2022 Devlet Bankaları Hangileridir? Halkbank, Vakıfbank devletin mi? En iyi Kamu Bankaları? En iyi devlet bankası hangisi?
Devlet bankaları hangileri : Türkiye'de faaliyet gösteren
Devlet bankaları kamu bankaları olarak da geçer. 2021 yılı itibari ile Devlet bankaları aşağıdaki şekildedir. Kamu bankaları hangileri, Devlete ait bankalar, Ziraat Bankası devletin mi? En iyi devlet bankası hangisi? Gibi soruların cevaplarına yer vereceğiz.
Devlet Bankaları Hangileri
- T.C. Halk Bankası
- T.C. İller Bankası
- T.C. Ziraat Bankası
- T.C. Birleşik Fon Bankası
- T.C. Ziraat Katılım Bankası
- T.C. Vakıfbank
- T.C.Vakıf Katılım Bankası
- T.C.Türk Eximbank
- T.C.Türkiye Kalkınma Bankası
- T.C. Adabank'tır.
Türkiye'deki Kamu Mevduat Bankaları
Kamu mevduat bankalarıHalk Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbankolmak üzere üç tanedir. Bu bankalardevlet ait bankalar yani devlet bankaları ya da diğer bir değişle kamu bankalarıdır. Bu devlet bankaları mevduat bankası kapsamında hizmet vermektedir. Devlet destekli banka olarak değerlendirilen kamu mevduat bankaları, özel bankalarda olduğu gibi bir kişiye ya da belli bir kuruma ait değil devlete ait bankalardır.
Ziraat Bankası Devletin Mi?
En bilinen ve en eski devlet bankalarından bir tanesi de Ziraat Bankası'dır. Ülkemizde ilk kurulan banka olma özelliğini taşıyan Ziraat Bankası, 1863 yılında kurulmuştur. Faiz oranı özel bankalara oranla daha düşüktür. En eski oluşu ve güven vermesinden ötürü vatandaşlar tarafından en çok tercih edilen bankadır
Halk Bankası
1933 yılında faaliyet gösteren Halk Bankası, açıldığı dönemde faaliyet alanı olarak daha çok sanayiye ve ticaret alanlarında destek vermek amacıyla kurulmuştur. Daha sonra vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi, konut kredisi ve diğer kredi çeşitlerine uygun faiz oranları ile müşterilerin ihtiyaçlarına çözüm üretmeye başlamıştır.
Vakıfbank Devletin mi?
Bilinen ismi Vakıfbank olsa da asıl adı Türkiye Vakıflar Bankası olan devlet bankası 1954 yılında merhum Adnan Menderes tarafından kurulmuştur. Yurtdışında da şubeleri olan devlet bankasıdır. Vakıfbank'ın bulunduğu ülkeler: Almanya, Kıbrıs, Avusturya, Amerika, Irak ve Bahreyn olmak üzere tam 6 ülkede şubesi bulunmaktadır.
Kamu Katılım Bankaları
Vakıf Katılım Bankası ve Ziraat Katılım Bankası devlet tarafından desteklenen katılım bankalarıdır. Faizsiz olmaları prensipleri doğrultusunda faaliyet gösteren katılım bankaları tasarruf sahiplerinden fonlar toplayarak bu fonları ticaret ve sanayide değerlendirirler. Elde ettikleri bu karları ya da zararları müşterileri ile paylaşırlar.
Ziraat Katılım Devlet Bankası Mı?
Ziraat Katılım Bankası 2015 yılında 675 milyon lira sermaye ile kurulmuştur. Ziraat Katılım Bankası'nda ilk hesap açan kişi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır. Ziraat Katılım Bankası'nın 2021 yılı itibarıyla ülke genelinde 45 adet şubesi bulunmaktadır.
Vakıf Katılım Bankası
Vakıf Katılım Bankası 2015 yılında 805 milyon lira ile kurulmuştur. Vakıf Katılım Bankası Anonimdir. Bankanın yüzde 99'luk sermayesi bankanın Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne aittir. Kalan yüzde 1'lik sermayesi ise eşit olarak Mahmud Han-ı Evvel Bin Mustafa Han Vakfı, Murad Paşa bin Abdusselam Vakfı ve Bayezid Han-ı Sani Vakfı'na aittir.
Kalkınma ve Yatırım Bankaları
Devlet mevduat bankaları olarak da bilinen kalkınma ve yatırım bankaları İller Bankası olarak bilinen banka, Türk Eximbank ve Türkiye Kalkınma Bankası'dır. Bu bankaların özellikleri hem resmi kurum ve kuruluşların hem de özel kuruluşların yatırımları için finansman sağlama görevi yaparlar. Diğer bankalardan ayrılan en önemli diğer özellikleri ise mevduat fonu kabul etmemeleridir.
Türk Eximbank
Eximbank, Türkiye İhracat Kredi Bankası'dır. 1987 yılında kurulmuş olup İhracatı geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Eximbank'ın en önemli görevi imalatçılara, ihracatçılara, yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit ve girişimcilere nakit, kredi, sigorta ve garanti programları desteği sağlamaktadır.
İller Bankası
İller Bankası 1933 yılında kurulmuştur. İlbank olarak da bilinen İller Bankası 15 milyon TL sermaye ile faaliyet göstermeye başladı. İl özel idarelerine ve belediyelere fon ve kredi sağla amacı taşıyan İller Bankası; finans ve bankacılık mühendislik ve danışmanlık konularında faaliyet göstermektedir.
Türkiye Kalkınma Bankası
1975 yılında kurulan Türkiye Kalkınma bankası, Devlet Sanayi yatırımları ve İşçisel Yatırım Bankası olarak bilinmektedir. Türkiye Kalkınma Bankası'nın en önemli görevi; turizm, sanayi, sağlık ve eğitim gibi alanlarda faaliyet gösteren işletmelere ve firmalara finansman desteği sağlamaktır.
Fona Devredilen Bankalar (TMSF Bankaları)
TMSF bankaları Birleşik Adabank ve Fon Bankası'dır. Bu bankaların en önemli görevi, yolsuzlukları önlemek amacı taşımasıdır. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), fon sahiplerinin haklarını koruyabilmek amacıyla, yolsuzluk yaptıkları ispat edilen bankaları fona dahil etmektedir. Fona aktarılan bankalar devlete bağlı olarak faaliyetlerini sürdürürler.
En İyi Devlet Bankası Hangisi?
Devlet bankaları arasında da kredi faizleri oranlarına göre bazı dönemlerde bazı bankalar müşterilerine çok daha avantajlı kampanyalar sunmaktadır. Ancak piyasa şartları sürekli değiştiği için, belirli bir zamanda avantajlı olan bankaların kampanya seçenekleri, başka bir zaman diğerlerine göre daha dezavantajlı olabilmektedir. Bunlara en güzel örnek olarak banka kampanyaları arasında konut kredisi gibi uzun vadeli krediler görebiliriz.