Konut Kredisi İpotek Kaldırma Nasıl Yapılır?

Konut Kredisi İpotek Kaldırma Nasıl Yapılır?

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Salı, 11 Ocak 2022

Konut kredisi ipotek kaldırma işlemleri nasıl yapılır? Konut kredisi bittikten sonra ipotek kaldırma için gereken belgeler neler?

Konut kredisi ipotek kaldırma işlemi yapmak için; Konut kredisi ile alınmış evlerin haklarını elde etmek için bankadaki ipoteğinin kaldırılması gerekmektedir.

İpotek kaldırma işlemi için öncelikle bankaya ödenmesi gereken kredinin bitmiş olması gerekir. Sonrasında ipotek kaldırma işlemi yapılabilir.

Kredi Borcu Biten Konutun İpoteği Nasıl Kaldırılır?

Geçmişte ipotek kaldırmak için tapu müdürlüğüne ipotek kaldırma yazısı iletilmesi gerekiyordu. Günümüzde ise bu işlemler elektronik ortama taşındı.

İpotek Kaldırma Süreci

İpotek yazısı, banka tarafından online olarak oluşturulur. Kredi sahibinin talebi doğrultusunda hazırlanan fek yazısı Tapu müdürlüğüne iletilir. Belirlenmiş olan harç ücreti bankaya yatırılır.

Konut kredisi ipotek kaldırma

Harç yatırıldıktan sonra Tapu müdürlüğü tarafından incelemeye alınan ipotek işlemi herhangi bir sorun görülmemesi halinde uygulanarak evin üzerindeki ipotek kaldırılır.

İpoteğin kalkıp kalkmadığını e-devlet sisteminden kontrol edebilirsiniz. E-Devlet sistemindeki tapu bilgileri sorgulama sayfasında bu bilgiler yer almaktadır.

E-Devlet Sistemi üzerinden İpotek Kaldırma Takibi Yapmak

Kredi kullanılarak alınmış konutun üzerindeki ipotek işlemini kaldırmak için başvuru yapıldıktan sonra ipoteğin kalkıp kalkmadığını takip edebilmemize olanak sağlar. E-Devlet sistemine T.C. kimlik bilgisi ve şifresi ile giriş yapılır. Arama kısmına tapu bilgileri sorgulama yazılır. Bu sayfada kişinin üzerine kayıtlı olan taşınmazlar listesi yer alır. Buradan ipotek kaldırma başvurusu yapılan taşınmazlar için ise detaylar kısmına girilir.

Kredi Borcu Biten Konutun İpoteği Nasıl Kaldırılır?

Açılan sayfada tablonun altında taşınmazınızın üzerinde olan (beyan, rehin, şerh, irtifak hakkı vb.) Tıklayınız. Kısmına girilir. Açılan bu son sayfada ise taşınmazınıza ait bir şerh bilgisi yer almıyorsa, ipotek kalkmış demektir.

İpotek Kaldırmak İçin Gereken Belgeler

Konut kredisinin ödemesini tamamlayan kişinin talebi ile banka fek yazısı yazar. Ve bunu Tapu müdürlüğüne online olarak iletir. İpotek kaldırma harcı yatırıldıktan sonra Tapu müdürlüğü incelemeye başlar. Herhangi bir sorun yok ise ipotek kaldırılmış olur.

Artık online olarak yapılan bu işlem sayesinde herhangi bir belgeye ya da tapu müdürlüğüne gitmeye gerek yoktur. İpotek kaldırma ücreti 2020 yılı için 37 lira 50 kuruş olarak belirlenmiştir.

İpotek Kaldırma Süresi

Kredi borcu ödenmesinin ardından harç ödeyerek başvuru yapılır. Tapu müdürlüğünün incelemesi ardından herhangi bir sorun yok ise birkaç hafta içinde ipotek kaldırılmış olur.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri