Borsada Balina Nedir? Balina Tuzağı Nedir? Borsada Balina Ne Demek?

Borsada Balina Nedir? Balina Tuzağı Nedir? Borsada Balina Ne Demek?

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Salı, 11 Ocak 2022

Borsada balina nedir? Balina Tuzağı Nedir? borsada balina ne demek? Borsada balina kavramı dev yatırımcılar ifadesine eş değer diyebiliriz.

Borsada balina kavramı dev yatırımcılar ifadesine eş değer diyebiliriz. Bu durum bir metafor olarak da adlandırılabilir. Yatırımcılar; dev yatırımlarını kullanarak tüm piyasa üzerinde büyük değişikliklere sebep olabilirler.

Detaylı şekilde bakarsak borsada balina ne demek? Borsada balina terimi bazen tek bir kişi için kullanılırken bazen de bir grup için kullanabilir. Balinalar genellikle borsa doğrultusunda almış oldukları paylarını tamamen gizli tutarlar. Gizli tuttukları payları ile piyasayı yöneltmek için zaman zaman farklı hamleler gerçekleştirirler.

Bu hamleler sayesinde kolaylıkla piyasa ile oynayabilirler. Yaptıkları hamleler piyasada büyük dalgalanmalara sebep olsa da; balinaları etkilemez.

Bu dalgalanmalar ile piyasa tekrardan değişir ve balinaların kar seviyesi artışa geçer.

Balinaların varlıkları borsada kesinlikle yok sayılamaz. Birçok kişi tarafından takip edilse de; genellikle kim oldukları hakkında fikir yürütmek oldukça zordur. Ellerinde bulunan yüksek miktarda ki yatırımlar sayesinde herhangi bir işlem esnasında piyasada “pump ve dump” olarak adlandırılan, yükseliş ve düşüş hareketlerini meydana getirebilirler.

Stratejileri tam anlamıyla kavranmasa bile; çeşitli yöntemler aracılığı ile balinaların hareketleri gözlemlenebilir. Bir balinanın hareketini anlamlandırmak için order book ile kontrol sağlayabilir; farklı bu büyüklükteki hareketleri detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Lakin şu durum açıklığa kavuşturulmalı ki;

  • Bir balinanın hareketini bilmek; balinanın stratejini bilip, o stratejiyi kavramak olarak adlandırılmaz.
  • Balina hareketlerini algılayarak, o yönde işlem girmek ya da işlem hacminizi genişletmek sizlere yarardan çok zarar verebilir.

Balina Tuzağı Nedir?

Balinaların ne olduğunu ve neler yaptıklarından az çok bahsettik. Ancak değinmediğimiz bir nokta kaldı ki; çoğu yatırımcının yakındığı bir durum olarak karşımızda! Balina tuzağı. Peki, nedir bu balina tuzağı ve balina piyasası nedir? Bir kişinin elinde çok yüksek miktarda bir sermayenin var olduğunu düşünün.

Bu sermayeyi iki katına hatta avantajın var ise daha da katlamak istiyor. Lakin baktığında karşısındaki kişinin bu kadar fazla yatımı olmadığını görüyor. İşte bu noktada balina tuzağı ortaya çıkıyor. Yatırım oranı yüksek olan kişi ya da kişiler; küçük yatırımcıların çoğunu zarar ettirerek, kazanacağı miktarı arttırıyor.

Balinalar her zaman alacakları varlığı en düşükten toplarlar. Örnek verecek olursak bir Y varlığı düşünelim. Bu varlık balina tarafından 1 dolar dolaylarındayken satın alınır. Yüksek miktarda alım gerçekleştiği için alım fiyatı da yükselişe geçer. Küçük çapta yatırım yapacak kişiler bu durumu fark ettiğinde Y varlığını yatırımlarını aktarırlar. Böylelikle Y varlığı 4 dolar seviyesine çıkar. Balinalar bu noktada kara geçmeye başlarlar.

Ancak bu karı elde edebilmek için ellerindeki varlığı satmaları gerekmektedir. İşte tam bu noktada; ellerindeki yüklü miktarda payı satın alacak yatırımcı ya da yatırımcıların olması gerekmektedir. Balina yeterli sayıda yatırımcı gelmediği takdirde satış gerçekleştiremeyecektir. Bu durum da o varlığı daha da cazip hale getirerek; üzerindeki talebi artışa geçirecektir.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri