Metaverse Nedir? Metaverse Projeleri Neler?

Metaverse Nedir? Metaverse Projeleri Neler?

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Pazar, 30 Ocak 2022

İnternet, başka bir dünyada yaşamayı hayal etmemizi mümkün kıldı. Yaratılışından bu yana çok sayıda roman, film ve video oyunu yayınlandı...

Meaverse ne demek? Meaverse Nedir? diye merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre.

İnternet, başka bir dünyada yaşamayı hayal etmemizi mümkün kıldı. Yaratılışından bu yana, birbirine bağlı ağlarda yaşayan alternatif gerçeklikleri detaylandıran çok sayıda roman, film ve video oyunu yayınlandı.

1984 tarihli Neuromancer kitabında, ana karakter, bir siber uzay kovboyu bir "matris"in içine girer.

Bu sanal dünya, "rızaya dayalı bir halüsinasyon" olarak açıklanmaktadır.

'The Matrix' filmi, sanal bir dünyaya atılan ve hepsi de alternatif bir gerçeklik yaşayan insanların çoğunluğunu tasvir ediyordu.

Bunlar metaverse olarak adlandırdığınız şeylerdir. "Meta", "ötesi" anlamına gelen bir önektir ve "ayet", "evren"den gelir ve "Metaverse" kelimesini oluşturur. € 'Metaverse' dünya için ne anlama geliyor ve kripto para birimi ve NFT'ler üzerindeki etkileri nelerdir?

Metaverse Nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, bir metaverse, insanların ortak bir sanal evrene katılabilecekleri bir alandır. Terim, insanların bir 3D uzayda avatarlar olarak birbirleriyle etkileşime girdiği Neal Stephenson'ın romanı 'Snow Crashâ'dan türetilmiştir. Son zamanlarda, 'Ready Player One' filmi sanal bir dünyaya girebilen ve içinde bir 3D varlık, bir avatar olabilen insanları tasvir ediyordu. Oyuncular, aşırı fiziksel yetenekler sergilemek veya teknolojik olarak gelişmiş araçları kullanmak gibi gerçek dünyada yapamayacakları şeyleri deneyimliyorlar.

Şimdiye kadar, sanal dünyalar toplumsal bir kıyamet getirmedi. Bununla birlikte, sanal dünyalar, çevrimiçi insan topluluklarıyla etkileşim kurmamızı mümkün kıldı. Oyuncular bunları World of Warcraft gibi Devasa öok Oyunculu çevrimiçi (MMO) dünyalar olarak tanıyacaktır. Orada, insanlar arkadaşlarıyla sohbet eder ve ganimet için yaratıkları yok etmek için zindanlara baskın düzenler. Avatarları, bir oyun karakteri oluşturan doğaüstü güçlere sahip savaşçı, büyücü, hırsız, şifacı veya başka bir varlıktır.

Büyük M ile Metaverse, insanların avatar olacağı tek bir sanal gerçeklik olacağı fikridir. Bu ortak sanal gerçeklik alanına girecekler, birbirleriyle konuşacaklar, takılacaklar, oyun oynayacaklar, film izleyecekler, hatta internette gezinin. Yeni bir internet olacak. İnsanların her gün gezindiği bu düz World Wide Web yerine, Metaverse doku, boyut ve renge sahip olacak. İnsanlar aynı Metaverse içinde buluşacak, gösteriler izleyecek, takılacak, sanal müzeleri ziyaret edecek, sanal parklara binecek, web sitelerine gidecek.

Bu her şeyi kapsayan Metaverse ortaya çıkarsa, blockchain tarafından desteklenmesi giderek daha olası hale geldi. NFT'ler , takas edilemez tokenler, dijital bir varlığın tam mülkiyetine sahip olmayı mümkün kıldı.

Bu nedenle, web sitelerinin başka bir dünyada yüzen boşluklar olduğu bir anda dalabileceğiniz bir 3D, hatta sanal gerçeklik interneti olan tam teşekküllü bir Metaverse ise, o zaman bir tür mülkiyete sahip olmalıdır. ile ilişkili. Blok zinciri teknolojisi ile dijital bir varlığa sahip olabilirsiniz ve kriptografik token, şüphesiz sanat eserinin, oyun içi öğenin, dijital mülkün ve benzerlerinin size ait olmasını sağlayacaktır. Kullanıcı varlıkları ayrıca merkezi olmayan ve eşler arasıdır, hükümet veya banka gibi merkezi bir otoriteye tabi değildir.

Bu çok büyük. İnsanlar sadece bu teknolojiyle yeni bir internette gezinmekle kalmayacak. NFT teknolojisi yeni internet ile birlikte uygulanacak olsaydı, insanlar dijital mülklere sahip olmaya başlayacaklar. Sadece üç boyutlu dokuya, renge ve muazzam etkileşime sahip olmayacak. Metaverse, aynı zamanda, insanların daha önce mümkün olmayan, merkezi olmayan eşler arası sahiplik düzeyiyle benzersiz varlıkları alıp sattığı bir yer olacak.

NFT'lerin Kısa Açıklaması

Fungibility, finansta, ayırt edilemez ve değiştirilebilir varlıklar hakkında konuşmak için kullanılır. Takas edilebilir varlıkların açık bir örneği, para birimleri ve kripto para birimleridir. Bir dolar başka bir dolar ile değiştirilebilir. Aynı şekilde 1 Bitcoin, 1 Bitcoin ile değiştirilebilir. Hem dolar hem de Bitcoin, değerlerini değiştirmeden parçalara ayrılabilir. Örneğin, 20 dolarlık bir banknot dört adet 5 dolarlık banknotlara bölünebilir veya bir 5 dolarlık banknot beş adet 1 dolarlık banknotlara bölünebilir. Bitcoin ve 0.1 BTC olmak ve 0.1 BTC ile aynı değere sahip olmak.

Takas edilemez jetonlar, bir kedi, bir Pokemon kartı veya bir araba gibi birbiriyle değiştirilemeyen ve ayırt edilemeyen benzersiz varlıklardır. Kediler, sahipleri için benzersiz bir değere sahiptir. Her ikisi de İranlı olsa da, kedinizi bir komşunun kedisiyle takas etmek istemeyebilirsiniz. Komşunun kedisi, ikinizin de paylaştığı anılara sahip olmayabilir. Nadir bir Pikachu kartı, bir müzayedede 100.000 USD'ye satılabilir. Benzer bir Pikachu kartı, başka bir müzayedede 50.000 USD'ye satılabilir, çünkü söz konusu kartta çizik vardır. Aynı şekilde, bir Pikachu kartını yirmi parçaya bölerseniz, 20 dolarlık bir banknotu dört 5 dolarlık banknotlara bölmekle aynı değere sahip olmayacaktır.

NFT'ler aynı benzersizliği, bir video, oyun canavarı, dijital arazi ve herkesin bulabileceği diğer her şeyi değiştirilemez ve ayırt edilebilir bir varlık haline getiren kriptografik belirteçler aracılığıyla yaratır.

Detaylı : NFT Nedir?

Metaverse Olan Merkezi Olmayan Uygulamalar

NFT'ler giderek daha yaygın hale geldikçe, alternatif evrenlerde bulunan NFT'ler giderek daha yaygın hale gelecektir. Her şeyi kapsayan bir Metaverse, eğer ortaya çıkarsa, Decentraland veya Upland gibi bugün mevcut olan bireysel metaverse'ler gibi işlevlere sahip olabilir . Bu metaverse'ler, içine atlayabileceğiniz ve dijital mülk sahibi olmaya başlayabileceğiniz metaverse'lerdir. Henüz dünyadaki herkesin içine dalabileceği, film izleyebileceği, web sitelerine girebileceği ve şehirleri bir 3D İnternet olarak keşfedebileceği devasa bir Metaverse kadar kapsamlı olmasa da, bu merkezi olmayan uygulamalar, sermaye M, gibi görünürdü.

Şu anda, NFT alanında, bir metaverse'in en önemli örneği, Decentraland'ın VR dünyası olacaktır. Burada, uygun gördüğünüz gibi blockchain arazisi satın alma ve yaratma lisansına sahipsiniz. Metaverse'de seyahat edebileceğiniz insansı bir avatarı bile kontrol ediyorsunuz.

meta veri deposu kılavuzu

İnsanlar zaten sanal gerçeklik dünyasında araziyi çevirerek ve bundan bir gelir elde ederken, Decentraland dijital gayrimenkul için birincil gidilecek yer haline geldi. Decentraland'deki tüm alan satın alınabilir, plazalar ve yollar kurtarılabilir. Pazarda hızlı bir arama yaparak binlerce dolara satılan arazileri bulabilirsiniz. Biri, yazı yazılırken 381000 USD olan 301.000 MANA için teklif ediliyor! Bu, gerçek dünyadaki bazı arazi parçalarından daha değerli.

meta veri deposu

Bu nasıl mümkün olabilir? Yeni başlayanlar için, satın aldığınız mülk, bir etkileyicinin arazisi veya Atari gibi manevi değeri olan bir şirketin arazisi gibi kıskanılacak bazı yerlere yakın olabilir. Ayrıca, kumarhaneler, müzik mekanları, sanat galerileri gibi şeyler oluşturarak şirketinizi binlerce kullanıcıya sergilemek için mükemmel bir yer olabilirler ve liste uzayıp gidiyor.

Decentraland türünün tek örneği değil. Somnium alanı da benzer işlevlere sahiptir. İkisi arasındaki temel fark, Decentraland'ın parsellerinin eşit bir şekilde bir ızgaraya bölünmesi ve Somnium alanının farklı arazi parselleriyle eşit olmayan bir şekilde bölünmesidir. Aynı zamanda bir oluşturucu ile birlikte gelir ve VR dünyasından bir avatar olarak geçebilirsiniz.

metaverse rüya alanı

Bloklu estetiğe veya Minecraft'a benzer bir şeye daha yatkınsanız, CryptoVoxels'a göz atabilirsiniz. Bloklu estetiğin özel bir çekiciliği var, sanki içindeki çocuğu uyandırıyormuş gibi. Heyecanlı bir kullanıcı bile “Yeni internetin manzaraları” diyor. Belki de ilk ana Metaverse bloklar üzerine inşa edilecek.

kriptovoksel metaverisi

Upland, metaverse alanında da oldukça ilginç bir projedir. Dünya, gerçek dünya adresleriyle eşlenmiş, kendimize ait bir ayna dünyamızdır. Dolayısıyla, yaşadığınız yerde veya gerçek dünyada sizin için değer taşıyan bir yerde dijital mülkünüze sahip olmak istediyseniz, o zaman şansınız var.

Yayla Metaverse

Gördüğünüz gibi, metaverse'ler zaten hayatla dolup taşıyor ve bir sürü yaratıcı insan, arazi satın almak ve blok zincirinde bazı olağanüstü dijital mimariler oluşturmak için bir araya geliyor. Belki de tamamen gerçekleştirilmiş ve sürükleyici bir Metaverse olan 'Ready Player One' gibi bir dünya, bugün gördüğümüz blok zinciri metaversiyonlarının temelleri üzerine inşa edilecektir.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri