Findeks Kredi Notu Nasıl Yükseltilir, Ne Zaman Yenilenir?

Findeks Kredi Notu Nasıl Yükseltilir, Ne Zaman Yenilenir?

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Salı, 11 Ocak 2022

Kredi Notu Nasıl Belirlenir? Kredi Kartını Erken Kapatmak Kredi Notunu Etkiler Mi? Faturalar Kredi Notunu Etkiliyor mu? Kredi Notu Ne Zaman Yenilenir?

Findeks Kredi Notunuz Nasıl Belirlenir?

​​Kredi notunuzu okulda verilen karne gibi düşünebilirsiniz. Bankalar müşterilerine kredi verirken, referans aldıkları bir puanlama sistemi mevcuttur. 1'den 1900'e kadar olan puanlama sistemde, 1 en yüksek risk taşıyan, 1900 ise en az risk taşıyan puan anlamına gelmektedir. Örnek vermemiz gerekirse; puanınız 700 ise kredi başvurunuza olumsuz şekilde dönüş yapılması çok doğal olacaktır.

Sorunsuz şekilde kredi çekebilmeniz, kredi notunuz riskli aralıkta yer alıyor ve yükseltmek istiyorsanız, kredi notunuz belirlenirken etkili olan faktörleri bilmeniz önem taşıyacaktır.

Kredi kartı kullanan, kredisi olan veya kredi başvurusu yapacak olan herkesin merak ettiği, kredi notunu belirleyen faktörleri sizler için aşağıda sıraladık:

  1. Kredili ürünlerinizn ödemelerinin zamanında yapılması
  2. Kredi kullanım sıklığınız
  3. Yeni açılan kredili ürün veya ürünler
  4. Mevcut hesaplarınız ve borç durumunuz.

Kredi Kartını Erken Kapatmak Kredi Notunu Etkiler Mi?

Krediniz erken kapatmanın, kredi notuna herhangi bir etkisi olmadığı gibi kredi kartınızı kapatmak da kredi notunuzu etkilemeyecektir. Kredi kartı borcunuzu erken kapatmanız, sizi sadece varolan borçlarınızdan kurtaracatır. Ödemelerinizi düzenli yaptığınıza işaret eder. Kredi kartı borçlarınız düzenli ödeyerek, kredi notunuzu yükselterek bankaların gözünde itibarınız artacaktır.

10.000,00-TRY kredi kartı borcunuz olduğunu düşünürsek; borcunuzu kapatmadığınız her gün, daha fazla faiz olarak dönecektir. Bu sebep ile kredi kartı borcunuzu erken kapatmak, yüksek faizler ödemekten ve kredi notunuz yukarı doğru ivme kazanmasını sağlayacaktır. Kredi veren bankalar ile daha önce çalışmadığınız için, kredi notunuz sizi yansıtır.

Faturalar Kredi Notunu Etkiliyor mu?

Findeks kredi notları, Kredi Kayıt Bürosu tarafından, vatandaşların finansal harcamalarına göre hesaplamaktadır. 0 ile 1900 arasında tutulan kredi notları, bankaların ele aldığı ilk kriterdir. Eğer, geçmiş dönemlerde kredi kartlarınızı ve kredilerinizi hatta KMH ödemelerinizi düzenli olarak yaptı iseniz, kredi notunuzda yüksek olacaktır.

Unutmamalıyız ki, 2014 yılında alınan karara göre, fatura ödemeleriniz de kredi notunuz için büyük önem taşıyor.

Kredimi Erken Kapatmak Kredi Notum İçin Avantaj Sağlar Mı?

Elinizde hali hazırda olan paranız ile kredinizi veya kredi kartınızın borcunu erken kapatmak kredi notu açısından büyük bir avantaj sağlamayacaktır Kendinize ait kredinizi veya kredi kartı borçlarınızı erken ödemek ile gününde ödemek arasında herhangi bir fark bulunmaz.

Örnek verecek olursak; her ayın 5'i ve 10'i arasında kredinizi ödemeniz gerekiyorsa, ayın 7'sinde ödeme yapmanız ile 10'unda ödeme yapmanız arasında herhangi bir fark bulunmaz. Kredi borcunuuzu erken ödemek size büyük bir avantaj sağlamayacaktır ama kredinizi geç ödemek de kredi notunuz açısından olumlu sonuçlar vermeyeceğini bilmeniz gerekir.

Kredi Notu Ne Zaman Yenilenir?

Aslında kredi notuyla ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri de kredi notunun yenilendiği inanışıdır. Kredi notunuz kendi kendine yenilenmez, yaptığınız veya yapacağınız kademeli ödemeleriniz ya da kullanacağınız bankacılık ürünleri dâhilinde yukarı veya aşağı yönde hareket edecek ve bu hareket bir süreç içinde olacaktır.

Kredi notu bir anda sıfır en düşük değer olmaz ya da 1900 puan olan en üst seviyeye yükselmez. Bunun sebebi ise her bankacılık prosedürünün öncesinin ve sonrasının olmasından kaynaklanmaktadır. Yine örnek cerecek olursak; kara listeye alınacak bir tüketici için öncesinde 3-4 ay kredi borcunu ödememiş olmalı ve bu süreçte kredi notu sıfır olmadan önce düşmeye başlayacaktır.

Kredi Notu 1 Ayda Ne Kadar Artar?

Kredi notunuzu hızlı artırmanın en kolay yolu, aşağıda anlattıklarımızı uygulamanız ile alakalı bir durumdur. Siz de aşağıdaki listeyi uyguladıktan yaklaşık 1 ay sonra kredi notunuzun yukarı yönlü oldukça iyi bir yükseliş olduğunu göreceksiniz.

Findeks Kredi Notu Yükseltme Yöntemi! Düşük Not Nasıl Yükseltilir?

Peki, herhangi bir sebepten dolayı düşen kredi notuz yükseltilebilir mi? Tekrardan yükseltilerek kredi başvurusu yapılabilir mi? Banka kredi notum düşük, tekrar yükselir mi? Benzer biçimde ki sorular kredi notu düşük olan kişilerin en çok sordukları sorulardan bazıları.

Bizde bu yazımızda kredi notu yükseltmek için neler yapılmalı sorusuna karşılık olarak, adım adım onlar dan bahsedeceğiz. Kredi notunuzu yükseltmek için 5 değişik aşamadan geçmeniz gerekiyor. Bu aşamaları şu şekilde sıralayalım.

Tüm Borçları Kapatma:

Tüm bankalardaki kredi kartı ve kredi borçlarınızı tamamen kapatın. Kart ve kredi borçlarınız kapattıktan sonra, bir müddet kredi kartınızı kullanmayın, hatta tamamen kapattırın. Ardından adınıza kesilmiş tüm (cep telefonu, doğalgaz, su, elektrik vs.) faturalrınız ödeyerek tüm borçlarınızı kapatın. Daha önce bu konuda bilgi vermiştik, borçlarınızı erken kapatmak ve yenilerini yapmamak sizin için daha iyi olacaktır.

Hesabı Hareketlendirme:

Bankada bulunan mevduat hesabınıza elinizdeki tüm paranızı yatırın. Mümkünse tanıdıklarınızdan borç alarak hesabınıza yatırın ve birkaç gün sonrasında onların hesabına Havale/Eft işlemleri yapın. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayarak hesabınızı hareketlendirmiş olursunuz. Ardından, paranızı 1 aylık vadeli hesabınıza yatırın ve bekleyin.

Tekrardan Kredi Kartı Kullanma:

Yukarıda bahsettiğimiz adımları uyguladıktan sonra, ortalama 3-4 ay içinde bankadan tekrardan kredi kartı isteyin. Limitinin düşük olması bile yeterli olacaktır işlem hareketliliği için. Bu kartı kullanarak düzenli şekilde ödemeler yapın. Mümkünse erken ödeme dahi yapabilirsiniz.

Önemli! Kredi Notunu En Çok Ne Etkiler?

Elinizdeki tüm paranızı vadeli hesaba yatırın demiştik. Minimum 3-4 aylık bir vade olması yeterli olacaktır. Hesabınızda olan paranın miktarı da kredi notunuzu yükseltmekte önemli faktör taşır. Bu yüzden mümkün oldukça hesabınıza yüksek meblağlar yatırmaya çalışın.

Düşük Oranda Kredi Çekme:

Kredi notunuzu daha yukarı yükseltmek için son olarak bankadan düşük oranda bir kredi talebinde bulunun. 3000 - 4000 TL'lik kredi yeterli olacaktır. Bu krediyi de ilk taksitinde veya 2. taksitinde tamamını kapatın.

Banka kredi notum düşük, yükselir mi diye meraklanmanıza artık gerek yok. Yukarıda bahsettiğimiz aşamaları uyguladığınızda, herhangi bir olumsuz durum yok ise birkaç ay içinde kredi notunuzu istediğiniz seviyeye yükselecektir.

Kredi notunuzu yükselttikten sonra kredi aldığınız takdirde aylık ödeme planınızın nasıl şekilleneceğini öğrenip ona göre bütçenizi ayarlamak isterseniz bu konuda da işinize yarayacak bazı araçlar var. Enuygun.com kredi hesaplama aracına kredi tutarınızı ve öngördüğünüz ödeme süresini girip planınızı önizleyebilirsiniz.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri