Altcoin mi Bitcoin mi? Bitcoin Avantajları & Dezavantajları? - Dövizmix

Altcoin mi Bitcoin mi? Bitcoin Avantajları & Dezavantajları? - Dövizmix

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Salı, 11 Ocak 2022

Altcoin mi Bitcoin mi? Bitcoin Avantajları & Dezavantajları Neler? Altcoin Avantajları & Dezavantajları Nelerdir?

Kripto para dünyasında tacir olmayı düşünen herkesin aklında birkaç temel soru yer alıyor. Bu sorulardan biri de Bitcoin mi? Altcoin mi?

Makalemizde derin bir ayrıntıya girmeden önce, kripto paralar için kesin bir kanıda bulunmanın yanlış olacağını dile getirmekte fayda var.

Fakat bazı durumlar vardır ki kesine yakın olarak niteleyebiliriz. Bu durumlardan biri Bitcoin’in yükselmeye devam edeceği, bir diğeri de altcoinlerin yüksek kazanç getireceği. Derilmesine bakmadan önce her ikisi hakkında kısa bir özet geçelim. Bitcoin daima kazandıran, Altcoin ise düşük yatırımlarla çok kazandıran potansiyellere sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

Öte yandan yatırım yapacağınız altcoin seçmeniz için çok fazla alternatif var. Bu da doğru seçimi yapmanız için zorlayıcı olabilir. En basit tabirle binlerce kripto para birimi var ve hepsinin farklı potansiyelleri olduğundan bahsedilebilir.

Kripto para endüstrisinde bu kadar coin var ve geçen gün bunlara yenisi ekleniyor. Paranızı yatırmadan önce hepsini derinlemesine araştırmazsınız fakat öne çıkan etkilerine bakabilirsiniz. Bunun için makalemizin ilerleyen kısımlarında altcoinlerin dezavantajları ve altcoinlerin avantajları şeklinde iki farklı bakış açısını ele alacağız.

Önce Bitcon incelemesi yaparak piyasadaki diğer paralara olan etkisini anlatmaya çalışalım. Bitcoin’in yeni nesil birimlere göre daha yavaş bir işlemcisi olmasına rağmen en başarılı kripto para olduğunu söylemek yanlış olmaz. Zira 10 yıllık tartışmasız liderliği de bunu kanıtlar nitelikte. Ayrıca birçok girişimci, Bitcoin vesilesiyle dijital madenciliğe giriş yapmış ve yeni kripto paraların doğasının önünü açmıştır. Sonuç olarak altcoinlerin birçoğu Bitcoin’e rakip olarak türemiş ve daha iyisini yapacağını vadetmiştir.

Orijinal kripto para birimi Bitcoin’dir. 2009 yılında ilk blok zincirleri teknolojisi ve çalışma kanıtı ilkesi ile çıktığında dünyaya yeni bir bakış açısı getirdi. Bugün piyasada 113 milyar doların üzerinde, toplam sayısı 17 milyonu aşan coin mevcut. Bu da piyasa toplamının %38’e yakınının BTC’nin elinde olduğunun göstergesidir.

Bitcoin Avantajları Nelerdir?

Bitcoin kendini dünya genelinde kabul ettirmeye en çok yaklaşmış kripto para birimidir. Bu yüzden uluslararası bir kabul görmüş ve ödeme şekli olarak yayılmaya başlamıştır. Ayrıca birçok finans kurumu doğrudan Bitcoin’i desteklediğini duyurmuş ve yatırım yapmıştır. Uzun vadeli gelişimine kendini adamış muazzam bir kripto para topluluğu BTC altında bir araya gelmiştir. Ağın korunmasına yardımcı olan devasa bir madenci havuzu, onu güvenli kılan etkileri oluşturmakta.

Bitcoin Dezavantajları Nelerdir?

Bitcoin’in birçok avantajının yanında birçok kusuru da var. Her şeyden önce atmosferik fiyatlara yükselmiş fiyatını bu kusurlar arasında ilk sırada tutabiliriz. 2021 yılının ilk aylarında derin bir darbe almasından sonra dahi fiyatı hala astronomik boyutlarda yer alıyor. Bitcoin’in dezavantajlarından bir diğeri de işlem ücretleri. Tüm kripto para birimleri arasındaki en yüksek işlem ücreti BTC’dedir.

Bu arada madenciliği için de ayrı bir parantez açmak gerekir. Çok büyük çaplı işletim sistemine ihtiyaç duymasının yanında çok fazla elektrik tüketimine yol açması onun kusurlarından bir diğerini oluşturuyor.

Nispeten eski bir teknolojiye sahip olan Bitcoin, kendisinden sonra çıkan altcoinlere oranla daha yavaş kalır. Bu, daha sonra bu sorunları ortadan kaldıramayacağı manasına gelmez fakat bugün için bir kusur kabul edilir.

Altcoin Avantajları Nelerdir?

En çok sorduğunuz sorulardan biri de altcoin avantajları nelerdir? Altcoinler doğaları gereği Bitcoin’e alternatif hizmet sunmak için geliştirilmiş, bu yüzden çok daha iyisini yapmaya odaklanmıştır. Fakat Bitcoin yok olursa onunla beraber yok olacak birçok altcoin de mevcut. Altcoinleri özel kılan şey, hepsinin kendine özel yeteneklerinin olmasıdır. Örneğin bir saniyede binlerce hatta milyonlarca işlem yapabilme özelliği, diğer kripto paralarla etkileşime girme ve uluslararası ticarete olanak sağlama diye gider.

Altcoinlerin Bitcoin’e göre avantajlarından bir diğeri de işlem ücretlerinin çok daha düşük olmasıdır. Ayrıca buna ek olarak çok daha düşük sistem gereksinimleri ve daha düşük elektrik harcamaları ile madenciliğe izin verirler. Dahası, ICO adı verilen ilk coin tekliflerini yakalarsanız, büyük kazançlar elde edebilmenize imkân tanır.

Altcoin Dezavantajları Nelerdir?

Altcoinlerin ana dezavantajı, göreceli olarak maruz kalma ve kabul edilememesidir. Ethereum, XRP ve Bitcoin Cash büyük desteğe sahipken, diğerleri aynı kapsama sahip değil. Dahası, birçok altcoin'i Bitcoin ile aynı derecede benimsemedikleri için kullanabileceğiniz sınırlı sayıda satış noktası ve yolu vardır.

Sonuç:

Sonuç olarak tüm kripto para birimlerinin kendine özel özellikleri yer alır ve daha da önemlisi pazarı iyi takip ederek sinyallere göre hareket etmesidir. Örnek vermek gerekirse yeni DeFi projeleri yükselişi tetikleyen itici güçler olurken, yasal sürece maruz kalmaları düşüşe sebep olur.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri