Dask Nedir Ve Dask Hesaplama Nasıl Yapılır? DASK Zorunlu mu?

Dask Nedir Ve Dask Hesaplama Nasıl Yapılır? DASK Zorunlu mu?

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Cumartesi, 01 Ocak 2022

Dask Nedir ve Dask Hesaplama Nasıl Yapılır? DASK Zorunlu mu? Zorunlu Deprem Sigortası Kapsamı Nedir?

Türkiye'de sigortalama alışkanlığı pek yoktur. Ancak devletin zorunluğu tutmuş olduğu birkaç sigorta ürünleri bulunmaktadır. Aslında bu ürünler sayesinde sigorta sayısı da artmaktadır. Zorunlu sigortalar arasında en başı alan ise DASK olmalıdır. Şimdi gelelim aklımızdaki sorulara. DASK nedir ve DASK hesaplama nasıl yapılır?

Dask Nedir?

DASK aslında Doğal Afet Sigortaları Kurumunun kısaltması olmaktadır. Anlayacağınız üzere DASK deprem sigortası anlamını taşımaktadır. DASK aslında konut kredisi almak isteyenlere zorunlu verilmektedir. Ancak kendi isteği doğrultusunda DASK yaptıranlarda az olsa da vardır. Konut kredisi dışında eve alınacak olan yeni abonelik durumlarında da DASK mecburi kılınmaktadır.

Coğrafi açıdan 3 kıta arasında bulunmakta olan Türkiye'de deprem riski oldukça fazladır. Bununla beraber ülkemizde deprem sigortası zorunlu bir durumdadır. Eski zamanlarda yaşanmış olan deprem faaliyetleri bu sigortanın zorunlu olmasını haklı kılıyor. ülkemizin son 20 yılda yaşadığı doğal afetlerden dolayı DASK poliçesinin zorunlu olması aslında bir nevi iyi bir olaydır. Bu zorunluluk kararı yaşadığımız en büyük deprem olan 1999 depreminden sonra alınmıştır.

Dask Nedir ? Nasıl Hesaplanır?

Dask Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yaşadığınız eve göre poliçe tutarı da farklılık göstermektedir. Hatta yaşadığınızız evin hangi şehirde, hangi ilçede veya oturmakta olduğunuz evin metrekaresine, yaşına ve kat sayısına göre değişim göstermektedir. Mesela bu durumu örneklememiz gerekirse birinci derece deprem bölgesinde yaşamakta olan biri yıllık olarak DASK prim ücreti kapsamında 250-300 TL arası bir tutar vermek zorundayken 4. Derece deprem bölgesinde oturan birinin ödeyeceği DASK prim tutarı 100-120 TL arasındadır. Poliçe ücretleri yıllık bir ödeme şekliyle ev sahiplerinden alınmaktadır.

Zorunlu bir durum olması sebebi ile eğer poliçeniz yok ise devlet kurumları ile olan işlerinizde işlem yapma şansınız bulunmuyor. Zorunlu DASK Poliçeniz olmadığı takdirde işlem yapamayacağınız bazı durumlar şunlardır;

  1. Tapu tarafından ev alırken
  2. Tapu tarafımdan ev satarken
  3. Elektrik aboneliği yaparken
  4. Su aboneliği yaparken
  5. Doğalgaz aboneliği yaparken
Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri