Vadeli ve Vadesiz Döviz Hesabı Nedir ve Nasıl Açılır?

Vadeli ve Vadesiz Döviz Hesabı Nedir ve Nasıl Açılır?

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Perşembe, 24 Mart 2022

Döviz Hesabı Nedir, Nasıl Açılır? Vadesiz Döviz Hesabı ve Vadeli Döviz Hesabı Nasıl Açılır?

Günümüzde finansal işlemler sadece Türk Lirası olarak değil döviz bazında da yapılmaktadır.

Ayrıca yatırımlarda aynı şekilde döviz ve altın olarak yapılmaktadır. Ancak bunun için kişilerin döviz hesabı açmaları gerekmektedir. Bizlerde bu yazımızda sizlere döviz hesabı açmak için yapılması gerekenleri ve döviz hesabının ne olduğu ile ilgili bilgileri paylaştık.

Döviz hesapları temelde Türk Lirası hesaplarına benzemektedir. Ancak bu hesaplarda yapılan işlemler döviz kurları üzerinden olmaktadır.

Döviz Hesabı Nedir ?

Birikimlerin nasıl değerlendirileceği kişilerin inisiyatifindedir. Bu sebeple bazı kişiler birikimleri döviz olarak değerlendirilmektedir. İşte bu birikimlerin döviz olarak değerlendirilebilmesi için yatırımcıların döviz hesaplarına sahip olmaları gerekmektedir.

Genellikle bu hesaplar Dolar ve Euro üzerinden açılmakla birlikte mevduat hesapları özelliği taşımaktadır. Bu sebeple de istenildiği takdirde vadeli veya vadesiz olarak açılması mümkün olmaktadır.

Döviz hesaplarının diğer mevduat hesaplarından hiçbir farkı bulunmamaktadır. Ancak bir ayrıntı vardır. Bu ayrıntıda döviz hesabına para yatırmak için sadece döviz çekilebilen bankamatiklerden yararlanılmasıdır.

Döviz Hesabı Nasıl Açılır?

Döviz hesabını açmak için iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki bankalara giderek hesabı açmak bulunmaktadır. Diğer yöntem ise bankaların internet şubelerinden döviz hesabı açmak bulunmaktadır.

Eğer müşterisi olunan bir bankadan hesap açmak isteniyorsa en kolay yöntem internet bankacılığı yolu ile olmaktadır. Ancak eğer banka müşterisi değilseniz o zaman bankaya giderek hesap açma işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Vadesiz Döviz Hesabı Nedir?

Vadesiz Döviz Hesabı Nedir?
Vadesiz Döviz Hesabı Nedir ?

Vadesiz döviz hesabı, vadesi olmayan ve döviz cinsinden açılan bir banka hesabıdır. Bu hesapta, birikimlerinizi döviz olarak saklayabilir, yabancı para cinsinden işlem yapabilir ve döviz alım-satım işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Vadesiz döviz hesapları, döviz piyasalarındaki dalgalanmalara karşı korunmak ve döviz kurundaki değişimlerden faydalanmak isteyen yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih edilir. Bu hesaplarda faiz getirisi elde edilemez, ancak döviz kurundaki değişimler nedeniyle yatırım getirisi elde etmek mümkündür.

Vadesiz döviz hesabı açmak için bankanızla iletişime geçebilirsiniz. Hesap açma işlemi genellikle kolay ve hızlıdır ve belirli bir miktar para yatırmanız gerekebilir. Hesapta minimum bakiye tutma zorunluluğu olmayabilir, ancak bazı bankalar hesap işletim ücreti veya işlem ücreti gibi ek masraflar talep edebilirler.

Vadesiz Döviz Hesabı Nasıl Açılır

Vadeli döviz hesaplarında ise hem anaparaya faiz uygulanmaktadır hem de piyasa dalgalanmalarından kazanç sağlanmaktadır.

Dolar ve Euro cinsinde açılabilen bu hesaplara bazı bankalar taban miktar belirlerken bazı bankalarda ise bu miktar belirlenmemektedir. Vadeli döviz hesaplarından ayrıca stopaj vergileri de alınmaktadır. Bu verginin oranı 1 yıldan az olan vadeler için %20 olurken, 1 yıldan daha uzun süreli yatırımlar için %18 olmaktadır.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri