Madeni paralarınızı satın aldınız ve şimdi onları mümkün olduğunca güvende tutmak istiyorsunuz.
- 1- Özel Anahtarları Çevrimdışı Olarak Saklayın
- 2- Bitcoin Güvenlik İpuçları
- 3- Özel Donanım Kullanın
- 4- Donanım Cüzdanından Yararlanın
- 5- Bilgisayarınızı Güvende Tutun
- 6- Linux'u kullanın
- 7- Yedekleme Yapın
- 8- Kimliğinizi Koruyun
- 9- Bir Emanet Hizmeti Kullanın
- 10- İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA) Kullanın
- 11- MultiSig'i kullanın
Kripto paralarınızı satın aldınız ve şimdi onları mümkün olduğunca güvende tutmak istiyorsunuz. Nasıl yapılacağını öğrenmek için En İyi 10 Bitcoin güvenlik ipucumuzu okuyun. Özel Anahtarları Çevrimdışı Sakla Özel anahtarınızın kesinlikle özel olduğunu unutmayın.
Bitcoin satın aldınız, ödeme aldınız veya basitçe aldınız ve şimdi onları mümkün olduğunca güvende tutmak istiyorsunuz. İşte takip etmeniz gereken ilk on Bitcoin güvenlik ipucumuz.
Özel Anahtarları Çevrimdışı Olarak Saklayın
Özel anahtarınızın mutlak kripto yaşam çizginiz olduğunu ve güvenilmez gördüğünüz hiç kimse tarafından bilinmemesi gerektiğini söylemeye gerek yok. Onları güvende tutmak için, internet bağlantısı olmayan bir bilgisayar gibi bir Bitcoin soğuk deposunda saklayabilirsiniz. Kötü amaçlı yazılım veya bilgisayar korsanı saldırılarına yakalanmamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca özel anahtarlar, bir USB anahtarına benzer şekilde bir kağıt parçası veya özel donanım (ayrıca soğuk cüzdan) üzerinde güvenle saklanabilir.
Bitcoin Güvenlik İpuçları
Özel Donanım Kullanın
Verileri çevrimiçi bilgisayarınızdan çevrimdışı bilgisayarınıza taşırken özel bir USB anahtarı kullanabilirsiniz. Bu, potansiyel virüslere veya bilgisayar korsanlarına maruz kalmasını en aza indirmek içindir. Hatta bazı insanlar bir adım daha ileri giderek tüm çevrimdışı bilgisayarı çevrimdışı cüzdan olarak kullanmaya adadı.
Donanım Cüzdanından Yararlanın
Bunu zaten biliyor olabilirsiniz, ancak bir donanım cüzdanı kullanmak , Bitcoin'inizi saklamanın belki de en güvenli yoludur. Bu cüzdan , Bitcoin cüzdanını çalıştırmaya adanmış kendi özel işletim sisteminde çalışan yerleşik bir bilgisayarla birlikte gelen şifreli bir USB anahtarını etkin bir şekilde kullanır .
En popüler Bitcoin donanım cüzdanları şunlardır:
- Ledger
- Trezor
- KeepKey
- BitLox
Bilgisayarınızı Güvende Tutun
Virüsten koruma yazılımınızın güncel olup olmadığının ve diğer güvenlik seçeneklerinizin her zaman farkında olun. Bilgisayarınızın saldırıya uğraması için yalnızca bir güvenlik açığı yeterlidir - her zaman tetikte olmanız, kötü niyetli web sitelerinden kaçınmanız ve siber güvenlik hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmeniz gerekir.
Linux'u kullanın
Kulağa kötü bir filmdeki bilgisayar korsanlarının söylediği gibi gelebilir, ancak doğru: Linux işletim sistemini kullanmak güvenli bir seçimdir. Linux, herhangi bir USB tabanlı saldırıya direnme konusunda en iyi sicile sahiptir, bu nedenle mümkünse Bitcoin ile ilgili işlemleri çevrimiçi bilgisayarlardan çevrimdışı bilgisayarlara aktarmak için kullanın.
Yedekleme Yapın
"Bütün yumurtaları bir sepete koyma" diye bir söz vardır. Bitcoin'inizi güvenli ve sağlam tutmak için de geçerlidir. Güvenli bir yerde saklanan kripto para cüzdanınızın yedeği sizi donanım arızalarından, öngörülemeyen kazalardan ve insan hatalarından kurtarabilir. Ayrıca, PC'nizin veya telefonunuzun çalınması durumunda cüzdanınızı geri yüklemenizi sağlar.
Kimliğinizi Koruyun
Silah zoruyla bitcoin sahiplerine yönelik şiddetli saldırılar artıyor, bu nedenle yatırım faaliyetlerinizde ve varlıklarınızda düşük profilli kalmanız akıllıca olur. Son vakalardan birinde, 38 yaşındaki bir Hollandalı, kripto varlıklarını çalmak amacıyla bir tatbikatla işkence gördü. Bu nedenle, gizlilik ve anonimlik yalnızca kripto varlıklarınız için değil, aynı zamanda güvenliğiniz ve refahınız için de iyidir.
Kişisel bilgilerinize erişmek için kullanılabilecek hiçbir kişisel ayrıntıyı ifşa etmeyin - PIN'ler, telefon numaraları, e-posta adresleri, şifreler vb. Bunlar yaygın yedek sorular olduğundan, annenizin kızlık soyadı veya ilk evcil hayvanınızın adı bile değil. Kişisel bilgilerin değiş tokuşunu içeren şüpheli işlemlerden kaçının - bir anlaşma hakkında iyi hissetmiyorsanız, fişi çekmekten korkmayın.
Bir Emanet Hizmeti Kullanın
Bir şey satın almanız veya satmanız gerektiğinde ve diğer tarafta kimin olduğundan emin değilseniz, bir “emanet hizmeti” kullanabilirsiniz.
Bu durumlarda ödeme yapması gereken kişi, satın aldığı ürünü teslim almayı beklerken Bitcoin'lerini emanet hizmetine gönderir. Bu arada satıcı, emanet hizmeti ile parasının güvende olduğunu bilir ve kararlaştırılan ürünü gönderir. Alıcı malı teslim aldığında, ödemenin tamamlanması için emanet hizmetine haber verir. Bu şekilde hem alıcı hem de satıcı güvende kalır.
İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA) Kullanın
Kripto güvenliği için ek bir güvenlik katmanı gereklidir. Her zaman kimlik doğrulama sürecinden geçmek yorucu olsa da, kriptoı paralarınızı kaybetmekten çok daha iyidir.
2FA, parolaları veya işlem ayrıntılarını girdikten sonra sistemin güvenilir cihazınıza bir doğrulama kodu gönderdiği ikinci bir koruma katmanı içerir, böylece bilgisayar korsanlarının müdahale etmesi ve paranızı çalması çok zorlaşır.
MultiSig'i kullanın
Bu, esas olarak kurumsal kullanıcılar için oluşturulmuş ek bir adımdır, ancak herkes bunu kullanabilir. İşlemi tamamlamak için, birkaç kişinin buna izin vermek için imzalaması gerekir (bu, çoklu imza adını yarattı, yani MultiSig) ve fonların kötüye kullanılması olasılığı en aza indirilir.
İşte MultiSig destekli birkaç cüzdan:
- Armory
- Electrum
- Coinbase
- GreenAddress
- Xapo
Bitcoin (veya diğer herhangi bir kripto para birimi) varlıklarınızı nasıl güvende tutacağınıza dair dört bonus ipucu:
1. Dijital servetiniz hakkında ağzınızı kapalı tutun. Bu, kripto ticareti yapan Facebook gruplarında (en azından gerçek adın altında değil) yaptığın son ticarette ne kadar kazandığınla övünmemek, birkaç içkiden sonra barlarda insanlara “yıllar önce” bitcoin satın aldığını söylememek ve fotoğraf çekmemek anlamına geliyor. servetinizi göstermek için bitcoin cüzdanınızın Kripto varlıklarınız hakkında övünmenin sıfır faydası var, sadece dezavantajları var.
Aksi takdirde, servetinizi çalmak ve sağlığınızı, hatta hayatınızı mahvetmek için potansiyel şiddet girişimlerini riske atabilirsiniz .
2. Cüzdan adreslerinizden hiçbirini çevrimiçi yayınlamamalısınız. Bunu yaptığınızda, suçlular ne kadar kripto paraya sahip olduğunuzu görebilir ve sizi bir hedef haline getirebilir. Herhangi bir nedenle çevrimiçi bir cüzdan adresi yayınlamanız gerekirse, içinde çok fazla servet bulundurmamaya ve yalnızca yalnızca tek amaç için (bağış toplamak veya küçük ödemeler almak gibi) kullanmaya dikkat edin.
3. Cüzdanlarınızdan diğer cüzdanlarınıza yapılan işlemlerin herkese açık olarak görüntülenebileceğini unutmayın (çoğu blok zincirinde). Bu nedenle, adınızla bağlantılı cüzdanlardan büyük miktarlarda taşınıyorsanız , işlemleri suçlular için izlemeyi imkansız kılmak için anonim bir kripto para birimi veya kriptoı para karıştırıcı kullanmayı düşünebilirsiniz. Ancak ideal olarak, herhangi bir cüzdan adresini çevrimiçi olarak herkese açık olarak yayınlamak istemezsiniz (bu her zaman mümkün veya uygun olmasa da).
4. Kendinizi bir hedef olarak görüyorsanız , genel kripto servetinizin nispeten küçük bir miktarını içeren sahte bir cüzdanınız olması akıllıca olabilir . Böylece, bir silahlı soygun söz konusu olursa, o cüzdandaki parayı saldırganlara, parayı alıp gideceklerini umarak göndermek için kullanabilirsiniz.
Kripto paralarınızı neden kripto para borsalarında tutmamanız gerektiğine ilişkin makalemize göz atarak kripto güvenliği hakkında daha fazla bilgi edinmeye devam edin.