Coinlerde Hacim Nedir? Borsada işlem hacmi ne anlama geliyor? İşlem hacmi hesabı nasıl yapılır? | Dövizmix
Coin hacim nedir diye baktığımızda, bir kripto para biriminin yatırım potansiyelini net bir şekilde değerlendirmek için yapılabilecek en iyi yollardan ilki tüm metriklerden haberdar olmaktır. Borsayı yakından takip eden kişilerin sık sık karşılaştığı terimlerden bir tanesi de işlem hacmidir.
Borsada işlem hacmini nitelendirmek, bir menkul kıymette veyahut bir borsada bütün alış ve satışların parasal değerlerini temsil etmektedir. İşlem hacmi hesabını yapmak için, işlem gerçekleştirilecek olan menkul değer sayısı ve bu menkul değerlerin işleme girmiş olduğu fiyatların çarpımlarını toplanmalıdır.
Kısaca açıklayacak olursak; “Hacim eşittir, işlem miktarı çarpı İşlem fiyatı” formülü ile hesaplanmaktadır. İşlem hacmi, gerektiğinde aylık, saatlik, günlük ve gerektiğinde de yıllık olarak hesaplanabilmektedir.
Zaman yatırımcıya bağlıdır.
Coinlerde Hacim Nedir
Peki, coinlerde hacim nedir sorumuzun cevabına daha detaylı bakalım. Kripto para alım ve satım toplam işlem miktarlarının belirli bir dönem içerisindeki değerlerin toplamına kripto para işlem hacmi denmektedir. Kripto para işlem hacminin, farklı zaman dilimleri için, örneğin son günlük, 24 saatlik, haftalık ve benzeri olarak hesaplaması yapılabilir.
Bu tür belirli aralıklarla hesaplanan işlem hacmi, kripto paranın en popüler kullanım şeklini göstermesi açısından oldukça önemli bir veridir.
Bir coin’in geniş bir kitleler tarafından takip edilmesi ve aynı zamanda kripto para topluluğu tarafından kullanılması için günlük işlem hacminin yüksek olması gerekir. Bu özelliklere sahip menkul kıymetler, likit şeklinde adlandırılmaktadır. Likitlerin alışverişi diğerlerine göre çok daha kolay olur.
Tersi durumlarda yani işlem hacmi düşük olan, alıcı ve satıcısının nispeten az olduğu hisse senetlerini ise satması çoğunlukla çok daha güç olmaktadır. Bu sebeple işlem hacmi, yatırımcılar için oldukça önemli bir husustur.
İşlem Hacmi Düşerse ya da Yükselirse Ne Olur?
Bir menkul kıymet için verilmiş olan emrin gerçekleşmesi ancak karşısındaki de bunun tam zıttı bir emir ile eşleşme yapılırsa gerçekleşir. Bu tarz durumlarda da menkul kıymetin toplam alış fiyatların satış fiyatına eşit olması gerekir. Bir hisse senedinde şayet işlem hacmi artarsa, bu demek oluyor ki hisse senedi daha çok el değiştirmiştir.
Bu durumun en büyük nedenlerinden biri ise, piyasada oluşan olumsuz bir beklenti veya şirketi alakadar eden yeni ve olumsuz bir haberin ortaya çıkması gibi sebepler olabilir. İşlem hacminin artması, hem olumlu yönde hem de olumsuz yönde etki yaratabilir.
Bu durumu belirleyen satışlardır. Satışlarda görülen artış sebebi ile işlem hacmi olumsuz yönde de etkilenmiş olabilir. İşlem hacmi hesaplamak için bu yöntemi izleyebilirsiniz: söz konusu olan menkul kıymetin işlem miktarı ile işlem gördüğü alış ve satış fiyatları birbirine çarparak hesaplama yapabilirsiniz.
Şayet işlem hacmi yükselirse yatırımcılar daha güvenerek yatırım yapabileceğini düşünürler ve bu sebeple bu değerler üzerinden işlem yaparlar. Bu da yatırımcının kendini daha güvende hissetmesine olanak sağlar.