Sanal Para Birimi Bitcoin Neden Değerli? Nasıl fiyatı yükseldi.

Sanal Para Birimi Bitcoin Neden Değerli? Nasıl fiyatı yükseldi.

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Cumartesi, 01 Ocak 2022

Sanal Para Birimi Bitcoin Neden Değerli? Bitcoin neden yükseliyor ve Nasıl bu kadar pahalı hale geldi?

Bitcoin , internet üzerinden para transferi için verimli bir yol sunar ve şeffaf bir kurallar dizisi ile merkezi olmayan bir ağ tarafından kontrol edilir, böylece merkez bankası tarafından kontrol edilen fiat paraya bir alternatif sunar.  Bitcoin'i nasıl fiyatlandıracağımız hakkında çok fazla konuşma yapıldı ve burada kripto para biriminin fiyatının daha yaygın bir şekilde benimsenmesi durumunda nasıl görünebileceğini keşfetmek için yola çıktık. Ancak ilk olarak, bir adımı yedeklemek yararlıdır. Bitcoin ve diğer dijital para birimleri, itibari paraya alternatif olarak lanse edildi. Ama herhangi bir para birimi değeri veren nedir?

Para Birimlerinin Neden Değeri Var?

Para birimi, bir değer deposu ise veya başka bir deyişle , göreceli değerini zaman içinde ve amortismana tabi tutmak için güvenilir bir şekilde güvenilebilirse kullanılabilir. Tarih boyunca pek çok toplumda, emtia veya değerli metaller, nispeten istikrarlı bir değere sahip oldukları için ödeme yöntemi olarak kullanılmıştır.

Bununla birlikte, bireylerin hantal miktarlarda kakao çekirdeği, altın veya diğer eski para birimi türlerini taşımalarını zorunlu kılmak yerine, toplumlar sonunda alternatif olarak darphane para birimine yöneldi. Yine de, birçok para basma örneğinin kullanılabilir olmasının nedeni, bunların güvenilir değer depoları olmaları, uzun raf ömürleri ve düşük değer kaybı riski olan metallerden yapılmış olmalarıdır.  Modern çağda, basılan para birimleri genellikle değerli metallerden yapılan madeni paralarla aynı gerçek değere sahip olmayan kağıt para biçimini alır.

Bireyler elektronik para birimi ve ödeme yöntemlerini kullanıyor olabilir. Bazı para birimleri "temsili" oldukları gerçeğine dayanır, yani her bir madeni para veya banknot belirli bir emtia miktarıyla doğrudan değiştirilebilir. Bununla birlikte, ülkeler federal altın arzıyla ilgili endişeleri azaltmak için altın standardını terk ettikçe , birçok küresel para birimi artık fiat olarak sınıflandırılıyor.. Fiat para birimi bir hükûmet tarafından çıkarılır ve herhangi bir emtia tarafından desteklenmez, daha ziyade bireylerin ve hükûmetlerin tarafların bu para birimini kabul edeceği inancıyla desteklenir.

Bugün, çoğu büyük küresel para birimi itibari para birimidir. Birçok hükûmet ve toplum, itibari para biriminin en dayanıklı olduğunu ve zaman içinde bozulma veya değer kaybına en az duyarlı olduğunu bulmuştur. Kıtlık, Bölünebilirlik, Fayda ve DevredilebilirlikBaşarılı bir para birimi, bir değer deposu olup olmadığı sorusunun yanı sıra, kıtlık, bölünebilirlik, fayda, taşınabilirlik, dayanıklılık ve sahtecilikle ilgili nitelikleri de karşılamalıdır. Gelin bu niteliklere birer birer bakalım.

1) Kıtlık

Bir para biriminin değerini korumanın anahtarı, arzıdır. Çok büyük bir para arzı, mal fiyatlarının aniden yükselmesine neden olarak ekonomik çöküşe neden olabilir. Çok küçük bir para arzı da ekonomik sorunlara neden olabilir. Parasalcılık , para arzının bir ekonomide sağlık ve büyümedeki (veya yokluğundaki) rolünü ele almayı amaçlayan makroekonomik kavramdır.

Fiat para birimleri söz konusu olduğunda, dünya daki çoğu hükûmet kıtlığı kontrol etmenin bir yolu olarak para basmaya devam ediyor. Birçok hükûmet, fiat para biriminin değerini düşürmeye yarayan önceden belirlenmiş bir enflasyon miktarı ile çalışır. örneğin ABD'de bu oran tarihsel olarak% 2 civarında seyretmiştir.  Bu, zaman içinde değişen esnek bir ihraç oranına sahip olan bitcoin'den farklıdır. 

2) Bölünebilirlik

Başarılı para birimleri, daha küçük artımlı birimlere bölünebilir. Tek bir para birimi sisteminin bir ekonomideki her tür mal ve değer arasında bir değişim aracı olarak işlev görmesi için , bu bölünebilirlikle ilişkili esnekliğe sahip olması gerekir. Para birimi, ekonomi genelinde mevcut olan her mal veya hizmetin değerini doğru bir şekilde yansıtacak şekilde yeterince bölünebilir olmalıdır.

3) Yardımcı Program

Etkili olabilmesi için bir para biriminin sahip olması gereken bir fayda. Bireyler, mal ve hizmetler için para birimlerinin güvenilir bir şekilde ticaretini yapabilmelidir. Bu, para birimlerinin ilk etapta gelişmesinin temel nedenidir: böylece bir pazardaki katılımcılar, mallar için doğrudan takas yapmak zorunda kalmayabilirler. Yardımcı program, para birimlerinin bir yerden diğerine kolayca taşınmasını da gerektirir. Yüklü değerli metaller ve emtialar bu şartı kolayca karşılayamaz.

4) Taşınabilirlik

Para birimlerinin yararlı olabilmesi için bir ekonomideki katılımcılar arasında kolayca aktarılması gerekir. İtibari para birimi terimlerinde, bu, para birimlerinin belirli bir ülkenin ekonomisi içinde ve ülkeler arasında değişim yoluyla transfer edilebilir olması gerektiği anlamına gelir.

5) Dayanıklılık

Etkili olması için, bir para biriminin en azından makul ölçüde dayanıklı olması gerekir. Kolayca sakatlanabilen, zarar görebilen veya yok edilebilen veya zamanla kullanılamaz hale gelen malzemelerden yapılmış bozuk para veya banknotlar yeterli değildir.

6) Sahtecilik

Bir para biriminin dayanıklı olması gerektiği gibi, etkin kalması için sahtesini yapmak da zor olmalıdır. Aksi takdirde, kötü niyetli kişiler para sistemini sahte faturalarla doldurarak kolayca bozabilir ve bu da para biriminin değerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bitcoin'in değerini bir para birimi olarak değerlendirmek için, onu yukarıdaki kategorilerin her birindeki itibari para birimleriyle karşılaştıracağız.

Fiat Para Birimleriyle Karşılaştırılan Bitcoin

1) Kıtlık

Bitcoin 2009 yılında piyasaya sürüldüğünde, geliştiricileri protokolde token arzının 21 milyon olarak sınırlanacağını şart koşmuştu.  Bazı bağlam sunmak amacıyla, Bitcoin mevcut arz yaklaşık 18 milyon, Bitcoin kabaca her dört yılda yarı yarıya düşüş salındığı oranı ve tedarik 2022 yılında 19 milyon geçmiş olsun gerektiğini  Bu varsayar protokol değiştirilmeyecektir. Protokolü değiştirmenin, Bitcoin madenciliğine dahil olan bilgi işlem gücünün çoğunluğunun aynı anda olmasını gerektireceğini unutmayın, bu da olası değildir. Bitcoin'in benimsediği tedarik yaklaşımı, çoğu fiat para biriminden farklıdır. Küresel fiat para arzı genellikle farklı kovalara, M0, M1 , M2 ve M3'e bölünmüş olarak düşünülür .  M0, dolaşımdaki para birimini ifade eder.

M1, M0 artı çek hesapları gibi vadesiz mevduattır. M2, M1 artı tasarruf hesapları ve küçük vadeli mevduatlar (mevduat sertifikaları olarak bilinir)Birleşik Devletlerde). M3, M2 artı büyük vadeli mevduatlar ve para piyasası fonlarıdır. M0 ve M1 ticarette kullanıma hazır olduğundan, bu iki kovayı değişim aracı olarak kabul edeceğiz, M2 ve M3 ise değer deposu olarak kullanılan para olarak değerlendirilecektir. Para politikalarının bir parçası olarak, çoğu hükûmet, ekonomik faktörlere bağlı olarak ayarlamalar yaparak dolaşımdaki para arzı üzerinde bir miktar esnek kontrol sağlar. Bitcoin'de durum böyle değil. Şimdiye kadar, üretilecek daha fazla tokenin sürekli kullanılabilirliği, sağlam bir madencilik topluluğunu teşvik etti, ancak bu, 21 milyon jeton sınırına yaklaşıldıkça önemli ölçüde değişmeye meyilli.O zaman tam olarak ne olacağını söylemek zor; Bir benzetme, ABD hükûmetinin birdenbire herhangi bir yeni yasa tasarısı üretmeyi bıraktığını hayal etmek olabilir. Neyse ki, son Bitcoin'in 2140 yılına kadar çıkarılması planlanmamaktadır.  Genel olarak, kıtlık değeri yükselebilir. Bu, altın gibi değerli metallerde görülebilir.

2) Bölünebilirlik

21 milyon Bitcoin, dünya daki çoğu fiat para biriminin dolaşımından çok daha küçüktür. Neyse ki, Bitcoin 8 ondalık basamağa kadar bölünebilir.   0.00000001 Bitcoin'e eşit olan en küçük birim, kripto para biriminin arkasındaki sahte geliştiriciden sonra "Satoshi" olarak adlandırılır. Bu, katrilyonlarca bağımsız Satoshi biriminin küresel bir ekonomiye dağıtılmasına izin verir.Bir bitcoin, ABD doları ve diğer itibari para birimlerinin çoğundan çok daha büyük bir bölünebilirliğe sahiptir. ABD doları sente veya 1 USD'nin 1 / 100'üne bölünebilirken, bir "Satoshi" 1 BTC'nin yalnızca 1 / 100.000.000'idir. Bitcoin'in kıtlığını mümkün kılan bu aşırı bölünebilirliktir; Bitcoin zaman içinde fiyatta artış göstermeye devam ederse, tek bir bitcoin'in küçük fraksiyonlarına sahip kullanıcılar yine de günlük işlemlerde yer alabilir. Herhangi bir bölünebilirlik olmadan, 1 BTC için 1.000.000 dolarlık bir fiyat, para biriminin çoğu işlem için kullanılmasını engelleyecektir.

3) Yardımcı Program

Bitcoin'in en büyük satış noktalarından biri blockchain teknolojisini kullanmasıdır. Blockchain, merkezi olmayan ve güvensiz, dağıtılmış bir defter sistemidir, yani Bitcoin pazarına katılan hiçbir taraf, sistemin düzgün çalışması için birbirine güvenmek zorunda değildir. Bu, defterin bakımı ve yeni Bitcoin madenciliği için merkezi olan ayrıntılı bir kontrol ve doğrulama sistemi sayesinde mümkündür. Hepsinden iyisi, blockchain teknolojisinin esnekliği , kripto para birimi alanının dışında da faydası olduğu anlamına gelir . 

4) Taşınabilirlik

Sayesinde cryptocurrency alışverişi , cüzdan ve diğer araçlar, Bitcoin bakılmaksızın çok düşük maliyetlerle işlemin büyüklüğü, dakikalar içinde taraflar arasında transfer edilemez. Mevcut sistemde para transferi işlemi bir seferde günler sürebilir ve ücrete tabi olabilir. Devredilebilirlik, herhangi bir para biriminin çok önemli bir yönüdür. Bitcoin madenciliği yapmak, blok zincirini sürdürmek ve dijital işlemleri işlemek büyük miktarlarda elektrik gerektirse de, bireyler bu süreçte genellikle Bitcoin'in herhangi bir fiziksel temsilini tutmazlar.

5) Dayanıklılık

Dayanıklılık, fiziksel biçimlerinde fiat para birimleri için önemli bir sorundur. Bir dolarlık banknot sağlam olsa da yırtılabilir, yakılabilir veya başka şekilde kullanılamaz hale getirilebilir. Dijital ödeme biçimleri aynı şekilde bu fiziksel zararlara duyarlı değildir. Bu nedenle bitcoin son derece değerlidir. Bir dolarlık banknotla aynı şekilde yok edilemez. Ancak bu, bitcoin'in kaybedilemeyeceği anlamına gelmez. Bir kullanıcı şifreleme anahtarını kaybederse, ilgili cüzdandaki bitcoinler kalıcı olarak etkili bir şekilde kullanılamayabilir.  Bununla birlikte, bitcoin'in kendisi yok edilmeyecek ve blok zincirindeki kayıtlarda var olmaya devam edecek.

6) Sahtecilik

Karmaşık, merkezi olmayan blok zinciri defter sistemi sayesinde, bitcoin'in sahtesini yapmak inanılmaz derecede zordur. Bunu yapmak, aslında Bitcoin ağındaki tüm katılımcıların kafasını karıştırmayı gerektirir, küçük bir başarı değil. Sahte bir bitcoin yaratmanın tek yolu, çifte harcama olarak bilinen şeyi uygulamaktır . Bu, bir kullanıcının aynı bitcoini iki veya daha fazla ayarda "harcadığı" veya aktardığı ve etkin bir şekilde yinelenen bir kayıt oluşturduğu bir durumu ifade eder. Bu bir itibari para birimi için bir sorun olmasa da - aynı dolarlık banknotu iki veya daha fazla ayrı işlemde harcamak imkansızdır - dijital para birimleriyle teorik olarak mümkündür.İkili harcamayı olası kılan şey Bitcoin ağının boyutudur. Bir grup madencinin tüm ağ gücünün yarısından fazlasını teorik olarak kontrol ettiği sözde % 51 saldırısı gerekli olacaktır. Tüm ağ gücünün çoğunluğunu kontrol ederek bu grup, kayıtları tahrif etmek için ağın geri kalanına hakim olabilir. Bununla birlikte, Bitcoin'e yönelik böyle bir saldırı, çok büyük miktarda çaba, para ve bilgi işlem gücü gerektirecek ve bu nedenle olasılığı son derece düşük hale getirecektir.  

Bitcoin Zorlukları

Genel olarak, Bitcoin, itibari para birimleriyle karşılaştırıldığında yukarıdaki kategorilerde oldukça iyi durumda. öyleyse bir para birimi olarak Bitcoin'in karşılaştığı zorluklar nelerdir?En büyük sorunlardan biri, Bitcoin'in bir değer deposu statüsüdür. Bitcoin'in bir değer deposu olarak faydası, bir değişim aracı olarak faydasına bağlıdır. Bunu, bir değer deposu olarak kullanılacak bir şeyin kendine özgü bir değere sahip olması gerektiği varsayımına dayandırıyoruz ve eğer Bitcoin bir değişim aracı olarak başarıya ulaşmazsa, pratik bir faydası olmayacak ve dolayısıyla içsel değer ve değer deposu olarak çekici olmayacak.

Fiat para birimleri gibi, Bitcoin de herhangi bir fiziksel emtia veya değerli metal tarafından desteklenmez.  Tarihinin büyük bir bölümünde, Bitcoin'in şu anki değeri esas olarak spekülatif ilgiden kaynaklanmıştır. Bitcoin bir balonun özelliklerini sergiledifiyat artışları ve medyanın ilgisinin çılgınlığı. Bitcoin daha fazla ana akım benimseme görmeye devam ettikçe bu muhtemelen düşecek, ancak gelecek belirsiz. Bitcoin'in faydası ve aktarılabilirliği, kripto para birimi depolama ve değişim alanlarını çevreleyen zorluklarla karşılaşmaktadır. Son yıllarda, dijital para borsaları bilgisayar korsanları, hırsızlıklar ve dolandırıcılıktan rahatsız oldu.  Tabii ki, hırsızlıklar fiat para dünyasında da gerçekleşiyor. Ancak bu durumlarda, düzenleme çok daha yerleşiktir ve biraz daha basit düzeltme yolları sağlar. Daha geniş anlamda Bitcoin ve kripto para birimleri, düzenleme söz konusu olduğunda hala bir "Vahşi Batı" ayarı olarak görülüyor.  Farklı hükûmetler, Bitcoin'i önemli ölçüde farklı şekillerde görüyor ve Bitcoin'in küresel bir para birimi olarak benimsenmesinin yansımaları önemli.

Fiat Para Birimleriyle Rakip Olmak İçin Bitcoin Ne Kadar Değerli Olmalı?

Bitcoin'e bir değer vermek için, her alanda hangi pazar penetrasyonunu sağlayacağını tahmin etmemiz gerekir. Bu makale, piyasaya girişin ne olacağı konusunda bir fikir vermeyecek, ancak değerlendirme uğruna, hem para birimi olarak bitcoin hem de değer deposu olarak bitcoin için% 15 gibi oldukça keyfi bir değer seçeceğiz. Bu tahmin için kendi fikrinizi oluşturmanız ve buna göre değerlemeyi ayarlamanız teşvik edilir. Modele yaklaşmanın en basit yolu, tüm değişim ortamlarının ve bitcoin ile karşılaştırılabilir tüm değer depolarının mevcut dünya çapındaki değerine bakmak ve bitcoin'in öngörülen yüzdesinin değerini hesaplamak olacaktır.

Baskın olan değişim aracı devlet destekli paradır ve bizim modelimiz için sadece onlara odaklanacağız. Kabaca konuşursak, M1 (M0'ı içerir) şu anda yaklaşık 4,9 trilyon ABD doları değerindedir ve bu bizim dünya çapındaki değişim araçları değerimiz olarak hizmet edecektir. M3 (diğer tüm kovaları içerir) eksi M1, yaklaşık 45 trilyon ABD doları değerindedir.  Bunu, bitcoin ile karşılaştırılabilir bir değer deposu olarak dahil edeceğiz.

Buna, bir değer deposu olarak tutulan altının dünya çapındaki değeri için bir tahmin de ekleyeceğiz . Bazıları mücevheri bir değer deposu olarak kullanabilirken, modelimiz için sadece külçe altınları dikkate alacağız. ABD Jeoloji Araştırması, 1999'un sonunda, yaklaşık 122.000 metrik ton yer üstü altının mevcut olduğunu tahmin ediyordu.  Bunun% 48'i veya 58.560 metrik tonu özel ve resmi külçe stokları şeklindeydi. Troy ons başına 1,200 dolarlık tahmini cari fiyatla bu altın miktarı bugün 2,1 trilyon ABD doları değerindedir. Son yıllarda gümüş arzında bir açık olduğu ve hükûmetler gümüş külçelerinin önemli miktarlarını sattıkları için , çoğu gümüşün bir değer deposu olarak değil sanayide kullanıldığını ve gümüşü dahil etmeyeceğini düşünüyoruz. bizim modelimiz.  Diğer değerli metalleri veya değerli taşları da işlemeyeceğiz.

Toplamda, tasarruf hesapları, küçük ve büyük vadeli mevduatlar, para piyasası fonları ve külçe altın dahil olmak üzere, Bitcoin ile karşılaştırılabilir değer depolarının küresel değeri için tahminimiz 47,1 trilyon ABD dolarına ulaştı.Böylelikle, değişim ortamlarının ve değer depolarının küresel değerine ilişkin toplam tahminimiz 52.1 trilyon ABD dolarına ulaşıyor. Bitcoin bu değerlemenin% 15'ini elde edecek olsaydı, bugünün parasındaki piyasa değeri 10,8 trilyon ABD doları olurdu. Dolaşımdaki 21 milyon bitcoin'in tamamı ile, bu 1 Bitcoin'in fiyatını 514.000 dolara koyacaktır.

Bu oldukça basit, uzun vadeli bir modeldir. Belki de asıl sorduğu en büyük soru, Bitcoin'in tam olarak ne kadar benimseme sağlayacağıdır? Bitcoin'in cari fiyatı için bir değer bulmak, Bitcoin'in bir para birimi olarak düşük benimsenmesi veya başarısız olma riskinde fiyatlandırmayı içerir; bu, bir veya daha fazla dijital para birimi tarafından yer değiştirmeyi içerebilir. Modeller genellikle paranın hızını dikkate alır ve sıklıkla Bitcoin bir saatten daha kısa süren transferleri destekleyebileceğinden, gelecekteki Bitcoin ekosistemindeki paranın hızının mevcut ortalama para hızından daha yüksek olacağını savunur. Bununla ilgili bir başka görüş de, para hızının günümüz ödeme rayları tarafından önemli bir şekilde kısıtlanmadığı ve ana belirleyicisinin insanların işlem yapma ihtiyacı veya istekliliği olduğu olabilir. Bu nedenle, Bitcoin'in fiyatını modellemenin başka bir açısı ve belki de yakın-orta vadede faydalı bir bakış açısı, belirli endüstrilere veya pazarlara bakmak ve bunun etkileyebileceğini veya bozabileceğini düşünmek ve bu pazarın ne kadarının bitebileceğini düşünmek olacaktır. Bitcoin kullanarak. Dünya Bitcoin Ağı, tam da bunu yapmak için şık bir araç sağlar .

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri