Merkezi Olmayan Uygulama (Daap) Nedir?

Merkezi Olmayan Uygulama (Daap) Nedir?

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Salı, 11 Ocak 2022

Merkezi olmayan uygulamalar veya dapp'ler tipik olarak Ethereum üzerine kuruludur ve kullanıcılara mali durumları üzerinde daha fazla kontrol sağlamayı amaçlar.

Merkezi olmayan uygulamalar ("dapp'ler" olarak da bilinir) tipik tüketici uygulamaları tarafından sunulanlara benzer hizmetler sunar, ancak verileri yönetmek için merkezi aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak kullanıcılara verileri üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için blok zinciri teknolojisini kullanır, böylece hizmeti yapar. “merkezi olmayan.”

Dijital uygulamalar günümüz dünyasında her yerde mevcuttur. Tüketiciler uygulamaları e-posta göndermek, park yeri için ödeme yapmak, tarih bulmak ve sayısız başka kullanım durumu için kullanıyor.

Geleneksel kontrol ve mülkiyet modelleri altında, tüketiciler genellikle kişisel verileri hizmeti sağlayan şirkete teslim eder. Merkezi olmayan bir uygulama ile kullanıcılar, bilgileri depolamak ve güvenceye almak için başka birine güvenmek zorunda olmadıklarından, teorik olarak finansları ve kişisel verileri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olurlar.

Ancak bazı uzmanlar bunun pratikte işe yarayacağından şüpheli.

Merkezi Olmayan Uygulama (Daap) Nedir?

Dünyanın en büyük ikinci kripto para birimini destekleyen platform olan Ethereum'un kurucularının ana hedeflerinden biri, bu tür uygulamaların oluşturulmasını kolaylaştırmaktır. Bu hedefe ulaşmaya çalışırken birçok zorluk var .

Ama ilerleme oldu. Dapps Yüzlerce bir arasında değişen Ethereum üzerinde bugün var Heyecan değiştirme a merkezi olmayan sanal gerçeklik oyunu . Birçoğunun kullanımı yavaş ve zordur, ancak uzun vadede merkezi olmayan uygulamaların potansiyeline dair bir fikir verir. Geliştiriciler, 1 Aralık 2020'de resmi olarak piyasaya sürülmeye başlanan uzun zamandır beklenen bir yükseltme olan Ethereum 2.0'ın önümüzdeki yıllarda bu sorunları hafifleteceğini umuyorlar.

Dapp nasıl çalışır?

Ethereum üzerine kurulu Dapps, kullanıcıları doğrudan bağlamak için başlık altında blockchain teknolojisini kullanır. Blok zincirleri , her kullanıcının kayıtların bir kopyasına sahip olduğu dağıtılmış bir sistemi birbirine bağlamanın bir yoludur. Kaputun altındaki blok zincirlerle, kullanıcıların üçüncü bir taraftan geçmesi gerekmez, yani verilerinin kontrolünü başka birine bırakmak zorunda kalmazlar.

Doğaları gereği, merkezi varlıklar, ağlarına giren ve çıkan verilerin gücüne sahiptir. örneğin, finansal kuruluşlar işlemlerin gönderilmesini durdurabilir ve Twitter platformundan tweet'leri silebilir. Dapps, kullanıcıları tekrar kontrol altına alarak bu tür eylemleri imkansız değilse de zorlaştırıyor.

Nispeten yeni bir kavram olduğu için bir dapp'nin üzerinde anlaşmaya varılmış bir tanımı yoktur. Ancak bir dapp'in temel özellikleri şunları içerir:

  • Açık kaynak : Kod, herkesin bakması, kopyalaması ve denetlemesi için herkese açıktır.
  • Dağıtılmış : Dapp'lerde sorumlu kimse yoktur, bu nedenle hiçbir merkezi otorite, kullanıcıların uygulamada istediklerini yapmalarını engelleyemez.
  • Blok zincirleri : Merkezi bir varlık yoksa, uygulamayı bir arada tutan nedir? Dapps, merkezi bir varlık yerine koordine etmek için temel bir blok zinciri (Ethereum gibi) kullanır.
  • Akıllı sözleşmeler : Merkezi olmayan uygulamalar , belirli kuralları otomatik olarak yürüten Ethereum akıllı sözleşmelerini kullanır.
  • Global : Hedef, dünyadaki herkesin bu dapp'leri yayınlayabilmesi veya kullanabilmesidir.

Dapp'ler ne için kullanılır?

Ethereum beyaz kağıt üç ana tipe 2013 böler dapps içinde Ethereum yaratıcısı Vitalik Buterin tarafından yayınlanan:

  • Finansal uygulamalar : Bunlar paranın dahil olduğu uygulamalardır.
  • Yarı finansal uygulamalar : Para içeren ancak aynı zamanda Ethereum blok zincirinin dışından veriler gibi başka bir parça gerektiren merkezi olmayan uygulamalar.
  • Diğer uygulamalar : çevrimiçi oylama ve depolama uygulamaları da dahil olmak üzere diğer her tür merkezi olmayan uygulama geliştiricisi oluşturmak istiyor.

Finansal uygulamalar

Finansal uygulamalar halk arasında "merkezi olmayan finans"ın kısaltması olan DeFi uygulamaları olarak bilinir.

Buradaki fikir, borç verme, vasiyet ve sigorta gibi daha karmaşık finansal uygulamaları geliştirmek için blok zincirleri (özellikle Ethereum) ve kripto para birimi fiyatlarını dengelemeyi amaçlayan alternatif paralar olan stabil paraları kullanmaktır.

Yarı finansal uygulamalar

İkinci tür uygulama benzerdir, ancak Buterin'in Ethereum beyaz kağıdına koyduğu gibi parayı "parasal olmayan ağır bir taraf" ile karıştırır .

Buterin, Ethereum geliştiricilerinin yalnızca biri bir görevi yerine getirmesi durumunda açılabilen ödüller olan "ödüller" oluşturan örneğini veriyor. Batı filmlerinde, bir kişiyi veya suçluyu yakalayabilen haydutlara ödül verilir. Ancak bu durumda, zor bir hesaplama problemini çözmek gibi çok daha az tehlikeli görevler için ödüllendirilirler.

Buradaki sihir, akıllı sözleşmenin (teoride) ödül avcısının çalışan bir çözüm sağlayıp sağlamadığını, ancak bu koşul yerine getirildiğinde fonları dağıttığını söyleyebilmesidir.

Başka bir örnek, bir dış hava beslemesine bağlı olan bir mahsul sigortası uygulamasıdır. Bir çiftçinin, bir kuraklık mahsullerini yok etmesi durumunda otomatik olarak ödediği bir türev satın aldığını varsayalım.

Bu akıllı sözleşmeler, geçen sezon kaç inç yağmur yağdığı gibi dış dünya hakkında güncel bilgileri ileten sözde "kahinlere" dayanır.

Bununla birlikte, en büyük uyarı, birçok geliştiricinin şüpheci olması, oracle'ların merkezi olmayan bir şekilde kullanılabileceğidir. Kullanıcılar, veri akışının doğru verileri sağladığına ve verileri kendi finansal çıkarları için oynamadığına güvenmelidir.

Diğer uygulamalar: DAO'lar ve Ötesi

Ethereum esnek bir platformdur, bu nedenle geliştiriciler, olağan finansal sınıflandırmalara uymayan başka fikirler hayal ediyor.

Bir örnek, sansüre dirençli, merkezi olmayan bir sosyal ağ oluşturmak için bu yaklaşımı kullanmaktır. Twitter gibi ana akım sosyal uygulamaların çoğu, bazı gönderileri sansürler ve bazı eleştirmenler, bu sosyal uygulamaların hangi içeriğin sansürlendiği veya "düşürüldüğü" konusunda tutarsız standartlar uyguladığını iddia eder.

Peepeth gibi merkezi olmayan bir uygulamayla , blok zincirine bir mesaj yayınladığınızda, platformu oluşturan şirket tarafından bile silinemez. Sonsuza kadar Ethereum'da yaşayacak.

Bazıları bu ademi merkeziyetçilik fikrini daha da ileri götürmeyi araştırdı. Bitcoin finansal otoriteleri ortadan kaldırabiliyorsa, aynı şeyi şirketler ve diğer organizasyon türleri için yapmak mümkün müdür?

Merkezi Olmayan Otonom Kuruluşlar (DAO'lar), bu soruya “evet” yanıtı vermeye çalışan özellikle iddialı bir Dapp türüdür. Amaç, üyelerin nasıl katılabilecekleri, oy kullanabilecekleri, şirket fonlarının nasıl serbest bırakılacağı ve daha fazlası hakkında başlangıçta kurallar programlayarak lidersiz bir şirket oluşturmaktır. Bir kez başlatıldığında, DAO süresiz olarak bu kurallar altında çalışacaktır.

Dapp'ler hangi zorluklarla karşı karşıya?

Dapp'ler erken, deneyseldir ve geliştiriciler , altta yatan ağın onları geride tutmasıyla ilgili birkaç önemli sorunu henüz çözmedi . Birincisi, Ethereum kullanıcılarla daha sıkışık hale geldiğinde, Dapp'leri çalıştırmak çok pahalı olabilir . Geleneksel uygulamaların bazen ölçekle ilgili sorunları olsa da, bu sorunlar doğası gereği birden fazla paydaş arasında belirli bir düzeyde işbirliği ve koordinasyon olmadan çalışamayacak olan merkezi olmayan bir ortamda daha da kötüleşir.

Geliştiriciler, merkezi olmayan uygulamaları nasıl oluşturur?

Ethereum geliştiricileri, popüler programlama dili Javascript ile Ethereum ile etkileşim kurmanın bir yolu olan akıllı sözleşme oluşturucu Truffle ve Web3 gibi birçok düşük seviyeli kodlama aracı yarattı , böylece dünyanın dört bir yanından geliştiriciler, rüyayı gerçeğe dönüştürmek için dapp'leri deneyebilirler.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri