Evde Tasarruf Nasıl Yapılır? Tasarruf Yöntemleri

Evde Tasarruf Nasıl Yapılır? Tasarruf Yöntemleri

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Pazar, 05 Haziran 2022

Evde Tasarruf Nasıl Yapılır? Tasarruf Yöntemleri

Tasarruf, yaşam içerisinde kullanılan pek çok faktörün idareli bir şekilde kullanılması anlamına gelmektedir. Pek çok alanda tasarruf yapılabileceği gibi evde de tasarruf yapılabilmektedir. Faturaların yüksek gelmesi, yersiz harcamalar ve gereksiz tüketimler kişilerin aylık gelirlerinin çok yüksek bir kısmını bu faktörlere harcamasına neden olmaktadır. Bu nedenle evde tasarruf yapabilmek için kişilerin belli noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. Peki evde tasarruf nasıl yapılır?

Kişilerin tasarrufa başlamadan önce aylık gelirlerini hesaplamaları ve giderlerin ne kadar olduğu konusunda detaylı bir hesaplama gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Yakın çevrenin ya da aynı apartmanda bulunan kişilerin faturaları ile karşılaştırma yapmak gerekli tasarruf analizlerinin gerçekleştirilebilmesi için en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Evde tasarruf yapabilmek için günlük tüketimlerin takibinin sağlanması ve harcamaların hangi alanlardan yapıldığının detaylandırılması gerekmektedir. Örneğin; bir marketten yapılan alışveriş ile pazardan yapılacak alışveriş arasında yüksek oranda farklılıklar yaşanmaktadır. Bu nedenle kişilerin gelir gider hesaplaması gerçekleştirdikten sonra tasarruf için harekete geçmesi gerekmektedir. Bu hesaplamalar hangi alanlarda tasarruf sağlanması gerektiğinin belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Okuyunuz: Güvenilir Evde Paketleme İşi Veren Firmalar

 

Evde Tasarruf Nasıl Yapılır

Evde tasarruf nasıl yapılır? Sorusuna cevap arayan kişiler için en iyi tasarruf yöntemleri aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.

Kış aylarında yıkanan çamaşırların radyatörlerin üzerinde kurutulması sonucunda oda ısısı düşmekte ve enerji sarfiyatı çok daha fazla olmaktadır.

Araç sahibi olan kişilerin camlar açık bir şekilde seyahat etmesi çok daha fazla yakıt sarfiyatı anlamına gelmektedir. Bu da aylık yakıt masrafının daha da artmasına sebep olmaktadır.

Marketlerde gerçekleştirilen indirimlerden gereksiz ürün satın alınması aylık giderlerin artmasına neden olmaktadır. 

Evlerde ya da kullanılan kombilerin ateşlemeli olması tasarruf sağlamak açısından büyük avantaj sağlamaktadır. 

Evde tasarruf nasıl yapılır? Sorusuna bir diğer cevap ise ışık tüketimidir. Gün içerisinde lamba yakmak yerine perdelerin açık tutulması enerji tasarrufu sağlamaya aracı olmaktadır.  

Tüp ya da doğal gazdan tasarruf edebilmek için doğru ocak kullanımı büyük önem taşımaktadır. Çapı tencereden geniş olan ocak gözü kullanımı çok daha fazla enerji sarf edilmesine neden olmaktadır. 

Elektrik süpürgeleri günlük hayatta en çok sarfiyat gerçekleştiren ürünler arasında yer almaktadır. Bu nedenle haftada en az 2 defa elektrik süpürgesi çalıştırmak elektrik tasarrufu sağlama konusunda büyük önem taşımaktadır. 

Elektrik indiriminin bulunduğu dönemde bulaşık ve çamaşır makinelerinin gece saatlerinde çalıştırılması %10 oranında tasarruf sağlamaktadır. 

Radyatör bulunan evlerde hem elektrik hem de doğalgaz açısından tasarruf sağlayabilmek için radyatör ve duvar arasına alüminyum paneller konulması büyük fayda sağlamaktadır. 

Araç sahibi olan kişilerin yokuş aşağı inerken vitesi boşta kullanmaları yakıt açısından tasarruf sağlamaktadır. 

Evde tasarruf nasıl yapılır? Sorusuna bir diğer cevap ise market alışverişleridir. Alışverişe gitmeden önce alışveriş listesi hazırlamak ve eksikler için tekrar markete gitmemek de hem zaman hem de yakıt açısından büyük tasarruf sağlamaktadır. 

Bulaşık makineleri elde yıkamaya oranla %20 elektrik tasarrufu sağlamaktadır. Bu nedenle bulaşık makineleri tamamen dolduktan sonra çalıştırılmalıdır. 

Araç sahibi olan kişilerin araç bakımlarının zamanında yaptırmaları hem yakıt tüketimi hem de tasarruf açısından büyük önem taşımaktadır. 

Evlerde kullanılan ampullerin tasarruflu olanlardan seçilmesi tasarruf açısından oldukça önemlidir. 

Duş almak küvet doldurmaktan çok daha tasarrufludur. Bu nedenle kişiler duş almayı tercih etmelidir. 

Evde tasarruf nasıl yapılır? Sorusuna bir diğer yanıt ev hanımlarının yapmış olduğu ütülerdir. Tüm çamaşırların topluca ütülenmesi 4 kat daha fazla elektrik sarfiyatına neden olmaktadır. 

Yaz aylarında gece vantilatör çalıştırmak yüksek oranda elektrik sarfiyatına neden olmaktadır. Bu nedenle cam açmak tasarruf sağlamak için alternatifler arasında yer almaktadır.

 

Kişiler kullanmadıkları banka kartı ya da kredi kartlarını iptal ettirdikleri takdirde kart aidatı ödemekten de kurtulmaktadır. 

Yaz aylarında saç kurutma makinesi kullanmak yerine saçların doğal haline bırakılması tavsiye edilmektedir. Saç kurutma makineleri yüksek elektrik sarfiyatı gerçekleştirmektedir.

Evde biriktirilmiş olan paraların mevduat hesabına yatırılması tavsiye edilmektedir.

Büyük televizyonlar küçük televizyonlara göre çok daha fazla elektrik harcamaktadır. Bu nedenle küçük odalarda büyük televizyonlar tercih edilmemelidir.

Su ısıtma işlemi gerçekleştirilirken az oranda su için elektrikli ısıtıcılar kullanılmalıdır. Hem gaz hem de elektrikten tasarruf yapılmasına olanak sağlanmaktadır. 

Evde tasarruf nasıl yapılır? Sorusuna verilebilecek en önemli cevap: kişilerin kendilerinde olmayan paraları kesinlikle harcamamaları gerektiğidir. Bu durum ev ekonomisinin zarara girmesine neden olmaktadır. 

Çamaşırların, çamaşır kurutma makinesi yerine asarak kurutulması enerji sarfiyatının önlenmesini sağlamaktadır.

Gece yatmadan önce evde bulunan bilgisayar, oyun konsolu ya da televizyon gibi cihazların fişlerini çekmek yıllık 700 TL kar elde etmeyi sağlamaktadır.

 

Bir diğer önemli faktör ise çocuk bezi, kağıt havlu ya da tuvalet kağıdı gibi ürünlerin toplu alınması gerektiğidir. Bozulmayan ve raf ömrü sınırsız olan ürünler toplu alındığında büyük kar sağlamaktadır. 

Havale ve EFT gibi işlemler için kişilerin mobil bankacılık uygulamalarını kullanmaları çok daha avantajlıdır. Bankalar aracılığı ile yapılan işlemlerde alınan komisyonlar tasarrufu engellemektedir. 

Evde tasarruf nasıl yapılır? Sorusuna bir diğer cevap ise araçlara ve elektronik eşyalara kasko yapılmasıdır. Bu durumda herhangi bir arıza ya da sorun halinde ödenecek tutarların da önüne geçilmiş olmaktadır. 

Eve beyaz eşya ya da küçük ev aleti satın alırken garanti süresi uzun olan eşyaların seçilmesi de yine tasarruf açısından büyük önem arz etmektedir. 

Araç kullanımı gerçekleştiren kişilerin ani frenlerden kaçınması, tasarruf açısından oldukça önemlidir. Ani frenler, araçların çok daha fazla yakıt tüketmesine neden olmaktadır. 

Araç satın alırken mazotlu olanları tercih etmek çok büyük avantaj sağlamaktadır. Mazotlu bir araç ile çok daha uzun mesafeleri uygun rakamlara gidebilmek mümkün olmaktadır. 

Cep telefonu, internet ya da ev telefonu kullanımı gerçekleştirirken uygun olan tarifeleri seçmek de yine tasarruf açısından çok büyük bir rol oynamaktadır. Bu noktalara dikkat etmek bütçeye artı sağlamaktadır. 

Okuyunuz: İş Fikirleri 2022

 

Tasarruf Etmenin Yolları

Evde tasarruf nasıl yapılır? Sorusu ile tasarruf etmenin yolları aslında aynı kapıya çıkmaktadır. Kişiler yüksek tasarruf sağlayabilmek için yaptıkları harcamalara, tükettikleri su ve elektriğe, gereksiz satın aldıkları şeylere dikkat etmelidir. Özellikle araç sahibi olan kişilerin araçları için yapacakları harcamalar da büyük önem taşımaktadır. Örneğin düzenli olarak bakımı yapılmayan araçlar zaman içinde daha büyük maddi zararlara yol açmaktadır. Bu nedenle de düzenli olarak araç muayenesi sağlamak yine tasarruf açısından önem arz etmektedir. 

Evde tasarruf nasıl yapılır? Sorusuna verilecek bir diğer cevap ise yine su tüketimi ile alakalıdır. Su tüketimi gerçekleştirirken dikkatli davranmak, tasarruf açısından büyük önem taşımaktadır. Tıraş olurken ya da diş fırçalarken suyun kapatılması su faturasında %10 oranında tasarruf edilmesine de olanak sağlamaktadır. 

Enerji tasarrufu, günümüzde en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Doğal gazın zamlandığı göz önünde bulundurulacak olursa gereksiz yere oda ısılarının artırılması da yine maddi zararlara neden olabilecek faktörler arasında yer almaktadır. 

Evde tasarruf nasıl yapılır? Sorusunu soran kişiler aynı zamanda daha hangi alanlarda tasarruf yapılabileceğini de merak etmektedir. Mutfak alışverişleri bu noktada büyük önem arz etmektedir. Alışverişlerin marketler yerine pazardan yapılması, kahvaltılık gıdalar için mandıraların seçilmesi yine tasarruf alanında önemli unsurlar arasında yer almaktadır. 

Günümüzde en büyük maddi zararlar kişilerin gereksiz yere yapmış olduğu harcamalardan kaynaklanmaktadır. İhtiyaçtan fazlasının alınması, toplu alışverişlerde gereksiz ürünlerin satın alınması gibi nedenler bütçeleri zorlamaktadır. 

Para Tasarruf Yöntemleri

Evde tasarruf nasıl yapılır? Sorusunun yanıtını arayan kişiler para tasarrufu sağlayabilmek için de çözüm yolları aramaktadır. Anlatılan bütün faktörler aslında bu başlık altında toplanmaktadır. Çünkü yapılan her tasarruf aslında maddi tasarruf sağlamaya da olanak sağlamaktadır. 

Paradan tasarruf etmek isteyen kişiler her türlü harcamasına dikkat etmeli ve birikim yapma odaklı hareket etmelidir. En yaygın para tasarruf yöntemleri aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır. 

Para tasarrufu nasıl yapılır? Sorusuna verilecek bir diğer yanıt, hediye olarak götürülecek olan şeylerin el yapımı olmasıdır. Kişiler bu alanda yetenekli ise, hediye satın almak yerine kendi hediyelerini kendileri yaparak büyük oranda tasarruf sağlayabilmektedir. 

Alışverişe gitmeden önce bir liste yapmak ve bu listenin dışına kesinlikle çıkmamak, en önemli para tasarruf yöntemlerinden biri olarak bilinmektedir. Bu nedenle kişilerin kendilerine hakim olmaları ve kararlı davranmaları gerekmektedir. 

Sigara tüketimi gerçekleştiren kişilerin her gün 10 ile 15 TL arasında sigara ödemesi gerçekleştirdiği bilinmektedir. Bunun yerine tütün kullanımı gerçekleştirmek ayda 200 TL kara geçmeye neden olmaktadır. 

Dışarıda yapılan harcamalar bütçeyi büyük oranda zorlamaktadır. Örneğin hafta sonu dışarıda yenecek bir yemek yüksek oranda harcamaya neden olmaktadır. Bunun yerine kişilerin arkadaşlarını eve davet etmesi daha karlı olmaktadır. 

Evde tasarruf nasıl yapılır? Sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt ise onarımdır. Giyilmeyen ve eskimiş olan kıyafetlerin onarılarak yenilenmesi, yeni kıyafetler almanın önüne geçmektedir.

Ev satın almak, maddi anlamda yapılacak en büyük karlardan biridir. Kredi çekerek kira öder gibi ev sahibi olmak, ev sahiplerine boşa para ödemenin de önüne geçmektedir. 

Çocuklar, televizyonda ya da arkadaşlarında görmüş oldukları oyuncakları sıklıkla istemektedir. Bunun yerine çocukların yaratıcılığını geliştirmek için el yapımı işlere yönlendirmek hem tasarruf sağlamakta hem de çocukların gelişimini desteklemektedir. 

Hazır gıdalara harcanan paralar, bütçeyi her geçen gün daha da zedelemektedir. Bunun yerine pazardan alışveriş yaparak bütçenin dağılımını sağlamak kısa vadede kara geçmeye neden olacaktır. 

Tasarrufun Faydaları

Evde tasarruf nasıl yapılır? Sorusunun yanında tasarrufun faydalarından da bahsetmek mümkün olmaktadır. Gereksiz yere yapılan harcamaların önüne geçmek hem aile bütçesine hem de ekonomiye katkı sağlamak için oldukça önemlidir. Gereksiz yere harcanan kağıtlar nedeniyle her geçen gün çok daha fazla ağaç tükenmektedir. Bu durum da çevreye olan zararların özeti anlamına gelmektedir.

 

Enerji açısından sağlanan tasarruflar, hem aile bütçesine hem de ekonomiye katkı sağlayan bir diğer faktör olarak bilinmektedir. Enerji tasarrufu sağlandığında kaynakların tükenmesinin de önüne geçilebilmektedir.

Hem enerjiden hem de zamandan tasarruf dışa olan bağımlılığın azalmasına da neden olmaktadır. Bu sebeple de kişiler uzun vadeli planlamalar gerçekleştirerek birikim hesaplaması yapabilmektedir.

 

'' Evde Tasarruf nasıl yapılır '' başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sorularınız en kısa zamanda cevaplandırılacaktır.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri