DeFi, Merkezi Olmayan Finans Nedir?

DeFi, Merkezi Olmayan Finans Nedir?

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Cumartesi, 29 Ocak 2022

Finansal hayatımızı dikte eden merkez bankaları ve devasa finansal kurumlar içinde neler olduğunu biliyor muyuz?

Finansal hayatımızı dikte eden merkez bankaları ve devasa finansal kurumlar içinde neler olduğunu biliyor muyuz? Vasiyetnameye bakabileceğimiz tüm işlemlerinin kayıtlı bir geçmişi var mı?

Bu durum böyle görünmüyor. Herhangi bir bankaya gidip bankanın verdiği her finansal kararın kayıtlı geçmişini isteyemeyiz. Finansal kurumların nasıl çalıştığı, büyük ölçüde ortalama kullanıcıdan gizlenir. Merkezidirler, yani bu durumda mali işlemleri gerçekleştiren aracı olarak otoriteye, bankaya güvenmeniz gerekir. Bankalar gibi merkezi otoritelerin aldıkları her küçük kararı kamuoyuna açıklamaları gerekmez.

Her finansal işlemin, herkesin tam olarak görebilmesi için asla değiştirilmemek veya değiştirilmemek üzere sonsuza kadar kaydedilebilmesi mümkün müdür? Belki, belki değil. Ancak, merkezi olmayan finansın astronomik büyümesiyle birlikte , bu güvenilmez bir finans dünyası vizyonu, yaygın bir şekilde benimsenmeye daha da yaklaşıyor.

Bitcoin: Merkezi Olmayan Finansmanın Başlangıcı (DeFi)

Bitcoin teknik olarak bir kripto para birimi ve merkezi olmayan bir finans uygulaması olmasa da, DeFi, Bitcoin'in 2009'da dünya sahnesine girişinden gelen kurucu fikirlerle mümkün oldu.

Bir ülkenin tüm para arzının şeffaf, merkezi olmayan bir blok zinciri üzerinde çalıştığını hayal edin. Herhangi bir hükümetin, vatandaşların ödediği vergileri ülkenin altyapısına, ordusuna, eğitimine, bilimine vb. .

Bitcoin'in 2009'da, 2007-2008 Mali Krizinden hemen sonra icat edilmesi tesadüf olmayabilir. Hükümetler, bankalar ve şirketler gibi merkezi otoritelere olan güven azaldıktan sonra, onların parayı idare etmelerine olan güven de azaldı. Bitcoin'in gizemli yaratıcısı Satoshi Nakamoto , dünyanın para birimleriyle etkileşimini değiştirecek bir teknoloji aradı. Bitcoin'in çalışması için herhangi bir merkezi otoriteye ihtiyacı olmaz. Kendi matematik, kriptografi ve kod protokolünde çalışacaktı.

Bu sadece başlangıçtı. Geleneksel finansa duyulan güvensizlik yalnızca para birimine dayanmaz. Finansal sistemler, bazılarının merkezi olmayan bir protokol altında daha iyi olduğunu iddia ettiği krediler, endeks fonları, türevler ve sigorta gibi başka mekanizmalara sahiptir. Merkezi olmayan finans, varlıkları yalnızca geleneksel finans mekanizmalarının merkezi olmayan bir versiyonunu oluşturmak için kullanmak değildir. Bitcoin'in parayı merkezsizleştirmesi gibi, DeFi de bugün finansal dünyamızı oluşturan bileşenleri merkezden uzaklaştırmayı hedefliyor.

DeFi'ye katılmak

Mevcut merkezi ağımızda, kredi başvurusu yaparken tüm kişisel bilgileriniz açığa çıkıyor. Bir banka, merkezi finansal ekosisteme katılmak için önceki hesap özetinizi, kredi puanınızı, gelirinizi ve eğer iflas başvurusunda bulunmuşsanız bunu dikkate alabilir. Bir bankanın yeteneğinizi değerlendirirken dikkate değer olduğuna inandığı kişisel bilgiler ne olursa olsun, banka bu bilgileri belirli finansal araçlara erişmenizi engellemek için kullanabilir. Banka merkezi otoritedir.

Merkezi olmayan finans ile gizliliğinizi inceleyen merkezi bir otorite yoktur. Ekosisteme katılma yeteneğiniz yalnızca diğer ağ kullanıcılarının kullandığı benzer akıllı sözleşme protokollerine bağlıdır. Bu şekilde gizliliğinizi korur. Tek ihtiyacınız olan, DeFi uygulamasının veya Dapp'in gerektirdiği varlıklardır. İhtiyacınız olan krediyi işlemek için bir aracıya ve yığınla evraka gerek yoktur. Blok zincirinde hemen tanınır, zaman ve kaynak tasarrufu sağlar. Blok zinciri üzerine kurulu oldukları için belirli DeFi protokolleri bankalardan tartışmasız daha güvenlidir. Bankalar kriptografiyi genel ekosistemlerine adapte etmediler. Tabii ki, DeFi oldukça yeni olduğu için birkaç proje bilgisayar korsanlarına tabi olabilir.

Dapps, gizlilik ve verimliliğin bariz avantajları dışında, sizin gibi diğer yatırımcılardan merkezi olmayan krediler almanıza izin verir. Merkezi bir otorite olmadığı için, likidite havuzu modelinde yer alan diğer yatırımcılardır. Örneğin Bileşikte, yatırımcılar tokenlerini bir araya toplar ve havuzun borçlularından faiz alırlar. Faiz oranı arz ve talebe dayalıdır. Borç verme havuzu her zaman görünür olacaktır, bu nedenle ödünç alınacak yeterli kaynak olup olmadığı açıktır. Havuz aşırı teminat altına alınmaya meyledecek ve böylece havuzda borç alınacak krediler için hala yeterli token kalması sağlanacak.

Modern finansal sistemlerin temel özelliklerinden bazıları borç verme ve ödünç almadır. Bunlar günlük yaşamın merkezidir. Krediler genellikle bir öğrencinin eğitimi veya bir iş kurmak gibi şeyler için alınır. Geleneksel finansta, gerçekten bir krediye ihtiyacınız varsa, arabanızı teminat olarak koyarsınız. Merkezi olmayan finans ile, ödünç almanız gerekiyorsa Ethereum gibi bir dijital varlık veya Dai gibi bir sabit para kullanabilirsiniz.

Geleneksel finansta olduğu gibi, teminatlandırılmış borç pozisyonları veya CDP'ler meyvelerini vermeye geliyor. Merkezi dünyada acil bir durumunuz olduğunda, babanızın 21. yaş gününüz için size verdiği arabayı satmaya yönelirsiniz. Bununla birlikte, kriptoda, ne koyarsanız koyun, teminatın 2/3'ünü geri alırsınız, bu bazıları için rahatsız edici olabilir. Ancak zor durumdaysanız ve kripto paranızı hızlı bir şekilde tasfiye etmeniz gerekiyorsa, bu çok yararlı olabilir. Girdiğiniz paranın değeri, aldığınız teminatın altına düşmedikçe, pozisyonunuzu bırakmanız durumunda likide olmaz.

DeFi'ye dahil olmak şaşırtıcı derecede basittir. Merkezi bir banka hesabı açtığınızda, hesabınızı etkinleştirmek ve size bir banka kartı postalamak için bir bankacıyla konuşmanız gerekir. Ve bunu yaptığınızda, tüm özel bilgilerinize ve evraklarınıza ihtiyaç duyan bir süreci içerir.

Dapps, halihazırda yükselen itibari para üzerinden ortalama olarak %0,07 faiz oranı kazanacağınız merkezi bir banka hesabı oluşturmak için aramalar ve toplantılar yapmak yerine, size seçeneklerin sunulduğu hızlı bir şekilde bir hesap açmanıza olanak tanır. çok daha yüksek verim sağlayan merkezi olmayan bir alan.

DeFi'ye dahil olmak, genellikle Ethereum (ETH) olmak üzere kripto para birimleri satın almanızı gerektirir . Bazı uygulamalarda, USD gibi fiat para birimiyle desteklenen sabit paraları, yani paraları kullanmaktan daha iyisiniz. Dapps'in itibari para ile desteklenen paraları kullanması mantıksız görünse de, çoğu zaman Ethereum gibi kripto para birimleri değişken olabilir ve merkezi olmayan uygulamalar için kullanmak için istikrarlı bir varlığa ihtiyacınız vardır. Stabilcoinlerin daha kapsamlı kullanımı, finansal dünyamızın merkezi olmayan bir aynası olması gereken şeyde oynaklığın damgasını azaltacağından DeFi alanının büyümesine izin verecektir .

DeFi kullanıcılarının umut etmesi gereken şeylerden biri, varlıkları DeFi'ye koymak için iyi bir sigortadır. 1800'lerde borsaların büyümesini hızlandıran şeylerden biri, sınırlı sorumluluğun uygulanmasıydı. Sınırlı sorumlulukla, paranızı borsaya koyarsanız, yatırım yaptığınız şirketin gizli uyuşturucu karteli operasyonları yaptığı tespit edilirse sorumlu olmazsınız. Benzer şekilde, merkezi olmayan finansmanın büyümesi için, kullanıcıları uzaya taşımayı kolaylaştıracak bir güvenlik ağı olmalıdır. Yeni büyümeye başlayan herhangi bir alanda risk almak teşvik edilmelidir. Teşvik edilen riskler ne kadar fazla olursa, gerilemeler azaltılarak ekosistem o kadar inovasyona doğru itilecektir.

Gizlilik, verimlilik ve erişim kolaylığı ile DeFi, çok sayıda insanın, aksi takdirde erişemeyecekleri finansal araçlara erişmesini sağlama potansiyeline sahiptir. Dünya Bankası tarafından yapılan bir araştırmaya göre , dünyada 1,7 milyar insan bankasız kalıyor . Büyük bir grup insan, birçoğunun finansal bir gereklilik olarak gördüğü şeyden mahrum bırakıldı. Bu bile tek başına DeFi'nin dünyanın her yerindeki insanlara yardımcı olacak bir teknoloji olabileceğini gösteriyor.

DeFi'nin Riskleri

Ekosistem yeni olduğu için, merkezi olmayan finans, alana yeni giren biri için karmaşık görünebilir. Dikkatli olmazsanız, paranızı hızla kaybedebilirsiniz. Metamask'ınızı herhangi bir DeFi uygulamasına bağlamak ve ücret tahakkuk etmeye başlamak basit bir iştir. Metamask'ınızda büyük miktarda kripto varsa ve bunu bir DeFi uygulamasına bağlarsanız, güvenliğe dikkat ettiğinizden emin olun. Önemli miktarda parayla onlara güvenmeden önce her protokolün nüanslarını bilmek yardımcı olur.

Ethereum protokolü gelecekte yüksek gaz ücretlerini düzeltene kadar, kendinizi DeFi'ye yatırım yapmanın buna değip değmeyeceğini merak ederken bulabilirsiniz. Sonuçta Ethereum, merkezi olmayan uygulamalar için en çok kullanılan akıllı sözleşme platformudur ve herhangi bir işlem için genellikle 100 doların üzerinde ödeme yapmanız gerekir. Burası, günü kurtarmak için stablecoin'lerin devreye girdiği yerdir. Vitalik ve ekibi, normal yollarla erişilebilen ETH'yi transfer etmenin bir yolunu bulana kadar, daha az spekülatif türlerin DeFi merakını alacağı yer stabilcoin'ler.

Bazı DeFi projelerinin bazı kişiler için pek uygun olmayan bir yönü, merkezi finans kurumlarıyla yakından bağlantılı olmalarıdır. Bazı merkezi olmayan akıllı sözleşmelere sahip olan merkezi kurumlardır. Binance, merkezi olmayan ve merkezileştirilmiş finansı birleştirmeye çalışırken, muhtemelen eski yöntemlerin tamamen bir kenara atılması gerektiğine inanan pek çok safçıyı sinirlendirdi.

Sonuç olarak, merkezi olmayan finans, mevcut merkezi dünyamızın bir blok zincirine aktarılmasını isteyen herkesin ilgisini çekmelidir. Kim bilir. Belki de finansal geleceğimiz, dijital defter ağları üzerindeki ağlarda şifrelenecektir. Ve sanki hep böyleymiş gibi omuz silkeceğiz.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri