Dask Nedir, Hesaplama Nasıl Yapılır? Deprem Sigortası Nedir?

Dask Nedir, Hesaplama Nasıl Yapılır? Deprem Sigortası Nedir?

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Salı, 11 Ocak 2022

Dask Nedir Ve Dask Hesaplama Nasıl Yapılır? Deprem Sigortası Nedir? Tüm detayları ile bu konuyu inceliyoruz.

Dask Nedir? Türkiye'de sigortalama alışkanlığı pek yoktur. Ancak devletin zorunluğu tutmuş olduğu bir kaç sigorta ürünleri bulunmaktadır. Aslında bu ürünler sayesinde sigorta sayısı da artmaktadır. Zorunlu sigortalar arasında en başı alan ise DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) deprem sigortası gelmektedir.

DASK aslında Doğal Afet Sigortaları Kurumunun kısaltması olmaktadır. Anlayacağınız üzere DASK deprem sigortası anlamını taşımaktadır. DASK aslında konut kredisi almak isteyenlere zorunlu verilmektedir. Ancak kendi isteği doğrultusunda DASK yaptıranlarda az olsa da vardır. Konut kredisi dışında eve alınacak olan yeni abonelik durumlarında da DASK mecburi kılınmaktadır.

Coğrafi açıdan 3 kıta arasında bulunmakta olan Türkiye'de deprem riski oldukça fazladır. Bununla beraber ülkemizde deprem sigortası zorunlu bir durumdadır. Eski zamanlarda yaşanmış olan deprem faaliyetleri bu sigortanın zorunlu olmasını haklı kılıyor. ülkemizin son 20 yılda yaşadığı doğal afetlerden dolayı DASK poliçesinin zorunlu olması aslında bir nevi iyi bir olaydır. Bu zorunluluk kararı yaşadığımız en büyük deprem olan 1999 depreminden sonra alınmıştır.

Depremin, son 60 yılda ülkemizde en çok rastlanılan bir afet türü olması ile neredeyse tümü deprem bölgesinde sayılacak ülkemiz için beklenmedik bir durum olmasa gerek. Bunun yanı sıra, deprem yapısı gereği, sadece olduğu bölgeyi değil, tüm ülkeyi de ekonomik anlamda sarsabilecek şiddette afet türlerinin en önemlisidir.

Deprem Sigortası Nasıl Yapılır?

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) poliçesi yaptırmak aslında oldukça kolay bir işlem. Dairenizi dolayısı ile ailenizi güvence altına almak için yapmak istediğiniz DASK sigortası için, size en yakın sigorta acentesine veya banka şubesine giderek sigortalarını gerekli belgeleri vererek kolayca deprem sigortası yaptırabilirsiniz..

Dask Poliçe Sorgulama

  • DASK poliçe sorgulama e-devlet üzerinden sorgulama; Poliçe sorgulama işleminizi isterseniz, E-devlet'ten üzerinden www.turkiye.gov.tr web sitesi üzerinden, DASK poliçe sorgulama araması yaparak ilgili ekranda işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Dask.gov.tr üzerinden sorgulama; DASK'ın kendi web sitesine giriş yaparak, ilgili sorgulama sayfasından DASK poliçesinin olup olmadığını öğrenebilrsiniz. Dikkat edilmesi gereken konu, sorgulamada yapıya ait DASK poliçesi olup olmadığı öğrenilmesidir. Adres kodu veya poliçe numaranızı biliyor iseniz poliçe hakkında daha fazla ayrıntı edinebililrsiniz. https://www.dask.gov.tr/e-services/portal/searchPolicy

DASK Adres Kodu

Deprem sigortasının zorunlu olduğu yıldan bu yana, Türkiye'de daha sağlam ve güvenli yapılar inşa edilmeye başlanmıştır. Bu sayede her yıl yenilenen deprem sigortası poliçesi ile doğal afetlerde meydana gelen hasarların maddi kayıpları ciddi manada azalmıştır. Deprem sigorta poliçesi olarak birden fazla mülkiyetiniz varsa, DASK adres kodu ile tüm poliçe bilgilerinize anında erişim sağlanmanız mümkündür.

Son zamanlarda sıkça sorulan DASK adres kodunu farklı şekillerde sorgulatailirsiniz.

  • E-devlet uygulaması ile
  • Mahalle muhtarı, nüfus müdürlükleri veya bağlı bulunduğunuz belediye üzerinden,
  • Nüfus Genel Müdürlüğünden,
  • Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun resmi web sitesi üzerinden,

ücretsiz ve hızlı bir şekilde erişebilirsiniz..

DASK adres kodunuzu öğrenebilmeniz için, bağlı olduğunuz il, ilçe, köy ve mahalle, sokak bilgilerine ihtiyacınız olacaktır. Bu bilgileri doğru bir şekilde ilgili yere verdiğinizde, DASK adres kodunuza ulaşabilirsiniz.

Dask Hesaplama

Yaşadığınız eve göre poliçe tutarı da farklılık göstermektedir. Hatta yaşadığınızız evin hangi şehirde, hangi ilçede veya oturmakta olduğunuz evin metrekaresine, yaşına ve kat sayısına göre değişim göstermektedir. Mesela bu durumu örneklememiz gerekirse birinci derece deprem bölgesinde yaşamakta olan biri yıllık olarak DASK prim ücreti kapsamında 250-300 TL arası bir tutar vermek zorundayken 4. Derece deprem bölgesinde oturan birinin ödeyeceği DASK prim tutarı 100-120 TL arasındadır. Poliçe ücretleri yıllık bir ödeme şekliyle ev sahiplerinden alınmaktadır.

Poliçe Prim ve Bedelini Hesaplama

Dask prim sorgulama, bu alan üzerinden Poliçe Prim ve Bedel hesaplaması yapılabilmesi için aşağıdaki bilgilere sahip olmanız gerekmektedir;

  • Meskenin İl/İlçe/Bucak/Köy/Mahalle bilgisi,
  • Meskenin bulunduğu binanın Yapı tarzı bilgisi
  • Meskenin bulunduğu binanın İnşa yılı bilgisi
  • Meskenin bulunduğu binanın Toplam Kat sayısı bilgisi
  • Meskenin yüzölçümü (m2) bilgisi,
  • Poliçenin yenileme numarası bilgisi. Bu alana ilk defa oluşturulacak poliçeler için -0- (indirimsiz), 1 veya daha fazla yıl yenilemesi bulunan poliçeler için ilgili yıl bilgisi girilmelidir (1, 2, 3, 4, 5... şeklinde). 1 yıl ve sonraki yıllar için %10 oranında indirim uygulanmaktadır.

Poliçe Prim ve Bedelini Hesaplama için tıklayınız.

Dask Sorgulama

Prim Hesaplama

Sigortanız için ödemeniz gereken prim tutarı Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı ile belirlenir.

Deprem sigortası hesaplama için öncelikle deprem sonrasında alabileceğiniz en yüksek limiti belirleyen sigorta bedeli (teminat tutarı) bulunmalıdır.

Teminat tutarınız, tarife fiyatı ile çarpıldığında prim tutarınız da hesaplanmış olur.

7 risk grubu ve 2 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 14 tarife fiyatı bulunur:

Yapı tarzına göre bölge bazında oranlar (‰) I. Grup II. Grup III. Grup IV. Grup V. Grup VI. Grup VII. Grup
A-Betonarme 2.35 1.97 1.51 1.13 0.79 0.52 0.33
C-Diğer 4.14 3.35 2.64 1.98 1.47 0.91 0.5

Deprem risk grupları, Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası kaynakları, zemin koşulları ve bina öznitelikleri kullanılarak belirlenir ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu internet sitesinde yayınlanır. Yerleşim birimlerinde daha sonra yapılan değişiklik nedeniyle risk grubu ataması bulunmayan yerleşim birimleri için deprem risk grubu, Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulunca belirlenir.

Yukarıdaki tarifede belirtilen yapı tarzlarının tanımı aşağıdaki gibidir:

A- Betonarme: çelik veya betonarme taşıyıcı karkas bulunan yapılardır.

B- Diğer: Yukarıdaki gruplara girmeyen yapılardır.

Sigorta primleri her yıl, birim metrekare maliyetlerindeki artışa paralel olarak artırılır.

Sigorta prim bedelinizi hesaplamak için tıklayınız.

Hesap Yönetimi

Ödenmesi gereken prim tutarının hesabında, önce sigorta bedeli (teminat tutarı) bulunur ve daha sonra bu bedel tarife fiyatı ile çarpılır. Buna göre, ödenmesi gereken prim tutarı, Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatında belirlendiği üzere; yapı tarzına göre her yıl tespit edilen birim metrekare maliyetler ve meskenin brüt yüzölçümünün çarpımı sonucu bulunan sigorta bedeli (teminat tutarı) ile tarife fiyatının çarpımı suretiyle hesaplanmaktadır.

Sigorta primleri, her yıl, birim metrekare maliyetlerdeki artışa paralel olarak artmaktadır. Primler nakden ve peşin olarak ödenmektedir.

Evinizin DASK sigorta primini hesaplamak için tıklayın.

DASK herkesin Zorunlu Deprem Sigortası sahibi olabilmesini kolaylaştırmak için, prim bedellerinin, ev sahiplerinin alım gücü dahilinde olmasına çalışır.

Sigorta bedelinin (teminat tutarı) hesaplamasında kullanılan ve yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyetleri, 01 Ocak 2021 tarihi itibari ile şöyledir:

Örnek Prim Tablosu

Betonarme: 1.268 TL

Diğer: 874 TL

(*) Söz konusu maliyetler, gerektiği hallerde yeniden belirlenir ve Resmi Gazete'de ilan edilir.

(**) Azami teminat tutarı, tüm yapı tarzları için 268 Bin TL'dir.

Aşağıdaki tabloda, risk bölgelerine ve yapı tiplerine göre oluşturulan örnek prim hesaplamasını inceleyebilirsiniz:

İllerin Risk Bölgelerine ve Yapı Tiplerine Göre Prim Miktarları

Tüm iller için 100 m2'lik Konut Prim Miktarı (TL)
Risk Bölgeleri Primi (TL)
Yapı Tipi Teminat I II III IV V VI VII
Betonarme (100 m2 x 1268 TL) 126.800 268 225 172 129 90 59 38
Diğer (100 m2 x 874 TL) 87.400 326 264 208 156 116 72 39

Dask Zorunlu Mu?

Zorunlu bir durum olması sebebi ile eğer poliçeniz yok ise devlet kurumları ile olan işlerinizde işlem yapma şansınız bulunmuyor. Zorunlu DASK Poliçeniz olmadığı takdirde işlem yapamayacağınız bazı durumlar şunlardır;

  1. Tapu tarafından ev alırken
  2. Tapu tarafımdan ev satarken
  3. Elektrik aboneliği yaparken
  4. Su aboneliği yaparken
  5. Doğalgaz aboneliği yaparken

Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmanız İçin Gerekenler

Aşağıda verdiğimiz bilgiler ile dask için gerekli belge ve evrakları işlem öncesinde temin etmeniz gerekmektedir. Zorunlu Deprem Sigortası kendi geleceğimizi garanti altına almamızın yanı sıra, ülkemizin olası bir depremdeki tazmin hizmetlerinin de güvencesidir.

Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmanız için gerekli bilgi ve belgeler şunlardır:

  • Sigortalının
    • Adı
    • Adresi
    • Telefonu
    • Cep Telefonu
    • T.C. Kimlik Numarası
    • Vergi Kimlik Numarası (Tüzel Kişiler için)
  • Sigortalanacak Binanın:
    • Açık Adresi
    • Tapu Bilgileri
    • İnşa Yılı
    • Yapı Tarzı
    • Toplam Kat Sayısı
    • Hasar Durumu
  • Meskenin (Dairenin):
    • Brüt Yüzölçümü (m2)
    • Kullanım Şekli
Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri