Yükselen Üçgen Formasyonu (Ascending Triangle) Nedir?

Yükselen Üçgen Formasyonu (Ascending Triangle) Nedir?

avatar Serkan Çağlar
Cuma, 11 Şubat 2022

Yükselen Üçgen Formasyonu (Ascending Triangle) Nedir? Formasyon Sonrası Ne Olur? Hedefi Nasıl Bulunur?

Üçgen formasyonları gibi dinlenme alanlarını gösterirler. Farklı olarak zirveler ve dipler aynı fiyat seviyelerinde oluşur ve bu seviyeleri birleştiren doğrular birbirine paraleldir. Bu formasyon düşüş trendinde yukarı eğilimli, yükseliş trendinde aşağı eğilimli olabilir.

Formasyonun oluşma süreci gittikçe azalan bir işlem hacmi ile tamamlanır ve kırılmadan sonra gelen hareketin dikdörtgenin yüksekliği kadar olması beklenir

Üçgen formasyonları oluştuğu zaman, fiyatlar en az “P” fiyat aralığı kadar düşer ya da yükselir. Genelde üçgen formasyonlarındafiyatın gideceği yön önceden bilinmemektedir. Fakat üçgen kırıldıktan sonra yön tayini yapılmaktadır. Formasyonda Üst çizgi kırılırsa yükseliş, alt çizgi kırılırsa düşüş eğilimi başlar diyebiliriz.

Kapanış fiyatı, üçgenin dışında kalırsa, üçgen kırılmış sayılır. Ancak fiyat dalgalanmalarının kısa süreli dalgalanarak üçgen çizgisini kırması, üçgenin kırıldığı anlamına gelmez. Üçgen kırıldıktan sonra fiyatlar kırılma yönüne doğru seyreder.

Üçgen formasyonlarının kırılma seviyesini, aşağıdaki formül ile hesaplayabiliriz;

P=⅓ *T

P=Fiyat aralığı

T=Zaman

  • SİMETRİK ÜÇGEN

Her yükseliș hareketinin, bir evvelki doruğun altında olması ve her düșüș hareketinin dip noktasının bir evvelki dip noktasının üzerinde olması neticeyi olușan formasyondur. Formasyonun ortasından çekilen çizginin üst kısmı ile alt çizgisi arasında olușan biçim simetrik olduğu için “Simetrik Üçgen Formasyonu” ismini almıştır.

Simetrik üçgen formasyonu maliyetin gideceği güzergahı muhakkak etmekte zorlanır. Trendin doğrultusunu görebilmek için formasyonun sona ermesi gerekir.

  • YÜKSELEN (ARTAN) ÜÇGEN

Yükselen üçgen formasyonunda üçgen biçiminin hipotenüs kenarı gitgide yükselen bir meyle sahip olur. Yükselen maliyet her dip seviyesinde bir evvelki dip seviyesine göre daha yüksek bir maliyet oluşturur ve her seferinde geri çekildiğinde de alt güzergahlı hareketinin ebadı eksilir. Dolayısıyla gitgide daralan bir maliyet hareketi oluşur.

Yükselen üçgen formasyonunun kırıldığında, maliyetin yukarıya güzergahta hareket edeceği düşünülür. Formasyonun bütün olarak reelleştiğinden emin olmak için, mukavemet çizgisi aşıldıktan sonra hareketin devam ettiğini bir müddet gözlemlemek gerekir.

C. Morphy’e göre yükselen üçgenler çoğu zaman yanlış sinyal verir. Özellikle fiyatlar üçgenin üst çizgisine yaklaştıgında yanlış sinyallerin sayısı artmaktadır.

  • ALÇALAN ÜÇGEN

Her yükseliș zirve noktasının bir öncekinden daha așağıda bir fiyat seviyesinde oluştuğu, alt sınırın ise belli bir destek seviyesinde oluştuğu formasyondur.

Alçalan üçgen formasyonunun görülmesi, fiyatın düșme eğiliminde olduğunu gösterir.

ÜÇGEN FORMASYONU VARSAYIMLARI

Üçgen formasyonunda 5 ana dalga görülür. Bu dalgalar üç düşüş ve iki çoğalış biçiminde oluşur.

Üçgen biçimi düşüş meyli başladığı zaman oluştuysa maliyetlerin düşmeye devam etme olasılığı yüksektir.

Üçgenin dar köşesi düşüş doğrultusundaysa maliyetler büyük olasılık düşecektir.

Üçgen içinde maliyet dalgalanmaları rakamı çoksa ve kırılma üçgenin üst çizgisine reelleşmişse oluşacak yeni meyil daha sert reelleşecektir.

Kırılma üçgen formasyonunun en az ½ veya ⅓ diliminde hakikatleşecektir.

Üçgen köşeleri, kırıldıktan sonra yeni oluşan trendin takviye veya mukavemet noktaları olacaktır.

Maliyet grafiklerinde üçgen oluşurken, piyasada üçgen hacmi eksilir, maliyetler üçgen çizgisini kırdıktan sonra hacim süratle çoğalmaya başlar.

Üçgen kırıldıktan sonra maliyetler en az üçgen boyu kadar düşer ya da yükselir.