2023'te Kripto Paraya Yatırım Yapmalı mıyız?

2023'te Kripto Paraya Yatırım Yapmalı mıyız?

Serkan Çağlar Serkan Çağlar
Cumartesi, 22 Temmuz 2023

Kripto öldü mü? Hepsi geçici bir heves miydi? Hadi bulalım.

2023'te bitcoin veya herhangi bir altcoin ne kadara mal olacak ? Harika soru. Profesyonel tüccarlar bile , birden fazla etki faktörü nedeniyle kripto fiyatını tahmin edemez. Ama bir yatırımcı olarak başka bir şey üzerinde düşünmek istiyorum. Kriptoyu çoktan gömenler haklı mı, yoksa geçen yılki piyasa çöküşü bitmedi mi?

Şubat 2021'de, bitcoin'in kapitalizasyonu ilk kez 1 trilyon doları aştı. İlk kripto para birimi bir yılda %900 büyüdü ve madeni para başına 54.000 dolardan işlem gördü.

Rekor fiyata rağmen yatırımcılardan açıklama gelmedi. Örneğin, Jack Dorsey'in sahibi olduğu Square ödeme hizmeti daha sonra üç binden fazla bitcoin satın aldı.

Artan bitcoin fiyatının ortasında, Mart 2021'de Kraken kripto para borsasının kurucusu Jesse Powell sansasyonel bir tahminde bulundu : 2022'nin sonuna kadar bir bitcoin bir Lamborghini ve 2023'te bir Bugatti alabilir.

Tahmin başarısız oldu: bugün, bir bitcoin için yalnızca bir Kia Rio veya Mitsubishi Mirage satın alabilirsiniz. Ve bu, ETF'lerin, NFT'lerin, DeFi'nin ve stablecoin'lerin patlamasından sonra. Peki ters giden ne oldu?

Yüksek Faiz Oranları

2022'de blockchain teknolojisinin büyüme oranları yüksek kaldı. Örneğin, Ethereum protokolünün modernizasyonuna tanık olduk: artık, Proof-of-work algoritması yerine, blockchain Proof-of-stake kullanıyor. Değişiklikten sonra ağ %99,95 daha az enerji tüketecektir.

Ancak bu olay, Terra projesinin iflasları, Voyager Digital ve Celsius Network kripto bankaları, Three Arrows Capital hedge fonu, BlockFi ve FTX borsaları tarafından gölgede bırakıldı.

Ayrıca ABD'de enflasyon tıpkı 1980'lerin başında olduğu gibi 2022'de %7'ye ulaştı. Enflasyonu azaltmak için Federal Rezerv, oranları yılda yedi kez artırdı. Taban oran %4,25 ile %4,5 arasındadır ve 15 yılın en yüksek notudur.

Fed'in politikası, hisse senetleri ve kripto gibi riskli varlıkların değerini etkiledi. Faiz oranları yükseldikçe dolar güçleniyor, ancak riskli varlıklar düşüyor. Bu ve önemli kripto projelerinin iflası nedeniyle kripto para piyasası çöktü. Medya yine kripto kışının başlangıcından bahsetmeye başladı - tüm koinlerin maliyetinde bir düşüş ve uzun bir düşüş eğilimi.

Ancak düşüş nedeniyle ( Coinmarketcap çizelgelerine göre geçen yıl piyasa değeri yarıdan fazla düştü - 2 trilyon dolardan 800 milyar dolara) bu segmentin durabileceğine katılmıyorum.

Kripto ile ilgili olarak, fiyat dalgalanmaları odaklanmanız gereken son şeydir. Pazar beklentilerini anlamak için daha az belirgin faktörlere bakarım.

Risk Sermayesi Etkisi

Risk sermayedarlarının faaliyetleri 2022'nin sonlarında önemli ölçüde azaldı. Bu bilgi yeni başlayanları paniğe kaptırabilir, ancak haberleri daha dikkatli okuyalım.

Projelere giriş zamanlaması yatırımcıların hevesini nasıl değiştirdi? Tohum ve erken aşama kripto girişimleri 2022'de daha büyük çekler aldı. Yatırımcılar genç girişimleri satın alıyor, bu da oyunun bitmediği ve sektöre fon akacağı anlamına geliyor.

Ayrıca, kripto para piyasası sadece gelişiyor. Okulda başarısız olabilirsiniz, ancak ilk denemede üniversiteye girebilirsiniz. Yani 2022'nin başarısızlığı bir cümle değil, sadece büyüme sancıları.

İlgili: Merkezi Olmayan Risk Sermayesi Başlangıç ​​Yatırımını Sonsuza Kadar Dönüştürecek

Web3'ün Geliştirilmesi

Web3 , internetin yeni bir blockchain tabanlı merkezi olmayan ve tokenize enkarnasyonudur. Hem finansal uygulamalar hem de NFT'lerdir. Ancak Web3'ün en dinamik bölümü blockchain oyunlarıdır.

Kripto kışı, dağıtılmış defter teknolojisine dayalı oyun programlarının büyümesini etkilemedi: 2022'de oyun blok zincirlerindeki işlem sayısı %94 arttı.

Bu o kadar güçlü bir trend ki, yalnızca gezegendeki tam elektrik kesintileri onu alt edebilir. Böylece tüm blockchain sektörü daha az spekülatif ve daha pratik odaklı hale gelecek.

NFT'lerin İadesi

COVID-19'dan sonra, iş dünyasından uzaktaki insanlar bile krizden en çok etkilenen sektörlerin aktif olarak toparlandığını öğrendi. Bu tam olarak NFT segmentinde olması gereken şeydir.

2022'de %97 azaldı. Ancak düşüş, bu pazara büyük oyuncuların gelişinin aksine bir trend değil. NFT'ler, dev Starbucks tarafından bir sadakat programının parçası olarak başlatıldı. Yıl sonuna kadar, NFT'leri başlatan büyüklerin listesi Reddit, Meta, Nike, Disney ve Coca-Cola ile dolduruldu.

Tüm bu şirketler Web3 tabanlı kendi projelerini geliştirmeye yatırım yaptılar ve 2023'te bunları geliştirmeye devam edecekler. Tahminimce diğer şirketler de trendi yakalayacak, bu nedenle NFT pazarının canlanması an meselesi.

İlgili: Kripto Para Birimi Düşüşü Sırasında Servetinizi Korumanın ve Arttırmanın 5 Yolu

Birikim Eğilimi

Aralık 2013'te Bitcointalk forumunda, bir kullanıcı olan GameKyuubi, başlığında yazım hatası olan bir gönderi yazdı - "BEN HODLING'İM." Zengin olmak için bitcoin kullanan tacirleri, piyasa sinyalleri varlıktan kurtulma ihtiyacını gösterdiğinde bile kriptoyu elinde tutmak için kendi konumlarıyla karşılaştırarak eleştirdi.

HODL terimi mem oldu ve hodler sayısındaki değişim, endüstrinin gelişimini değerlendiren analitik platformlar için veri haline geldi.

Glassnode'dan gelen yeni istatistikler, Bitcoin blok zincirindeki birikim adreslerinde keskin bir artış olduğunu gösteriyor. Bu hodler cüzdanları son yedi yılda en az iki transfer aldı. Ancak bu adreslerden hiçbir zaman para çekilmedi.

Bu tür cüzdanların sayısı yıl içinde %18 artarak neredeyse 800.000'e ulaştı. Rakamlar, hizmetin kararlı kullanıcılarının sayısının arttığını gösteriyor.

Hodler'lar Bitcoin'den para kazanmazlar. Evrensel bir ödeme aracı olma potansiyeline inanıyorlar. Ve kullanıcı büyümesi, bitcoin'in küresel olarak benimsenmesinde önemli bir faktördür. Eminim bazıları sadakatle kripto biriktirirken ve blok zincirini ve buna dayalı projeleri geliştirenler, mevsimsel ve yıllık sıçramalar sadece bir havuzdaki dalgalanmalardır. En heyecan verici şeyler derinliklerde olur.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Son Dakika Haberleri