Kripto Paraların Geleceği Var mı?

Kripto Paraların Geleceği Var mı?

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Perşembe, 04 Ocak 2024

Herkes kriptodaki son trendlerden bahsediyor, ancak bu sadece bir aşama mı yoksa kripto kalıcı mı? Kripto paralar geleceğin küresel parası olabilir mi?

Kripto para yatırımcıları 2022'ye girerken diken üstündeydi. Lider token Bitcoin'in (BTC -%4,95) fiyatı bir önceki yıla göre %61, Ethereum'un (ETH -%5,92) fiyatı ise %409 artış göstermişti. Ancak 2017'deki son büyük artışın ardından 2018'de bir buz banyosu yaşandı ve önde gelen coinler Kasım 2021'de düşüş eğilimine girdi. Kripto piyasası başka bir keskin düzeltmeye mi yöneldi?

Görünüşe göre, 2021'in çoğunlukla olumlu piyasa ivmesi, 2022 baharında düşüş eğilimleri tarafından bastırıldı. Yükselen enflasyon, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve diğer makroekonomik zorluklar nedeniyle borsa düşüşe geçti. Kripto paralar da bu dönemde S&P 500'den çok daha hızlı bir düşüş yaşadı.

2023 takvimi, önceki yıllarda cevapsız kalan bazı önemli soruları yanıtlayabilir ve kripto para birimleri ve yatırımcıları için uzun vadede rotayı belirleyebilir. İşte sizi bekleyenler.

2023 için kripto piyasası tahminleri

2023 için kripto piyasası tahminleri
En çok para kazandıran meslek listesi

Kripto para piyasasına 2023 ve sonrasında tam olarak ne olacağını söylemek mümkün değil. Hâlâ yanıtlardan çok soru var. Ancak kriptoyla ilgili birkaç genel temayı göz önünde bulundurarak, piyasa gelişmeye devam ederken daha iyi yatırım kararları alabileceksiniz.

özellikle bir avuç önemli ayrıntıya çok dikkat etmelisiniz:

  • ABD'de ve yurtdışında düzenleme.
  • Kripto para ödemelerinin kitlesel pazarda benimsenmesi.
  • Bitcoin ve diğer dijital para birimlerine dayalı borsa yatırım fonları.
  • Bitcoin'i (veya diğer dijital para birimlerini) yasal ödeme aracı olarak kabul eden ülkeler.

Bu konular geliştikçe ve çözüldükçe, kripto para sektörünün uzun vadeli geleceği şekillenecektir. Hükümetler ve blok zinciri geliştiricileri uzun vadeli kripto planlarını hayata geçirdikçe resim 2022'nin sonunda netleşmeye başlayabilir.

öyle olsa bile, 2009 yılında Bitcoin'in yaratılmasıyla başlayan bir dizi bebek adımı muhtemelen daha uzun yıllar devam edecek.

Kripto para neden paranın geleceği olabilir?

2023 ve sonrası için en iyi senaryolardan birinde, dünyanın dört bir yanındaki düzenleyiciler kripto düzenlemesi için küresel bir çerçeve üzerinde bir araya gelebilir. Ancak, El Salvador ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde "Bitcoin resmi bir para birimidir "den çin'de "Kripto işlemleri yasa dışıdır "a kadar değişen uluslararası kripto görüşleri nedeniyle bu bugün pek olası görünmüyor. Bu konuda küresel birlik kısa vadede pek mümkün görünmüyor.

Yine de kripto düzenlemeleri federal düzeyde ilerliyor. Biden yönetimi, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler liderliğindeki kripto para birimi düzenleme sürecini yönlendirmek için oldukça nitelikli bir ekip oluşturdu. Yellen, bazen şüpheci bir bakış açısına sahip olsa da sektörü yıllardır takip ediyor. Gensler 2018 yılında Massachusetts Institute of Technology'de Bitcoin, blok zincirleri ve diğer kripto para konularında dersler verdi.

Gelecekteki düzenlemelerin tonunu belirleyen son derece bilgili insanlarla, yatırımcılar, tüketiciler, kripto para işletmeleri ve geleneksel bankalar için uygulanabilir bir sistem geliştirilebileceğine dair umut var. Bilgili düzenleyiciler, Bitcoin gibi bir değer depolama sistemi ile Ethereum gibi akıllı sözleşmelere sahip sofistike bir defter arasındaki farklar gibi önemli ve anlamlı konuları anlayacaktır. Kongre 2022'nin ilk yarısında birkaç kripto düzenleme tasarısı sundu, ancak bürokrasinin çarkları yavaş hareket ediyor ve bu konu biraz derin düşünmeyi ve dikkatli analizi hak ediyor.

Devlet kurumları yasal bir çerçeve ve vergilendirme sistemi üzerinde çalıştıkça, kripto para birimleri büyük ölçekte ABD'li tüketicilerin dijital cüzdanlarına girebilir. Ancak Bitcoin 2021'de El Salvador'da ve 2022'de Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yasal ödeme aracı haline gelmiş olsa da, ABD'nin yakın zamanda bunu takip etmesi pek olası değil.

Ancak pek çok perakendecinin Bitcoin, Litecoin (LTC -%11,62) ya da Dogecoin (DOGE -%11,08) olarak bilinen Bitcoin klonu gibi nakit benzeri dijital para birimleriyle ödeme kabul etmeye başlaması muhtemeldir. Kripto kullanımının artması, düzenleyici kurumları ve politikacıları daha hızlı harekete geçmeye teşvik etmeli ve blok zinciri sistemleri de yaygın kullanımdan faydalanmalıdır.

Süreçler önümüzdeki birkaç yıl içinde kripto piyasasına nüfuz edecek. Yatırımcılar belirsizliğe tahammül edemez, bu nedenle aşırı katı bir düzenleyici çerçevenin bile günümüzün köhne gözetimine kıyasla bir gelişme olması muhtemeldir.

Kripto para neden paranın geleceği olmayabilir?

Daha parlak bir gelecek çeşitli şekillerde gecikebilir:

  • Politika yapıcılar ayak sürüyebilir ve önümüzdeki birkaç yıl içinde mantıklı bir düzenleyici çerçeveye ulaşamayabilirler.
  • Bitcoin ve Litecoin gibi para birimlerinin yalnızca yasadışı faaliyetlere ve kötü aktörlere hizmet ettiğine ve bu faaliyetlerin hiçbirinin ABD topraklarına ait olmadığına karar verebilirler.
  • Perakendeciler dijital para birimlerinin öngörülemeyen değerinden çekinip bunun yerine geleneksel nakit veya kredi kartı işlemlerinde ısrar edebilirler.
  • Ani güvenlik ihlalleri, başarısız teknoloji platformları ve blok zinciri tabanlı ödeme sistemlerinin güvenliğine yönelik diğer tehditler, halkın dijital para birimlerine olan güvenini sarsabilir. örneğin, algoritmik sabit coinler Nisan 2022'de TerraUSD'nin (USDT %0,03) çöküşünden sonra kötü bir şöhrete sahip oldu.

İlgili Kripto Konuları

Bu koşulların herhangi bir kombinasyonu altında, dijital para birimi devrimi birkaç yıl gecikebilir. Ve nihayet gerçekleştiğini varsayarsak, 2021'de yükselen Bitcoin öncülüğündeki deniz değişiminden çok farklı görünebilir. çok uzun vadede, herhangi bir hükümetin ya da uluslar grubunun kripto para fikrini tamamen durdurması pek olası görünmüyor, ancak hareketi yavaşlatabilir ve nihai ürünü çeşitli yönlere yönlendirebilirler.

Bu riskler kulağa varsayımsal gelebilir, ancak çok gerçektirler. Sonunda, kripto para topluluğu dünyanın dört bir yanındaki düzenleyicilerle iyi geçinmelidir. Bunu yapmamak, dijital para sektörünün ilerlemesinin önüne büyük barikatlar koyabilir.

Bu nedenle Bitcoin, Ethereum ya da genel olarak kripto üzerine bahis oynamamalısınız. Bu piyasa gizemli ve öngörülemez şekillerde hareket etme eğilimindedir, bir yıl hızla yükselir ve bir sonraki yıl çöker. Bilinçli yatırımcılar, uzun vadede herhangi bir sektördeki dramatik gerilemelere dayanabilecek çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturmak ister.

Şu anda Bitcoin'e 1.000 dolar yatırmalı mısınız?

Bitcoin'den hisse senedi satın almadan önce şunu göz önünde bulundurun:

Motley Fool Stock Advisor analist ekibi, yatırımcıların şu anda satın alabilecekleri en iyi 10 hisse senedini belirledi ve Bitcoin bunlardan biri değildi. Listeye giren 10 hisse senedi önümüzdeki yıllarda devasa getiriler sağlayabilir.

Nvidia'nın 15 Nisan 2005'te bu listeye girdiğini düşünün, tavsiyemiz sırasında 1.000 $ yatırım yapmış olsaydınız, 295.114 $'ınız olurdu!

Stock Advisor, yatırımcılara portföy oluşturma konusunda rehberlik, analistlerden düzenli güncellemeler ve her ay iki yeni hisse senedi seçimi de dahil olmak üzere başarı için takip etmesi kolay bir plan sunar. Stock Advisor hizmeti 2002'den bu yana S&P 500'ün getirisini neredeyse dört katına çıkarmıştır*.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri