekosistemde uygulamalı bir kullanım örneği olan bir madeni parayı mı tercih edersiniz ? Ethereum'un geniş, genişleyen ekosistemine herhangi bir şekilde katılmakla ilgileniyorsanız, bu özellikle dikkate değer.

Ether, türev ticareti açısından bitcoin ile aynı olasılığı sunar. Bununla birlikte, şu anda ABD'de işlem yapmak için onaylanmış bir ETH ETF yok, ancak bunun için başvuruda bulunan çok sayıda varlık yöneticisi var. Diğer yargı bölgelerinde, farklı türev türevlerinin ticaretini yapmak mümkündür; yalnızca bölgenizde hangilerinin desteklendiğini ve yasal olarak nerede durduklarını kontrol ettiğinizden emin olun. Bazı bölgeler bazı türev türevlerini yasaklamıştır, bu nedenle her zaman önce kendi araştırmanızı yapmalısınız.

Ethereum Neden Bitcoin'den Daha Hızlı Yükseliyor?

Ağustos ve Eylül 2021 boyunca bir süre boyunca hem bitcoin hem de ether fiyatı yükselişteydi, ancak boyuta göre ether bitcoinden çok daha hızlı yükseliyor gibi görünüyordu. Bu eğilim o zamandan beri (Ekim 2021 itibariyle) yavaşladı. Bununla birlikte, bitcoin ve eterin fiyatının çok nadiren ilişkili olduğu ve birinin değer kazanmasının diğerine kıyasla üstünlüğü veya başka bir ilişki türü anlamına gelmediği söylenmelidir.

Daha spesifik olarak, bu trend sırasında Ethereum, onu farklı bir fikir birliğine giden önemli bir yola çekmek için tasarlanmış bir dizi güncellemeden geçiyordu. Yeni iş modeli, Ethereum'u kullanımı daha ucuz, daha hızlı, daha ölçeklenebilir ve genel olarak eskisinden daha az teknik bilgiye sahip yeni başlayanlar için daha kolay hale getirecek.

Daha fazla bilgi edinin: Ethereum 2.0 Nedir?

Bu kadar büyük bir platformu bir yaklaşımdan diğerine taşımak, özellikle de onu her zaman tamamen merkezi olmayan ve güvenli tutma baskısı ile, küçük bir başarı değil. Ethereum 2.0 yükselişi, tüm kripto topluluğu için bir emsal teşkil ediyor ve değişimin -yavaş ve zahmetli olmasına rağmen- katı, değişmez blok zincirler dünyasında bile gerçekleşebileceğini gösteriyor. Kripto topluluğu bunun büyük ölçüde farkında ve bu, endüstrinin sınırlarının dışına hızla yayılan inanılmaz bir yutturmaca yarattı. Ethereum, fiyattaki hızlı yükselişine daha fazla katkıda bulunabilecek çok sayıda kurumsal ilgi de topladı.

Yine de, bir varlığın fiyatının belirli bir zamanda hareket etmesinin tüm kesin nedenlerini, özellikle de eter ve hatta bitcoin gibi büyük sermayeli varlıklar söz konusu olduğunda, tam olarak belirlemek zordur. Bu fiyat hareketleri her zaman, çoğu perde arkasında ve kamuoyunun dışında meydana gelen sayısız faktöre bağlıdır. Bu nedenle, her zaman kendi araştırmanızı yapmanız, bir şeye yatırım yapmanın risklerini, artılarını ve eksilerini tartmanız ve yatırımlarınızı takip etmeye özen göstermeniz önemlidir. Son olarak, en önemli tavsiye, asla kaybetmeyi göze alabileceğinizden daha fazla yatırım yapmamaktır.

Bu kılavuzun amacı, boyut, uygulanabilirlik, oynaklık ve diğer faktörler açısından kişisel tercihlerinize bağlı olarak, bitcoin ve eterin sizin için iyi yatırımlar olabileceği farklı yolları vurgulamaktı. Bu anlamda, bunların hiçbiri tek başına daha iyi bir yatırım değildir. Ancak bu rehberden sonra hangisinin sizin için daha uygun olduğuna karar verebilmelisiniz.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri