Altın Hesabı Nedir? Fiziki Altın Alan, Veren Bankalar Hangileri?

Altın Hesabı Nedir? Fiziki Altın Alan, Veren Bankalar Hangileri?

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Salı, 11 Ocak 2022

Altın Hesabı Nedir? Fiziki Altın Alan, Veren Bankalar Hangileri? Bankalar Altın Alım Satım Farkları Ne Kadar? Vadesiz Altın Hesabı Nedir?

Mevduat ürünlerinden biri olan altın hesabı, gerek fiziki olarak bankalara yatırılan altın birikimleri olarak, gerekse bankalardan alınan yatırımlar olarak adlandırılabilir.

Günümüzde dijital bankacılığın gelişmesi ile beraber, altın hesabı artık yastık altı şeklinde değil, bankaların altın hesabı kısımlarında biriktirilmeye başlanmıştır.

Esasen bunun ana nedeni bankaların sağlamış oldukları altın hesaplarında makas aralığının, kuyumculara göre daha az olmasıdır. Dolayısı ile birikimini altına yatırmak isteyen kişiler altın hesabı nedir? şeklinde soruları sormaya başlamışlardır.

Bankaların sağladığı altın hesaplarında her ne kadar makas aralığı düşük olsa da bankalar arası altın alış ve satış fiyatları farklı olabiliyor. Bu nedenle bankalarda altın hesabı açmadan önce detaylı bir araştırma yapılması önerilir.

Vadesiz Altın Hesabı Nedir

Bankaların yatırımcılara gram bazında altın tasarrufu yapabilmeleri için açtıkları hesaba vadesiz altın hesabı denir. Müşterilerin kar ve zarar durumuna katıldıklarını belirtmek için, hesabın başında katılım kelimesi kullanılmıştır.

Fiziki Altın Nedir?

Altın yatırımcısı için altın yatırımını saklamak iki farklı yöntem vardır. Bunlardan ilki fiziki altın (yastık altın) olarak tabir edilen, bir diğeri ise bankalarda tutulan altın hesabıdır. Altın birikimlerini banka hesaplarına yatırmak isteyen vatnadaşlar dolayısı ile fiziki altın nedir? gibi soruları daha fazla sorulmaktadır. Fiziki altın, altın hesabının aksine elle tutulup, gözle görülen altın türüdür. Altın hesabı ise bankaların internet şubelerinden vadeli, vadesiz yatırım hesapları gibi online olarak alınıp satılan altın türüdür.

Fiziki Altın Alan Bankalar

Bir çok banka müşterileri için fiziki altın verebilmekte. Ama her banka mevcut müşterisi için veya yeni müşterileri için fiziki altın alım – satımı yapmamaktadır. Yukarıda bahsi geçen bankalardan fiziki altın alımı yapabilirsiniz. Eğer tamamen yatırım amacı ile bankalardan fiziki altın almak isterseniz, ilk etapta bankaların sunduğu fiyatlara dikkat etmeniz gerekir. Her ne kadar makas aralığı ortalama olarak her bankada aynı oranda olsa da bazı bankalar, özellikle katılım bankaları daha cazip fiyatlardan fiziki altın satımı yapmaktadır.

Kuveyt Türk Fiziki Altın

Fiziki altın denince ilk akla gelen banka Kuveyt Türk bankasıdır. Çünkü bu banka hem uygun fiyata fiziki altın sunarken, hem de farklı altın hesap çeşitleri ile müşterisinin memnuniyetini kazanmıştır. Kuveyt Türk fiziki altın ürünleri ise;

  • Gram altın,
  • Çeyrek altın,
  • Külçe altın gibi seçeneklerden oluşur. Buna ek olarak, altın çek ve altın havale et gibi hizmetleri de mevcuttur.

Fiziki Gram Altın

Birikim yapmak isteyen yatırımcılar için en ideal yollardan biri kesinlikle fiziki gram altın olmaktadır. Bunun nedeni ise fiziki gram altınlarda makas aralığı nerede ise hiç yoktur. Ayrıca işçilik gerektirmediği için ekstra işçilik maliyeti de alınmaz. Yani fiziki gram altın alım, satım fiyatları aynı denebilir. Fakat bankaların cep şubelerinde satılan gram altınlarında değişen makas aralıkları vardır. Yatırımcı için fiziki gram altın her zaman daha avantajlı olacaktır.

Gümüş Satan Bankalar

Altına alternatif yatırım aracı arayan yatırımcılar için gram gümüş harika bir seçenek olacaktır. Özellikle pandemi sürecinde gümüş beklenenin üzerinde fiyat artışına gitmiştir. Bu nedenle bazı bankalar gümüş satışlarına başlamışlardır. Gümüş satan bankalar ise;

  • Kuveyt Türk katılım bankası,
  • Deniz bank,
  • Vakıfbank,
  • TEB,

Bu bankalar aynı zamanda fiziki gümüş satan bankalar arasında yer almaktadır.

Fiziki Gümüş Yatırımı

Gümüş, yatırımcısının yüzünü güldüren yatırım ürünlerden biri olmuştur. Çünkü son birkaç ay içinde gümüşte görülen ani yükseliş sebebi ile artık pek çok kişi parasını gümüş ile değerlendirmek istemektedir. Fiziki gümüş yatırımı için banka şubelerini değerlendirebilirsiniz. Külçe gümüş alımları ile kazancınız uzun vadede daha fazla olması yüksek ihtimaldir.

Katılım Bankaları Hangileri

Faizsiz kredi ve mevduat kazancı üzerine kurulmuş olan bankacılık sistemine göre hazırlanmış katılım bankaları ülkemizde toplamda 6 tanedir.

Katılım bankaları hangileri diye baktığımızda ise ülkemizde hizmet veren katılım bankalarının listesi :
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Emlak Katılım Bankası
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Türkiye Finans
  • Vakıf Katılım
  • Ziraat Katılım

Gümüş anlık fiyat bilgisi için tıklayınız.

Altın Hesabı Açma

Yatırımcılar için harika alternatiflerden biri olan altın, uzun vadede kesinlikle büyük karlar bıraktığı için artık kişiler, bankadan gram altın satın almak ister. Altın hesabı açmadan önce bankaların müşterileri için verdiği çeşitli alternatifleri de kesinlikle göz önünde bulundurmaları gerekir. Çünkü altın hesabı açma işleminde vadesiz altın hesapları yatırımcılar için daha avantajı bir sistem olarak bilinir.

İhtiyaç anında kolayca bozdurma imkânı sağladığı için uzmanlar fiziki altın almak yerine bankalar aracılığı ile vadesiz altın hesabı açtırmayı önerir. İster mevcutta çalışmış olduğunuz bankadan isterseniz de farklı bankaların internet şubelerinden kolayca altın hesabı açma işlemleri yapabilirsiniz. Sadece her bankanın kendine ait olan, adımlarını takip etmeniz yeterli olacaktır.

Bankalar Altın Alım Satım Farkları

Dijital bankacılık sisteminin nimetlerinden biri de altın yatırımlarının, fiziki altınlara göre daha cazip olmasıdır. Ama bankalar altın alım satım farkları da vardır. Bu nedenle ilk olarak hangi banka ile çalışmanız gerektiğini dikkate almanız, daha avantajlı olacaktır. Bankalar altın alım satım farkları, bazen kampanyalara göre değişebildiği gibi bazı durumlarda da bankaların uyguladığı politikalara göre değişebilir.

Yani her zaman bankalar arasındaki farkları net bir şekilde söylemek doğru olmayacaktır. Ama burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bankaların sunduğu makas aralıklarıdır. Makas aralığına dikkat ederek yatırımlarınızı altından taraf kullanabilirsiniz.

Fiziki Altın Veren Bankalar
Fiziki Altın Veren Bankalar

Fiziki Altın Veren Bankalar

Şimdi ise gelin hangi banka fiziki altın veriyor buna deyinelim. Dijital bankacılıktan altın hesabı açtırmak istemeyen kişiler, fiziki altına yönelmek ister. Ama kuyumculardaki altın alım - satım aralarında yaşanan farklar nedeni ile artık kişiler, bankalardan fiziki altın almak istemektedir. Dolayısı ile fiziki altın veren bankalar, hakkında bilgi almak isteyen kişilerin sayısı da artmaktadır.

Fiziki altın veren banka Kuveyt Türk Katılım bankasıdır. Bankanın ATM’lerinden fiziki altın alabilirsiniz.

Fiziki Altın Alan Bankalar

Elinde fiziki altını olup ta bu altınları bozdurmak isteyen kişiler için bazı bankalar hizmet sağlamaktadır. Fiziki altın alan bankalar sayesinde artık altınlarınızı yastık altında biriktirmeye gerek kalmayacaktır. Yine elinizdeki altınları bankalar sayesinde alım satım farkları çok yaşanmadan da bozdurmanız, avantajlı bir seçenek olacaktır.

Başta Kuveyt Türk olmak üzere fiziki altın alan bankalara bakacak olursak;

  • Ziraat bankası,
  • İş bankası,
  • QNB Finans bank,
  • Garanti BBVA,
  • Deniz bank,
  • Halk bankası,
  • Vakıf bank gibi bankalara elinizde bulunan fiziki altınları satabilirsiniz.

Sanal Altın Alıp Satmak

Bankaların cep şubelerinden sanal altın hesabı açıp, internetten altın almak gibi oldukça karlı işlemler yapabilirsiniz. Ayrıca altın fiyatları yükseldiğinde ya da ani bir finansmana ihtiyacınız olduğunda sanal altın bozdurma işlemlerini de çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Tüm bunları kolay ve pratik bir şekilde yapabilmek adına, internetten gram altın almak ve bankaların cep şubelerinden altın hesabı açtırmak yeterli olacaktır.

İnternetten altın almak güvenli mi
İnternetten altın almak güvenli mi?

İnternetten altın almak güvenli mi, sorunuzun cevabı ise;

Altın alımınızı, isterseniz kuyumcudan, bankadan ya da ister internetten altın alırken dikkat etmeniz gereken birçok konu bulunmakta. Bu yazımızda son olarak, özellikle internetten altın alırken önemle dikkat etmeniz gerekenleri yazmak istedik.

  • Mümkün mertebe internetten altın alırken, güvenilir olan e ticaret sitelerinden alışveriş yapmalısınız. Kurumsal olan bu firmalar üzerinden yapacağınız alış verişleri kolayca iade yapabilir, iade sonrasında ise paranızı güvenli şekilde geri iade alabilirsiniz.
  • Firmanın TSE belgesi olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz.
  • İnternetten üzerinden alım yaparken, e ticaret sitelerinde faaliyet gösteren kuyumcuların ya da ithalatçıların patent damgalarına bakmalısınız.
  • Satın alma işleminden sonra faturanızı saklayın.
  • Satın aldığınız altınların 22, 24 vb. ayar olup olmadığına mutlaka dikkat etmelisiniz. Yapılan işçilik ve altının ayarına göre, altının fiyatı değişkenlik gösterecektir.
Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri