NFT Nedir Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar, Nereden Alınır?

NFT Nedir Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar, Nereden Alınır?

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Salı, 11 Ocak 2022

NFT Nedir Ne İşe Yarar? NFT'leri Kim Kullanıyor? NFT Nasıl Para Kazanılır? NFT Nereden Alınır? Nasıl NFT Üretilir? Detaylı Rehber | Dövizmix

Mart 2021 tarihinde NFT, hem kripto para dünyasında hem de sanat dünyasında gerçek bir fenomen haline geldi.

Kimilerine göre telif hakkı yasalarının gelişmesine ön ayak olacak büyük bir fikir, kimilerine göre sanatsal bir kara para aklama aracı, kimilerine göre tapu senedi, ruhsat, ehliyet vb. konuların tamamıyla dijital ortama taşınacağı bir teknolojinin öncüsü.

Peki NFT nedir, ne işe yarar, NFT ile nasıl para kazanılır, NFT'yi bu kadar popüler yapan nedir?

NFT, esasen, bir kripto coin biçimi ve bir sanat-kültür ögesi olarak değer sahibi olan dijital varlık olarak tanımlanır. Çeşitli NFT türleri vardır, bir dijital sanat ürünü veya bir müzik dosyası biçimi türünde olabilir. Dijital olarak depolanabilen özgün birçok şey için geçerli olabilir. NFT, kripto para Bitcoin gibi blockchain altyapısı üzerinde geliştirilmiştir ve bir dijital varlığın özgün biçimde tescillenmesine, yani tapulanmasına imkan vermektedir.

NFT Nedir?

İnternette yer alan dijital çalışmalar, video ve fotoğraflar ve hatta Twitter paylaşımları açık arttırmalarla satılabilir. NFT'ler, dijital çalışmalara benzersiz bir imza sağlamanın bir yoludur, böylece daha sonra fiziksel nesnelermiş gibi işlem görebilirler.

NFT Ne Demek?

NFT'nin ne manaya geldiğini daha iyi anlamak için kısaltmayı açmak gerekir. NFT açılımı: Non-Fungible Token. Yani: Değiştirilemez Token. Yani, bir madeni para gibi, tam olarak aynı değere sahip başka bir şey yerine geçemez.

Geleneksel ekonomideki değişmez varlıkların örnekleri evler, arabalar, bilgisayarlar vb. olabilir. Bir NFT, değiştirilemez bir varlığın tokenize edilmiş versiyonudur. Türk Lirası, Dolar, Euro gibi değiştirilebilir bir para birimi yerine, NFT'ler bir sanat eserini, gayrimenkul malı veya sanatsal koleksiyon eserlerini temsil eder. 'Değişmezlik' burada kilit kelimedir.

NFT Sistemi ve Altyapısı

NFT'ler, Ethereum coin blok zincirinin parçasıdır. Bu nedenle içinde ekstra bilgiler barındıran ayrı tokenlerdir. Bu bilgi, JPG foto, MP3 dosyası, video dosyası, GIF dosyası vb. biçiminde sanatsal ürün, müzik, video vs. olabilir. Değer taşır, diğer sanat eserleri gibi alınır-satılır ve fiyat olarak değerleri yüksek ölçüde piyasa ve talep dengesiyle belirlenir.

NFT Ne İşe Yarar? NFT'leri Kim Kullanıyor?

NFT, sanatçı, oyuncu ve markalar da dahil olmak üzere, aslında her yeni gün yeni kesimleri bünyesine katıyor. NFT kullanım alanları için sanal ve gerçek dünya dan bazı örnekler:

Yazılım - Herhangi bir yazılım, lisansı olarak kişisel bir anahtar kullanır. Bu anahtar uzun bir karakter, harf ve sayı dizisidir. Kullanıcılar, yazılımı satın almadan kullanmak için genellikle bu anahtarları paylaşır veya yayar. Bu, yazılım şirketi için gelirde bir düşüşe neden olur. Bu tür kötüye kullanımı durdurmak için bugünlerde NFT'lerin kullanımı gündeme gelmektedir. NFT, bu durumda anahtar olarak çalışır.

Kişi, NFT'yi sanat cüzdanında tutabilir ve gerektiğinde başka herhangi bir kişisel ayrıntıyı paylaşmak zorunda kalmadan kullanabilir. Şirketler, akıllı sözleşme algoritmalarını kullanarak anahtarın geçerli olduğu dönemi de belirleyebilir. Böylece gelir düşüşlerini önüne geçilir.

Tedarik Zincirlerinde Takip - Bir tedarik zincirini daha verimli hale getirmek için blockchain teknolojisinin kullanımı yeni değildir. Önemli işlevleri ile NFT'ler bu sürece daha fazla şeffaflık katar. Örneğin imalat şirketleri, NFT sahiplerinin bir süreç hakkındaki tüm benzersiz bilgileri izlemelerine yardımcı olmak için NFT'leri kullanır. NFT sahibi, fabrikadaki bir ünitenin herhangi bir bölümündeki etin sıcaklığını, bir el çantası üretim hattındaki derinin kalitesini, torbayı boyamak için kullanılan boyanın kalitesini NFT tutarak öğrenebilir.

Telif Hakları -NFT sahteciliğe karşı güvenilirdir. Her birim benzersizdir. Bu yaklaşım, bir müzik parçası, resim, emlak veya başka herhangi bir benzersiz öğenin telif hakkını belirlemenize olanak tanır. Her NFT'nin kendi değeri vardır. Temel olarak dijital bir varlığa sahip olma hakkını onaylayan dijital bir sertifika olarak işlev görür: Bir görsel, GIF, video veya ses gibi dosya türlerini temsil etmek amacıyla kullanılabilir.

Sanat Eserleri -Bir NFT ile mülkiyeti güvence altına almış olma durumu söz konusu olur. Eserler NFT'nin ortaya çıkmasından önce de satın alınabiliyordu, ancak hiçbir yerde tek sahibi olduğunuz kaydedilmiyordu. NFT ile bu bilgiler ve işlemlerin geçmişi açık bir şekilde Blockchain platformlarında saklanabilmektedir. Hiç kimse dijital eserinizi satamayacaktır, ancak token kodu NFT'nin yaratıcısı hakkında bilgi gösterecektir. NFT, bu yolla tanınmış ve az bilinen sanatçıların, illüstratörlerin ve geliştiricilerin fiziksel sergilere katılmadan ve müzayedelere başvurmadan sanatlarından para kazanmalarına imkan sağlamaktadır.

Dijital Kimlik - NFT'ler dijital kimlik doğrulamasına yardımcı olur. Başka bir NFT ile karşılıklı olarak birbirinin yerine geçmediğinden, kişisel kimlik kontrollerini yürütmek için etkili bir araç işlevi görürler. Bir kişinin ehliyet, kimlik bilgileri, pasaport bilgileri vb. bilgileri bir NFT'ye aktarılabilir.

NFT Segment Dağılımı NFT segment dağılımı (2020), Kaynak:Nonfungible.com

NFT, aşağıdakileri içeren bir dizi özelliğe sahiptir:

  • Benzersizlik : Her NFT belirteci benzersiz bir veri kümesi içerir ve benzersiz bir varlığı temsil eder.
  • Bölünemezlik : Örneğin, Bitcoin gibi değiştirilebilir tokenlerin aksine, NFT'leri daha küçük değerlere bölemezsiniz.
  • Özgünlük : NFT, blockchain tarafından desteklendiğinden, izlenebilirlik ve değişmezlik gibi blockchain özellikleri sayesinde tokeninizin ve sahibinin geçerliliğini takip etmek oldukça kolaydır.
  • Birlikte Çalışamazlık : NFT'ler aynı platformda olsalar dahi birbirleriyle doğrudan alınıp satılamaz.NFT'leri özel pazarlarda alıp satabilirsiniz.

NFT Nasıl Para Kazanılır?

NFT ile

  • Sanat ürünleri,
  • Spor kartları,
  • Spor videoları,
  • Finansal ürünler,
  • Oyun karakterleri,
  • Oyun kartları,
  • Alan adları,
  • Emlak, binalar vb.
  • Şarkı sözleri,
  • Müzik parçaları,
  • Videolar,
  • GIF'ler

satarak para kazanılabilir.

NFT Üretimi Nasıl Yapılır? Herkes NFT Yapabilir Mi?

NFT yapmak... Bu soruya cevap evet, herkes bir NFT yapıp satabilir. Herkes iş üretebilir, bunu Blockchain'de bir NFT'ye dönüştürebilir ve seçenekler arasında istediği bir pazarda satışa sunabilir. Dahası dosyaya bir komisyon ekleyebilir. Eklediği komisyon, yeniden satışlar dahil olmak üzere birileri yeniden satın aldığında size ödeme yapılmasını sağlayabilir.

NFT ile Ne Satılır? Neler NFT olabilir?

NFT'ler çok sayıda kategoriye ayrılabilir: Sanat ürünleri, spor kartları, spor videoları, finansal ürünler, oyun karakterleri, oyun kartları, alan adları, emlak, binalar, kelimeler, müzik, video, GIF'ler... Ayrıca NFT Coin listesi araştırması da yapabilirsiniz.

NFT'nin arka planındaki fikir, sanal nesnelerin sahipliğini atama sorununu çözmektir. Örneğin, video oyunlarında; ürünün ve sahibinin parametreleri ve nitelikleri hakkındaki bilgiler blok zincirinde kayıt altına alınır. Bundan sonra verileri değiştirmek veya bir şeyi silmek imkansız olur. Bu bilgi saklama yönteminin kalıcılığı ve güvenilirliği nedeniyle, NFT teknolojisi oyun dışında başka alanlarda da uygulama bulmuştur: Günümüzde bu NFT'ler sanatta, emlak sektöründe, koleksiyonculukta vb. kullanılmaktadır.

NFT Nereden Alınır? Nasıl NFT Üretilir?

NFT'ler çeşitli platformlar aracılığıyla satın alınabilir ve hangi platformu seçeceğiniz, satın almak istediğiniz şeye bağlıdır. Satın aldığınız platforma özel bir cüzdan gerekecektir ve bu cüzdana kripto para birimi ile yükleme yapmanız gerekecektir. Peki NFT satan borsalar hangileridir?

NFT satan siteler listesi:

  1. https://opensea.io/
  2. https://rarible.com/
  3. https://superrare.co/
  4. https://niftygateway.com/
  5. https://foundation.app/
  6. https://viv3.com/
  7. https://www.bakeryswap.org/#/exchange/new-artworks
  8. https://marketplace.axieinfinity.com/

NFT'ler bilgisayar oyunlarında oyun içinde alışveriş olarak da işlem görebilir. Bu varlıklar, oyuncular tarafından alınabilir / satılabilir olan benzersiz aletler, giysiler veya avatarlar gibi oynanabilir varlıklardır.

Sonuç

NFT, blockchain teknolojisi ile işlemlerin kaydedildiği ve satın alan kişilere benzersizlik ve sahiplik kanıtı sağlayan bir varlıktır. Son aylardaki popülaritesi çoğunlukla görsel, GIF, şarkı ve videolar üzerinden artmıştır.

Bu yazıda nft nedir, nasıl kullanılır, hangi borsada var, nft hangi siteden alınır, nft nasıl alınır satılır sorularına ekşi sözlük ve nft siteleri başta olmak üzere nft hakkında bilgi veren çeşitli sitelerde cevaplar aradık.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri